Arctic Alpine Design WBT3, tremanstält testat

Arctic Alpine Design WBT3, tremanstält testat

Arctic_alpine_design_wbt3_1
I förgrunden ett Arctic ALpine Design WBT3. Det röda tältet bakom är ett Hilleberg Nammatj 3GT. Bilden är tagen på vår hundspannstur igenom Sareks nationalpark 2012.
Arctic Alpine Design WBT3 med förlängd absid. Absiden är rymlig och ger möjlighet till matlagning samt skydd mot väder och vind. Innertältet är ljust och ger en rymlig känsla. Ventilerna är bra och är försedda med en remsa ’liggunderlag’ som håller ut den. Detta är mycket bättre är Hillebergs aluminiumtråd som alltid blir knölig.

Snömattorna som sitter monterade på tältet är enligt min mening på tok för små. De skulle behöva 10-20 cm mer tyg för att fungera riktigt bra när man skottar fast tältet. I och för sig en lätt åtgärd i den egna symaskinen. Tältet är vägt på ett norrländskt reko sätt. Man väger det komplett med linor, pinnar, stänger och tältpåse.

Arctic Alpine Design WBT3 är ett mycket trevligt tält. Ljust och i stort väldigt bra sytt. På just vårt tält fanns en liten miss på en av bågkanalerna. Northstar fixade tältet väldigt snabbt och smidigt. I UTE-magasinets test klagar de på att bågkanalerna är trånga vilket vi absolut inte kan hålla med om. Kanalerna är trängre än på t ex Hillebergltält men stängerna glider väldigt lätt i kanalerna så det utgör inget problem.

Nu är vårt Arctic Alpine Designtält använt väldigt lite. Det kommer att finnas kvar i vår ägo och bli väl använt. Slitstyrka, stormtålighet osv. får man egentligen svar på först efter några års flitigt brukande.

Min slutsats blir att tältet är riktigt bra och mycket prisvärt. Om jag far på en extrem vinterfjälltur får detta tältet inte följa med som enda tält. Mitt absolut förstahandsval där förblir Hilleberg. Inte för att jag sett några brister hos Arctic Alpine Design utan snarare för att jag av egen erfarenhet själv vet vad Hillebergstälten faktiskt klarar av.

Tältar du mestadels i skogen och på sommarfjäll så är detta tältet ett mycket prisvärt alternativ. Trotts det låga priset skall det inte jämföras med lågpristälten på marknaden då det gäller kvaliten. Detta är troligast ett tält som tål betydligt mer än prislappen säger.

Arctic_alpine_design_wbt3_2
Tältbågarna är färgmarkerade så att rätt stång hamnar i rätt kanal. Titanpinnarna gillar jag skarpt medan de små tunna runda tältstickorna får stanna hemma.

Arctic_alpine_design_wbt3_4
Stånghållaren till tälbågarna hade gärna fått vara rymligare. Lite pickligt att pyssla med dessa om man har vantar på sig. Detta är liknande variant som Hilleberg använde sig av för 20 år sedan. Slitstark men picklig.

Arctic_alpine_design_wbt3_3
Här är sömmen som inte var riktig på vårt tält. Tråden hade gått av på något vis. Superservice från Northstar i Malmberget. Vi han knappt skicka tältet förns det var fixat och tillbaks.

5 svar på ”Arctic Alpine Design WBT3, tremanstält testat

 1. Har haft detta Arctic Alpine WBT3 sedan det kom och är jättenöjd. Tycker det är väldigt lätt att ställa upp och de titanpinnarna är superbra liksom den rymliga absiden. Det är också enkelt att sträcka linorna. Har inte provat det på vintern dock.

 2. Jag kikade på detta tält tidigare (trots att jag ju föredrar kåtor 😉 ) och har för mig att jag backade på grund av att jag inte känner till golvväven deras. Det jag vet att vi själva tycker är viktigt är att väven håller tätt vid tryck under lång tid (eftersom man sitter/ligger på det länge). Det säger inte vattenpelarvärdet så mycket om, utan det måste testas på annat sätt (finns ej värden på detta, utan vi gör ett test med en tyngd mot ett blött underlag). Skulle vara intressant att veta hur Artic Alpines golv klarar detta…

  1. Vattenpelaren på detta tältet är inte lika bra som på ex Hilleberg eller på Tentipi. Men du har rätt… Skulle vara mycket intressant att se hur det fungerade.

   Kåtor ÄR mysiga då de väl står på plats!

  2. Vattenpelaren på detta tältet är inte lika bra som på ex Hilleberg eller på Tentipi. Men du har rätt… Skulle vara mycket intressant att se hur det fungerade.

   Kåtor ÄR mysiga då de väl står på plats!

 3. Tack för bra information. Ska skaffa ett tält men har varit tveksam till detta tält men man kan nog säga att det är med i matchen igen efter ditt omdöme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *