Border Collien Flippa öser järnet

Border Collien Flippa öser järnet


Flippa älskar skotrar. Äntligen så är det någon eller något som kan hålla hennes fart. Hundspann är segt för att inte snacka om skidor eller snöskor. Nä, en äkta tvåtakts snöskoter och gärna med en otät ljuddämpare så att den låter riktigt vasst då går den bruden igång!

Ofta springer Flippa med mig då jag som i denna film hämtar hundmat vid vägs ände i Saltoluokta. Kanske kommer hon dessutom från en veckotur i fjällen dagen innan men energi till att springa med skoter finns alltid. Söker man en hund med energi så är kanske en border collie något att fundera på. Söker man en lugn och lättsam hund som är nöjd med en promenad så finns det andra raser som kanske är bättre.

13 svar på ”Border Collien Flippa öser järnet

 1. Ja, låter klokt! Efter erfarenhet av vallhundar som inte får tillräckligt med stimulans, inser man värdet av att välja rätt hund efter sina egna förutsättningar.

 2. Hej jag höra om jag kan få ett råd ifrån dig. Jag har en border collie blandras med övervägande border i, en tik på 5 mån. Större än en border däremot, väger redan 17 kg. Hon är precis som den renrasiga border collie en hund som vill röra på sig och även om jag arbetar mycket mentalt med henne så behöver hon få ut den fysiska energin annars blir hon inte riktigt nöjd. Råden är lika många när det gäller hundar som när man får barn men jag skulle vilja ha råd av dig som verkligen lever med hundar. Hur gör du med dina unghundar, hur mycket låter du dina på 5-6 mån röra på sig. Hur tidigt kommer jag kunna låta henne ”ta ut sig” fysiskt.

  1. Hej!
   Flippa som är min border collie är född slutet av april. Då hon var 9 veckor vandrade jag 4-5km med henne. Under efterföljande höst…augusti-nov sprang hon upp till 30km med mina slädhundar då de tränades. Hon sprang då lös. Under efterföljande vinter, typ februari, sprang hon turer på 60km och var ute hela dagarna med mitt hundspann. Alltså, hundspannet kördes 60km och Flippa sprang mer. Då var hon 9-10 månader. Hon har under hela sin uppväxt fått röra sig exakt så mycket som hon har velat. Hon har alltid varit redo för nya upptåg.

   Min filosofi är att en hund ska få all fysisk träning som den vill. Vist hade hon kunnat få problem men då får jag väl vila henne. Hon har haft problem med ett muskelfäste men det är borta nu då vi ger glycoflex. OM en hund inte skulle kunna springa fritt så är det ingen lycklig hund. Jag har intalat mig själv att OM Flippa skulle få problem så ska hon få somna in. Nu har hon hållit och jag är övertygad om att ett bättre hundliv får man leta efter! Springa fritt, guida hundspannen, leka skotertaffat, paddla kanot (hon trillade ur kanoten då hon var 8v och 2 dagar…) osv.

   Nä…motionera. Bygg upp din hund successivt. Blir hon för trött får du väll bära hem henne. Du ser om hon blir trött. Då kommer hon runt dina ben. Då vill hon gå bakom dig. Vila lite, ge hunden nått att äta och gå sedan hem.
   Trötta hundar är lyckliga… 😉
   Liksom ägaren till en trött hund!

   Men som sagt så är jag inget facit. Bra att du lyssnar på fler kanske.

   / Matti

 3. Tack så mycket för ditt svar. Det känns som du har sett din beskärda del av hundar så det känns tryggt att ta ditt råd. Det handlar inte om att vår lilltjej kommer springa några turer på 60 km men det är ändå skönt att höra att fler tänker att de behöver få röra på sig. När vi skaffade henne fick vi höra många röster om att växande hundar inte ens skulle gå en vanlig promenad och då kände jag att du förlorar vi förståndet både jag och hunden. Nu tog jag inte det rådet för då hade vi blivit tokiga men det är skönt att höra att jag inte behöver känna mig skyldig för att jag låter henne bestämma tempot och att jag låter henne springa när hon vill. Då kommer vi hålla igång för som du säger det gör både henne och mig lyckligare när hon är trött och nöjd. Håller vi henne tillbaka så kommer hon nog utveckla massor av olater.

 4. Guud så härligt att se!! Jag har själv en border collie, just köpt en liten valp till, border collie. Ska kolla mer på din sida och få inspiration.
  Min 2-åring brukar få upp en sån rejäl fart när hon leker med snabba hundar, whippet och andra raser, jag ryser alltid när jag ser det. Det är så fantastiskt!
  Kul också att läsa inlägget om valpar, känner också att det är omöjligt att göra som alla råd säger.
  Hej hej!

  1. Man ska INTE lyda alla råd man får. Ett sätt att dressera en hund beror dels på hunden som ras men framförallt som individ. Sedan så är vi ju alla olika som hundägare. Man måste hitta ett sätt som fungerar just för sig själv.
   Däremot så ska man inte ge sig om det inte fungerar… Bara att jobba vidare. Tillslut får man det kanske att klicka.
   🙂

 5. Hej, kul att se en hund med mycket fart i 🙂
  Jag har en liten fundering som jag hoppas att du skulle kunna hjälpa mig att ge mig råd om.
  Jag har en bordercollie lapphund blandning som är otroligt aktiv.ivår har vi tänkt gå ut på långtur i en vecka på fjället, hunden kommer då vara 9-10 månader och vi har fått höra från olika håll att vi nog inte kan ta med en sån ung hund på en lång tur. Hur är dina erfarenheter och vad tror du? Vi vill ju helst ha med henne, främst för hennes skull, tror hon skulle gilla det,

  1. Flippa gick på fjället när hon var 9 veckor… Sedan när hon var 6-7 månader sprang hon lös med spannet på turer upp mot 20-30km. Vid 9 månader så gjorde hon 60km turer lös med spannet…
   MEN hon har blivit tränad sen hon kom till oss. Våra siberians får springa i spann från 6-7 månaders ålder. De är i regel friska tills de når 10 årsåldern.
   Flippa är nu 6 år och fortfarande galen i att springa. I går hängde hon med mig när jag körde skoter. Spår, lös snö om vart annat i ca 30-40km. Men då ville hon åka kanske hälften av sträcka. I morse var hon liiite stel men det är nog från alla accelerationer som hon inte gör när vi kör med hundspannen betydligt längre sträckor.

   Klart hunden skall med!!! MEN kanske inte låta den bära tungt före 18 månaders ålder. Dra i sele är okej.

   Hoppas att svaret hjälpte!
   / Matti

 6. Forts…. Men vill ju heller inte riskera något. Skulle vara tacksam för en åsikt från någon som har mycket erfarenhet av denna typ av hundar. Mvh Moa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *