Barfotalöpningens vara eller icke vara

Barfotalöpningens vara eller icke vara

Five_fingers_barfotaskor
Five Fingers som används med förstånd är underbara.
Barfotalöpningen har tydligen blivit farlig. Nu varnar experter enligt Aftonbladets artikel ’Varnar för barfotaskor’ att det kan vara direkt skadligt att använda dessa skor. Vad det egentligen handlar om är att Five Fingers har blivit stämda för falsk marknadsföring.

Givetvis handlar allt detta om pengar. Five Fingers och Vibram har tjänat multum på trenden med dessa barfotaskor. Andra märken har febrilt försökt komma med egna lösningar och endel traditionella skotillverkare har fått se en minskad vinst.

Mina Five Fingers kommer självklart att få fortsätta att följa mig på turer i skog och mark. Jag gillar dem och använder man dem med förnuft så borde det ju vara bra. Jag kan rekommendera boken ’Born to Run’ som bland annat tar upp just detta med barfotalöpningen. Det är ju så vi människor en gång i tiden började att springa och färdas. Barfota.

Mina råd oavsett vilka skor du köper:
– OM du springer med barfotaskor så välj ett mjukt underlag, aldrig grusvägar eller asfalt. Använd dessa skor för de kortare turerna. Ta det mycket lugnt i början tills du tränat upp din fot. Läs på om HUR man skall springa med en sådan sko för löptekniken skiljer sig från löpning med traditionella uppbyggda löparskor.
– OM du springer med traditionellt uppbyggda löparskor så ska du veta att oavsett hur dämpande, uppbyggda, special, stabila osv de än är så kan man skada sig. Välj underlag, träna på teknik, ta det lugnt i början. Priset på löparskon visar inte hur bra skon är. Du skall ha rätt sko till rätt fot.

Det är betydligt farligare att sitta i soffan än att springa. Det är mycket farligare att köra bil än att springa och fler dör fortfarande av fel kost än av löpning.

Five Fingers priser har nog legat ganska högt tidigare. Nu kan man se flera av webbutikerna droppa priserna rejält på Five Fingers och det trotts att det borde vara högsäsong för löpning.

Ett svar på ”Barfotalöpningens vara eller icke vara

  1. Det här är intressant, varningar hit och dit och konsumtionssamhället vi lever i.
    Jag kan bara hålla med om dina slutsatser ovan och att ligga i soffan är sällan det bästa alternativet. Jag tror att det är många tår och fötter som skulle bli glada av att få sprida ut sig och få bidra med sin fulla kapacitet. Många skor som jag ser gå omkring på min arbetsplats innehåller fötter som inte har en chans till det och då talar vi många fler timmar än de flesta joggares tid i löpspåret.
    Jag funderar skarpt på att ta tillvara läget av prissänkning och prova – har varit och provat många gånger men beslutat att det varit för dyrt för min kassa. Jag återkommer säkert, jag kan se två aspekter, hur det känns i fötterna och var jag känner mig ok med att använda dem och då både ur perspektiven funktion och vad som är socialt accepterat 🙂 på arbetsplatsen. Jag skulle med all säkerhet öka antal samtal med nya personer per dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *