Hemma från Kungsleden

Hemma från Kungsleden

Fjällvandring_kungsleden_kvikkjokk_saltoluokta_4
Vidsträckta vyer där man kan låta blicken vandra i timmar utan att man blir less.
Efter en vecka på färd i Lapplandsfjällen är jag åter hemma. Vädret har pendlat mellan närmare +20C och solsken samt ned mot +5C och regn. Kungsleden mellan Kvikkjokk och Saltoluokta är vintertid mina hemmamarker. Sommartid var sträckan mellan Pårtestugan och 15km norrut helt ny för mig. De andra sträckorna är vandrade och cyklade med mountainbike ett flertal gånger. Trots att jag färdas stora delar av året ute i markerna kommer jag då och då till nya områden för mig vilket är jättekul.

Från Aktse och norrut var det ganska mycket folk i stugorna. Det tycks som att det blir en ökning av fjällturismen även detta året. Någon stugvärd pratade om en ökning på 20% i Augusti men en marginell minskning under Juli. Juli hade bra väder och då sjunker ofta stugboendet så det kan ändå betyda en ökning jämfört med den kalla och blöta Juli 2015.

Människor som man möter här ute i markerna är överlag otroligt trevliga och positiva. Det gäller såväl de som jobbar med stugor, båtskjutsarna, fjällstationerna som våra gäster och allt annat folk som är på vandring. Det var dessutom roligt att vi var två färdledare då Patrik var med som ’praktikant’. Normalt jobbar vi ju ofta själva med grupperna men nu behövde Patrik ’papper’ på en sådan tur.

Fjällvandring_kungsleden_kvikkjokk_saltoluokta_1
Nordisk stormhatt. Denna plantas blad skall man absolut INTE använda om man har brist på toalettpapper.

Fjällvandring_kungsleden_kvikkjokk_saltoluokta_2
Regn och låga moln och man inser hur mycket dessa röda märkningar av leden samt de uppbyggda stenrösena längs leden underlättar orienteringen.

Fjällvandring_kungsleden_kvikkjokk_saltoluokta_3
En groda i Aktseskogen.

Fjällvandring_kungsleden_kvikkjokk_saltoluokta_5
Soligt, svalt och perfekt vandringsväder dagen då vi vandrade upp på Skierfe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *