Browsed by
Etikett: Långfärdsskridkor

Cissi moon walkar på långfärdsskridskor

Cissi moon walkar på långfärdsskridskor

Med långfärdsskridskor genomför Cissi en fantastiskt balanserad konstskridskoakt. Filmen är från i hösten 2011 då vi kollade isarna på Skabramsjön. Vi konstaterade efteråt att man får inte roligare än man gör sig och att det va nog tur att ingen såg oss…

Islossning

Islossning

Islossning_1
Idag är hela Skabramsjön isfri.
Plötsligt händer det bara. Islossningen. Det börjar blåsa lite och på några timmar är hela sjön öppen. Varje år är det samma sak. Jag slutar aldrig förvånas över hur isen snabbt mals ned och blir vatten. Kallt vatten.

Det bästa med detta är att lika plötsligt så står man nere vid sjön och upptäcker att den är isbelagd igen. Man upptäcker att sommaren har övergått till förvinter och hundsläden kan åter plockas fram. Tiden går fort, skrämmande fort.

Islossning_2
Plötsligt börjar det blåsa och isen gnuggar mot land. Den mals snabbt ned till ingenting. Inte ens slask kan man hitta om man kollar i strandkanten utan isen bara försvinner.

Islossning_3
En knipa lättar från en råk. Några dagar senare är hela Skabram sjön isfri.

Lapplandsvardag

Lapplandsvardag

Skridskoåkare_lappland
Friskt och härligt med en skridskotur över sjön. Snön gör att det suger och mjölksyran kommer krypande.
Klockan ringer och som vanligt undrar man sömndrucket vart tog natten vägen. Snart sitter man med en rykande mugg te framför datorn med mobilens headset intryckt i öronen. Efter ett tag får man slita sig och traska ut till hundarna som serveras kycklingsoppa. Den kyliga morgonlyften skrämmer bort den sista tröttheten ur ögonen. Frukost och därefter tillbaks vid datorn.

Idag blev det en skridskotur längs sjön. Det har trillat några millimeter snö på isen så det glider inte lika lätt längre. Mjölksyra i benen blev ett faktum. Hade två hundar med mig. Lisa och hennes 8 månader gamla unghund, Yra.

Efter skridskoturen hade jag lovat att vara barnvakt. Som morbror ingår tydligen vissa arbetsuppgifter som är oavlönade. Pojkrackaren är nu 1,5 år och han har redan börjat lura mig att katten ska ha mat, blommor ska vattnas, skräp ska slängas i soporna, vatten får man om man pekar osv.

Siberian_husky
Working Husky Yra med modern Neimans Lisa sträcker ut sida vid sida över den frysta sjön. Husse skejtar för brinnande livet!

Neimans_lisa
Neimans Lisa i full fart över isen. Hundarna gillar att fara ut på springturer då husse håller samma fart som dem.

Skabramudden
Hur fint får man egentligen bo? Här är vår udde där hus och kenneln ligger. Nära in till byn men ändå så avskillt. Skridskoisar, hundkörning från tomten, paddelvatten 25m från dörren.

Neimans_lisa
Neimans Lisa tuggar tuggben efter dagens skridskotur. Vi brukar ta in hundarna lite då och då. Inte alla på en gång av praktiska skäl...

Riktig söndag

Riktig söndag

Lena_kirrijenko_skridsko
Lena här med Kirrijenko på Skabramsjön.
Sovmorgon, besök av Lena från Arvidsjaur, syster med familj hälsar på, massor av fika vid köksbordet och en skridskotur runt Skabramsjön. Ett litet spann kördes 6 kilomerter med de nya hundarna. Sedan middag och en hyrfilm från macken. Det är ju exakt så en riktig söndag ska tillbringas!!!
Novembersöndag
Kenneth följde med, med deras hundar på skridskoturen. Här är Thila i full fart.

Skridskoåkning_jokkmokk
Av spåren att dömma så har det varit en hel del skridskoåkare på Skabramsjön i helgen. Här har man spelat bandy/hocky.

Vattenrädd, morgontrött skridskoexpert

Vattenrädd, morgontrött skridskoexpert

Hundspann_november_20006
Här är en bild från den 14 november 2006. Här korsar vi Purkijaure längs Karatsleden som då redan var utstakad. Intressant med skillnaderna i vädret från år till år.
Tidiga morgnar är inte min grej. I morse var jag i alla fall upp till klockan 07:15 då P4 Norrbotten ringde och frågade lite om skridskoåkning, isar och säkerhet på isarna. Dom skulle bara veta hur vattenrädd jag är. Att orsaken till att jag aldrig farit igenom isen oplanerat inte beror på skicklighet utan enbart pga total förskräckelse! Hur som helst så gick det bra att snacka i radio. Kommer ihåg en gång förut då reporten ringde mig uppe på fjället. Jag trodde att jag skulle snacka om Saltoluokta fjällstation och han frågade vad jag trodde om den förrymda gröna ormen i ventilationssystemet.

Här kan ni lyssna på Mattis morgonprat ca 15 minuter in i sändningen.
Lyssna: 07.00 – 07.30 torsdag 17 nov 2011