Handbyggd pilbåge inskjuten

Handbyggd pilbåge inskjuten

Pilbåge_handbyggd_1
Handbyggd pilbåge av svenska inhemska råvaror.
Under försommaren kom ett avlångt paket in dimpande i vår ägo. Det var en efterlängtad pilbåge byggd av Marcus Nyström. Ett riktigt fint hantverk. Bågen skall dras till max 27 tum och dragvikten är då ca 40-45 pund. Traditionellt så har bågar med dragvikt runt 35-50 pund använts för jakt av allt från rådjur till bison. För vår del så är det endast prickskytte för skoj skull som står på agendan.

Pilbågen är en traditionell långbåge av modell Holmegård eller Möllegabet. På engelska ofta kallad ’Molly’. Denna båge är inspirerad från fynd gjorda i Danmark ca 10 000 år f.v.t. Själva bågen är byggd av ene som är skördad nere i Uppsalatrakten. Den är sedan ’backad’ med råhud från en älgkalv, skjuten i Storumantrakten.

Pilarna som följde med är även de ett hantverk. Granskaft och fjädrar från kalkon. Sedan är de tjärade med björknävertjära, målade och riktigt fint gjorda. Väldigt snabbt konstaterade vi att dessa pilar kändes inte rätt att skjuta bort och ta sönder.

Vi har nu skjutit med bågen och det är helt klart roligt! Vist går inte riktigt alla pilar dit man önskar och vist svider det rejält när strängen slår i underarmen samtidigt som fingertopparna blir ömma i draghanden redan efter några pilar. Med pilbågen följde även ett flera sidor långt dokument som är skrivit för just denna pilbåge. Hur den förvaras, hur den strängas på, hur man skjuter, om materialet, historian bakom modellen och en hel del annat. Söker du en handbyggd pilbåge eller vill gå en kurs där man bygger sin egen båge så surfa in på hemsidan Marcus pilbågar.

Pilbåge_handbyggd_2
Detaljerna skvallrar om att det är tid nedlagt på detta bygge.

Pilbåge_handbyggd_3
Den rödbruna nyansen kommer av att älghuden är färgad. I mittdelen är råhuden naturell.

Pilbåge_handbyggd_4
Vacker enkelhet.

Pilbåge_handbyggd_5
Vem vill skjuta bort dessa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *