Filminspelning med våra varglika hundar

Filminspelning med våra varglika hundar

Filminspelning_hundar_2
Porträttbilder på Rikos. Rätt ljus, reflexskärm, fotograf, filmare och publik.
För några dagar sedan fick vi en förfrågan om en filminspelning. Hade vi några hundar som liknade vargar. Det behövdes till en reklamfilm som skulle ske uppe i Kiruna. Exakt vilka scener som skulle tas var väldigt luddigt men i stort handlade det om hundar som kunde agera lösa tillsammans i lite olika situationer.

Med sex av våra siberian huskys har vi sedan under två dagar spelat in reklamfilm. De flesta av scenerna gick ut på att hundarna skulle springa på lite olika ställen igenom skogen. ’Vargarna’ skulle springa i full karriär och med ett fokus framåt som om de jagade någonting. Med pipbollar och en långbent husse så lyckades vi få dem att agera riktigt bra. Oftast blev det 5-10 omtagningar på varje scen. Hundarna har haft otroligt roligt och de har flugit fram mellan träden som en framjagande vargflock till allas belåtenhet.

Inomhus scenerna blev lite trickigare. Där skulle de sitta, ställa sig, ta nått steg framåt, röra sig i exakta vinklar och tom sitta i en pub och spela poker. Omtagning på omtagning. Det är fantastiskt roligt att jobba med djur. Som när Rambo plötsligt lämnar scenen och går ut i flyghangaren. Fram till ett kamerastativ och plockar en tennisboll som satt på ett ben som skydd. Därefter sprang han glatt omkring och tuggade på bollen bland allt folk innan han kom tillbaks till scenen och fortsatte att arbeta.

När man jobbar med filminspelningar och djur ska man vara noga. Om man skriver en offert eller kontrakt skall det alltid framgå att det är man själv som djurägare som är beslutande om djuren. Att man som djurägare kan bryta i vilken sekund som helst. På detta inspelningsjobbet fanns Tomas (hade bl.a. tagit fram alla hästar till Arn filmerna) med som ansvarig för djuren. Dessutom var Lisa med från Distriktsveveterinärerna i Kiruna. Hon besiktade hundarna och arbetade där för djuren. Hon vek inte en millimeter då det gällde en häst som var lite trött. Producent och regissör lyssnade seriöst på dem och allt funkade super. Igenom åren har jag sett en del olika bolag som vill filma våra hundar. Det finns både seriösa och sådana man absolut inte skall befatta sig med.

Filminspelning_hundar_3
Uliman har just låtitbli att kissa på en kamerahellikopter som kostade ett antal hundratusenkronor. Den helikoptern flög över och emot hundarna på låg höjd då de sprang rakt in under den.

Filminspelning_hundar_4
Rast och vila. I bakgrunden tas en scen med häst, rökmaskin och ljussättningsutrustning.

Filminspelning_hundar_5
Tomas, Stina och Lisa är tillsammans med Pelle, Uliman och Rambo redo för ännu ett släpp och en tagning.

Filminspelning_hundar_1
Stina och Rikos. Lägg märke till Stinas högklackade stövlar och skinntights. Hennes ben fick vara stand in för skådisen i en scen. Inte illa!

16 svar på ”Filminspelning med våra varglika hundar

 1. Att få siberian huskeys att springa lösa och följa kommando på inspelning är imponerande, det är ju inte så att ni ägnar hela vintern med klickerträning innomhus direkt:-)

  1. Det kommer som en reklamfilm…eller egentligen kanske materialet skall användas till flera olika saker. Men det handlar om reklam för en ny dryck som kommer. Vet inte om den lanseras i Sverige oxå eller om det bara blir England.

 2. Jätte kul o läsa , fast inte tycker jag att era gull pluttar är speciellt lik Någon av de vargar jag sett. vilken enormt snygg o fin bild på Stina o hunden.

 3. Var det Henning Sandström som filmade med ”kamerahelikoptern”?
  Otroligt duktig den grabben, filmar som få andra.

  1. Jag vet tyvärr inte vad han hette. Det är iallafall killen på bilden som byggde och flög. En annan kille skötte kameran.
   Att han va duktig och flyga… Full speed mellan tallarna med en pjäs som kostade några hundra tusen… Då vet man nog vad man pysslar med!
   Det är alltid roligt att se duktigt yrkesfolk in action!

 4. Kan bara föreställa mig hur mycket jobb som ligger bakom en så’n där sak. Så bra då att både ni och hundarna verkar ha haft kul. Får väl åka utomlands och titta på reklam 😉

  1. Bakom filmen ligger det tokmycke jobb. Bakom att få hundarna att agera så är det mer att man har kontakt med dem sedan tidigare. Med bra kontakt och lite kreativitet så kan man lösa förvånansvärt mycket!
   🙂

 5. Jäklar vilken grej! Riktigt fina vovvar och kul bilder!
  Kommer man att kunna se filmen senare någonstans? 🙂

  1. Det blir flera filmer. En lite mer påkostad som skall gå som typ bioreklam och något kortare som ska hamna på nätet. Blir kul o se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *