Hundspann, amerikanare och intressanta samtal

Hundspann, amerikanare och intressanta samtal

Fyradagarstur_hundspann_amerikaner_4
Ett 9 spann arbetshundar som lugnt väntar medan husse fotograferar.
Under de senaste dagarna har jag kört en fyrdagarstur med en amerikansk familj. Vi har färdats med hundspann och levt ute i Jokkmokks skogar under några fina midvinterdagar. Rättare sagt så var första dagen ganska blöt med blötsnö och duggregn. Sedan klarnade det upp och nu sista dagen pekade termometern på -21C.

På turen har några av de yngre hundarna varit med. Alice och Asta som närmar sig två år börjar nu komma in fint i rutinerna. Om jag inte har helt fel så är det hundar som jag kan börja lita på till 100% ganska snart. Däremot så har jag Ben och Bettan. Om jag har några extra gråa hår efter denna tur så är det utan minsta tvekan dessa som är grunden till de flesta! De är 1,5 år och har fortfarande en otrolig barnslighet. De trasslar och grejar. Under en fikarast så tuggade båda två sönder sina selar exakt samtidigt! Snacka om att husses proppar ryker! Jag vet ju att detta kommer att gå till sig på några veckor men det kan helt klart vara nervpåfrestande med unghundar.

Gästerna har varit riktigt duktiga på att köra slädarna. Jag uppskattar verkligen när jag har folk som gillar hundar och kör spannen hänsynsfullt mot hundarna. På kvällarna har vi haft mycket intressanta samtal. De politiska diskussionerna var stundtals ganska hetsiga från båda håll. Det är verkligen en förmån med detta yrket att man får träffa folk på detta sätt och höra hur människor i olika delar av världen tänker även om jag inte alls kan hålla med i allt. Det är också mycket intressant att få höra deras syn på sitt och vårt samhälle. Både vad de anser fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Egentligen så var vi ganska överens om hur drömsamhället ser ut men vägen dit hade vi lite olika åsikter om. Hur som helst så är det kul med folk som har högt i tak och inte blir blir sura utan ändå accepterar att vi tänker olika.

Nu har jag en hög sovsäckar som skall torkas, utrustning som skall packas upp och slädar att fixa. Under de närmaste dagarna kommer det att bli en hel del korta turer som skall köras. Vi har både lite större grupper från researrangörer men även en del individuella. Hundspannsturer är utan minsta tvekan en väldigt eftertraktad aktivitet då de flesta av oss som kör turer har bokningskalendrarna tämligen vältecknade i år.

Fyradagarstur_hundspann_amerikaner_7
Tältcampen en månljus kväll.

Fyradagarstur_hundspann_amerikaner_6
Lillforsen vid Apoälven i månsken.

Fyradagarstur_hundspann_amerikaner_2
Working Husky Bettan. En av unghundarna som trixar o grejar en massa…

Fyradagarstur_hundspann_amerikaner_1
Fina spår och bra med snö.

Fyradagarstur_hundspann_amerikaner_3
Pärlemomoln. Detta är små iskristaller som ligger på hög höjd. När solen har sänkt sig under horisonten forsätter solen att skina på dessa som ger ett pärlemoskimrande till rosa ljus.

Fyradagarstur_hundspann_amerikaner_5
I bra fart bakom ett piggt hundspann.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *