Gruvdebatten imponerade

Gruvdebatten imponerade

Fiske_pärlälven
Vi måste fråga oss varför vi har valt att bo här i Jokkmokk. Vad är det som vi helst av allt gör med vår tid och vårt liv. Jag vet varför jag lever här iallafall.
Några elever på Bokenskolan anordnade idag en debatt om den eventuella gruvetableringen i Jokkmokks kommun. En riktigt bra debatt där jag upplevde att vi i Jokkmokk sitter i samma båt.

Jokkmokk Iron Mines AB som är företaget som prospekterar i vår kommun fortsatte att visa sin låga nivå. Liksom under det tidigare så kallade samrådsmötet uppvisade de en stor okunskap på det mesta förutom malmprisernas utveckling.

Ja till gruvans förespråkare imponerade på mig. Arbetstillfällen är en viktig faktor för en kommun som Jokkmokk det måste man förstå. Men glädjande kunde jag höra att de inte är beredda på att arbetstillfällena går före ALLT.

Den absolut största glädjen är faktiskt ungdomarnas vakenhet. Då Fred (VD, Jokkmokk Iron Mines AB) förnekade att de söker efter uran i Manakområdet och han i klara ord sa att man inte ska tro på det som står i tidningen NSD. En av eleverna surfade med sin telefon in på företagets egen hemsida där det i klartext stod att de söker efter uran både i Jokkmokk och Arjeplogs kommuner. Att sedan Fred, likt en orm, har mage att säga till ungdommarna att det är fel skrämmer. På Anna Hövenmarks blogg kan ni läsa lite mer om detta.

Biologen, Ulf som var med för gruvbolagets räkning fick även han välförtjänt smisk. Han påstod sig ha inventerat området enligt Steget Föremetodiken. Intressant nog så hade eleverna, med samma metodik, hittat mer än honom. Mats Karström som är pappa till Steget Föremetodiken tyckte att det är skrämmande att skolungdomar kan mer än gruvbolagets inköpta experter.

Uran_jokkmokk
Dagens teknik med smartphones är jobbig för företag som lever i den gamla skolan då telefonen satt fast i väggen. Det går inte lika lätt att ljuga längre för man blir så lätt synad... Fred, välkommen till 2012!

4 svar på ”Gruvdebatten imponerade

 1. Det Fred sagt är inte alls begripligt. Mycket bra och nyttig information, Matti! Tack.

 2. Att telefonen kom från minerade material. Den el du använder också gjorde. Bilen du kör. Huset du bor i. pannor du använder för att laga mat med. Pride skulle vara för att den ska komma från Sverige.

  1. Du har helt rätt i att vi konsumerar på tok för mycket för det är så jag utläser din kommentar. Dagens slit och slängsamhälle där allt ska vara billigt är vår tids stora miljöproblem.
   Någon stanns måste vi vara nöjda. Håller du inte med?

   Du kan läsa längre ned i min blogg där jag testar en billig skottkärra. Det är ett typiskt exempel på slit och slängpryl som ger för stort miljöavtryck i förhållande till livslängd.
   Nästa gång du kommenterar så är du välkommen att pressentera dig.
   / Matti

 3. Länkar som en tips Wikipedias info ang. Talvivaara-gruvan i Finland; kanske värt att läsa.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Talvivaara_Mining_Company

  Citat:”In 2011 Cameco signed an agreement with Talvivaara, where Cameco would pay US$ 60 million to construct a uranium extraction circuit at the mine in Sotkamo. Talvivaara would then pay back the initial construction costs in the form of uranium concentrate; once the initial costs are paid Cameco would continue to purchase the uranium concentrate at a pricing formula based on market price on the day of delivery.[15]”

  Där är naturen fördärvad för all evighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *