Kartor som tål Lapplandslivet

Kartor som tål Lapplandslivet

Calazos nya kartserie
Calazos nya kartserie

Ute strilar regnet och jag har slagit mig ned vid datorn. Ur temuggen ångar lite hett te. Denna höst har verkligen erbjudit vatten som trillat från ovan kan man lugnt säga.

Under sommaren har det dykt upp en ny karta lite här o var. Det har skrivits, testats och lovordats. Carloz heter förlaget som nu tagit upp kampen mot de traditionella Fjällkartorna. Jag minns min första Nya Fjällkartan Z7 över mina hemtrakter. Blågrön, sliten och symbol för de områden som lärde mig vad friluftsliv är och kan vara. Sedan de rosafärgade Fjällkartorna som fortfarande finns kvar. De håller en säsong eller möjligen två. Och jag kan lova att jag har provat att plasta, spraya stoppa i speciella fodral men alltid så faller de sönder ganska snabbt.

Nu har äntligen två nya kartor kommit i min ägo. Pappret är utbytt mot tyvek som skall vara en plastad väv. Det är karta på båda sidorna istället för all info som tidigare funnits på kartornas baksida. Priset är lite högre med 180kr i Saltoluoktas butik jämfört med 120kr för Fjällkartan. Egentligen kanske de inte blir dyrare då de har tryck på båda sidorna och täcker större områden. Kartan känns trevlig, den ser trevlig ut men det är först efter en säsong som vi får veta om den verkligen är så trevlig! Du kan oxå beställa kartorna billigare direkt från Calozos kartbutik på nätet.

Efter att använt Kungsleden kartan under en vecka så ser den ännu ut att vara oanvänd! Den är väldigt tunn och inte lika enkel att vika ihop i vind som den traditionella fjällkartan. När man stoppar ner kartan i sjön så drar den inte åt sig vatten utan man tar helt enkelt och skakar av den eller torkar av den med en trasa eller papper. Detta innebär i princip att blir den skitig så kan man lugnt slänga den i badkaret och duscha av den! Kanske borde man tipsa Calazo om att sätta tvättråd på kartan…

Extrem användning? Tydligen inte för dessa Calazo kartor!
Extrem användning? Tydligen inte för dessa Calazo kartor!

Vattnet bara pärlas. Tydligen så stämmer deras marknadsföring att kartan är okänslig för vatten.
Vattnet bara pärlas. Tydligen så stämmer deras marknadsföring att kartan är okänslig för vatten.

Flippa är mindre imponerad av tester ute i regnet än vad jag är.
Flippa är mindre imponerad av tester ute i regnet än vad jag är.

2 svar på ”Kartor som tål Lapplandslivet

  1. Tål också ett slagsmål mellen arg husse, vorsteh på 33 kg och skrik-arg lämmel. I midsomras utbryter tumult på leden mot Anarisstugan mellan ”arg husse” som rivs ikull av bytesmedveten vorsteh i försvar mot en ”skrik-arg” lämmel. Hund, husse och lämmel kämpar i en hög med kartan hopknölad under sig. Alla överlevde utom lämmeln, kartan var bara att veckla ut och, torka av och släta till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *