Skyddade skogar kräver ansvar

Skyddade skogar kräver ansvar

Orördamarker_jokkmokk
För besöksnäringen är imagevärdet av orörda marker ovärderligt. Marker som sedan urminnes tider använts av renskötare. Orörda skogar som för många av oss boendes i Jokkmokk är anledningen till att vi faktiskt vill stanna kvar i kommunen. Skogar som har ett biologiskt/ekologiskt skyddsvärde idag.
Idag kunde vi läsa att Länsstyrelsen vill avsätta 22 000 ha skogsmark till reservat i Jokkmokks kommun. Det motsvarar ca 26% av Jokkmokks allmännings hela skogsinnehav. Utan att veta exakt vilka områden som skyddas kan jag nästan säkert säga att det är fantastiskt ur ett naturskydds, renskötsel och turistiskt perspektiv. Men jag kan egentligen bara tala för mig som entreprenör inom besöksnäringen. Imagevärdet av Jokkmokks skyddade och orörda marker är ovärderligt för oss.

Hur kommer Jokkmokks allmänning att ersättas är sedan nästa fråga. Jokkmokks allmänning ägs lokalt av många lokala hemmansägare. Kanske är det också det enda skogsbolaget som skattar för sina vinster i Jokkmokks kommun. Kanske är de det enda skogsbolaget som ger något ekonomiskt tillbaks till boendes inom kommunen! I mina ögon så skulle de kanske få sköta alla bolagsskogarna i vår inlandskommun. Nu kommer de att ersättas för den skyddade skogen av SVEA skog. Vanligtvis får de aldrig utbytesmarker som motsvarar det värde som man förlorar. Kan vi ställa upp på det?

Om vi som vill skydda skogar ska kunna stå rakryggade i framtiden är det nu vårt ansvar att stå upp och stödja Jokkmokks allmänning. Vi ska givetvis hälsa reservatet välkommet med glädje men samtidigt kräva att våra lokala markägare inte drabbas ekonomiskt då de avsätter reservat. Vi står ju på samma sida då det handlar om utsugningen av norrlands inland. Ska vi verkligen tillåta SVEA skog att vara snål då de ersätter Jokkmokks eget allmänningsbolag? SVEA skog som har sina kontor vart? SVEA skog som betalar skatt vart? SVEA skogs vinster som används till vad? På Jokkmokks Allmännings hemsida kan vi läsa följande: ’Årligen utbetalas 5,5-6,0 miljoner kronor till delägarna och för delägarna och kommuninvånare intressanta bygdeprojekt.’ Vill du läsa mer om Jokkmokks allmänning kolla in deras hemsida.

2 svar på ”Skyddade skogar kräver ansvar

  1. Mycket stimulerande blogg om Lappland och bra praktiskt information. Tack rara Matti för de fina korten ! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *