Dun och fjäder
Ska man köpa ny sovsäck, dunjacka, väst eller en kudde? Är det etiskt riktigt att använda dun och fjäder? Sitter själv och funderar på vad som hänger här hemma hos mig som har dunfyllning. Sovsäckar, jackor och någon väst kanske.
Jag har en äldre Fjällrävensovsäck som jag har använt väldigt mycket. Den väger 600gr och är fylld med dun. Nu efter 6 års flitigt användande så har dunet klumpat sig och den isolerar väldigt dåligt. Inte första dunsäcken som har gått det ödet till mötes kan jag lova. Nu kommer den att bytas ut inför nästa sommar. Innan jag väljer fyllning till nästa sovsäck så ska jag läsa artikeln om Dun och fjäder från Djurens Rätt en gång till. Sedan skall jag fråga sovsäckstillverkarna hur deras dun är framställt. Är det etiskt riktigt och hur garanterar de det.
…eller så köper jag helt enkelt en syntetsovsäck på en gång!? Jag förespråkar inte fanatism åt något håll. Jag förespråkar bara att man reflekterar och är medveten om att man kan göra aktiva val. Det är trots allt så att dun är lätt, kan komprimeras bra men dun klumpar sig också lätt då det blir fuktigt. Det finns flera faktorer som man skall väga in i sin beslutsprocess.
20 svar på ”Dun och fjäder”
OM du köper en dunsovsäck, berätta ALDRIG det för Ester då, hon kommer att bli VÄLDIGT upprörd!;) Hon typ skällde ut en tant på sportAnders en gång som tänkte köpa en dunjacka!;)
Du ser…Vaken ungdom! 🙂
/Matti
Inte är det fanatism att inte vilja köpa produkter där en del av innehållet har ryckts av någon annan som lever och som upplevde både skräck och smärta medan det hände. Jag har aldrig frusit i jackor eller sovsäckar fyllda med syntet.
Du har helt rätt.
Men det jag menar är att det alltid är val man måste göra och i princip hur man än väljer så blir det fel på något sätt. Det blir som ganska svårt att leva om man har allt för strikta levnadsregler för sig själv.
Problemet är kanske att man konsumerar för mycket… för ofta. Att man köper nya grejjor stup i kvarten och nästan inte hinner använda dem innan nästa färgnyans kommer så man måste köpa en ny till…
/ Matti
Hejdu glade bloggare. Kul att läsa o se vovvarna i aktion. Glad nyhet med Stinas fina jacka. Säker varm o gosig. Ledsamt med lilla Hilda som nu är i hundhimmeln med sina små. Kul med gesällerna. Skicka hit dom till torpet. Här kan dom hjälpa Hasse på vinden. Mat o logi ska dom få,
Ha de gott bägge två o alla vofsingarna.
Det blir ganska mycket skrivande…
…och ändå skriver jag bara om en del av allt som snurrar på här i lugna Lappland!
/ Matti
Jag har några saker från Western Mountaineering som är varma å goa 😮
Har de dun eller syntet eller både och?
Jag har aldrig själv testat deras prylar men hört mycke bra om dem.
/ Matti
Det är dun i dom sakerna jag nämnde om här
Ja…det är kluvet om man ska använda dun eller inte!?
Dun har bra egenskaper utan tvekan men inte så trevligt att framställa.
Vad gör man???
/ Matti
http://www.getoutbloggen.se/varumarken/western-mountaineering/
De här e de enda jag vet.
Tack för tipset. Ska kolla!!!
Klokt av dig att tänka så långt. Jag hade gärna köpt en ny Canada Goose eller liknande inför den här säsongen men det där med dun kändes fel…istället blir det en Fjällräven Luhkka Cape ovanpå en stor och varm syntetjacka. Jag kanske blir aningen kallare men jag har svårt att medvetet köpa dun när jag vet vad djuren i de flesta fall gått igenom för att dunet ska hamna i jackan.
Man ska kanske börja med att tittta på second hand!
Begagnat alltså… Då behövs det ju inte produceras nytt icke miljövänligt syntet eller plågas några gäss…
🙂
/ Matti
Ja naturligtvis är sovsäcken väldigt viktigt när man är ute mycket i naturen som vi.
Men man får aldrig glöma att liggunderlaget är en bidragande orsak till kylaande verkan underifrån.Jag har ett renskinn instoppat i ett påslakan för att slippa håravfällning i tält.Som min dotter tindra använder och hon trivs
Skulle vara trevligt med ett liggunderlags test ifrån dig Matti Holmgren
Riktigt bra ide med renskinnet inkapslat! Ska fundera på test för det är verkligen en djungel… och HUR skulle man testa? Isolationsförmåga kan man ju mäta liksom mjukhet/styvhet. Slitstyrka kan jag lätt testa… 😉
Men hur skulle man konkret göra med de andra faktorerna???
Tips motages gärna!
Hejsan Mattis det var ett tag sedan du uppdaterand denna sida, jag skulle tycka det skulle bli väldigt spännande och itresant puss på dig.
Du har rätt… Jag jobbar på saken.
Du hittar mig på Instagram (Mattisblogg) där det kommer mycket korta uppdateringar. Men bloggen kommer att leva vidare och jag plitar emellanåt ihop någon text.
Vad vill just du helst se här på bloggen? Ideer är alltid välkomna!
/ Matti