Old Town Discovery 174 kanadensare testad

Old Town Discovery 174 kanadensare testad

Old_town_discovery_4
Old Town Discovery 174 är en bra allroundkanot.
Old Town Discovery 174 är en öppen kanadensare som mäter 528cm på längden. Den är 91 cm bred. De stora storleken gör att den rymmer mycket last. I denna kanot kan man utan tvekan ta med både parter och två ungar likväl som packning för turer på flera veckor. Vikten ligger på ca 38 kg. Men jag upplever den som tyngre. Den är byggd i ett mjukplastmaterial som heter royalex. Det måste vara väldigt beständigt mot UV-ljus då jag inte kan se några som helst försvagningar trots att den är runt 15 år gammal. Stryktåligt och tyst. Med tyst menar jag att man kan släppa ner fiskehåven på botten på kanoten utan att kommunens alla fiskevakter hör det.

Old Town Discovery 174 är en relativt lätthanterlig kanot i vattnet, med tanke på storleken. Den breda botten gör att den upplevs som stabil (initialt stabil). Personligen så föredrar jag de som har en slutstabilitet (initialt rank men slutstabiliteten är hög) men upplevs lite rank i början. En sådan kanot kan man mycket lättare sätta på ’kant’ då man ex paddlar solo. Denna Old Town är bred, flatbottnad och lite mer som en lastpråm. Stabiliteten i kanoten är perfekt för nybörjare och de som prioriterar stabilitet. Trots Discoveryns storlek så upplever jag den smidig när jag kört den efter små krokiga åar eller i lättare forsar. På öppna stora vatten så är den lätt att hålla kursen rak. Den har ingen utanpåliggande köl men är väldigt rak i köllinjen (inge eller lite rocker).

Kanoten är välbyggd. Vi har använt vår Discovery sedan slutet av 90-talet. Egna turer, korta som långa men den har även gått flera längre uthyrningsveckor. Den är lasad på bilar, släpvagnar och tom hängt under helikoptrar. En aluminiumkanot skulle vid detta laget sett ut som en bucklig tvättbräda. En glasfiberkanot hade nog varit lagad flera gånger om och om igen. Mjukplasten är ett fantastiskt material för kanoter. De blir lite repiga men det är också allt. Vår Old Town är inte som ny men den har många år kvar som brukbar.

Handtagen på kanoten har vi fått fästa om en gång. Nya popnitar och sen vart den okej. Sätena är kanotens kanske enda riktigt svaga sida. Man sitter skönt i de skålformade sitsarna. Men när det regnar uppstår det roliga. Sitsarna fylls med vatten och man blir som satt i blöt. Alltså blir man knäståendes vid regn och sitsarna oanvändbara.

Sammanfattningsvis så är Old Town Discovery 174 en bra allround kanot för långfärd. Kursstabil men fungerar ändå bra i mindre trånga vatten. Lastdryg men lite trögpaddlad om man jämför med andra mer slimmade modeller. En slitstark och riktigt bra allroundkanot men det finns andra modeller och märken som är snäppet bättre.

Old_town_discovery_3
Det är en stor kanot som rymmer mycket men även väger mycket i sig självt.

Old_town_discovery_2
Sätena är kanotens svaga punkt. De samlar vatten helt enkelt.

Old_town_discovery_1
Flatbottnad utan något som kan haka i. Slittålig.

5 svar på ”Old Town Discovery 174 kanadensare testad

 1. Funderat på att borra några små hål (på några millimeter bara) i sitsen för att få vattnet att rinna bort? Eller där finns kanske redan dräneringshål som inte fungerar?

  1. Jopp jag har funderat på det men vet inte om den är fylld med nått skum eller liknande.

   1. Borra lite större och glasera med epoxi alt limma i en slangstump så det inte når ev skum.
    Ser ut som en tankegroda.

 2. Det enda rätta att paddla en kandensare är knästående. dels för stabiliteten och dels för att få kraft i paddeltaget. Enda gången man kan sitta är straxt innan man ska kliva ur.

  1. Så paddlar jag också men många använder faktiskt sätena. Själv använder jag det när jag fiskar, fotograferar eller bara sitter och zippar på en mugg kaffe.
   / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *