Bra väder och galna hundar

Bra väder och galna hundar

Gate_to_sarek_1
Tjakkeli i Sareks nationalpark. Här sett från skogslandet och myrmarkerna i öster.
Landade i går eftermiddag på Saltoluokta fjällstation med fem gäster. Turen har gått bra i stort. Vädret strålande som det ska vara på fjället vid denna tid på året. Det är soligt men fortfarande riktigt kalla nätter. Snön håller fint och vi slipper ännu dagsmejan ett tag får hundarna och jag hoppas.

Vad som är mindre roligt är att hundarna är tokiga. Vist är de fortfarande relativt lugna och fina men för två dagar sedan slogs två hundar i en av gästernas spann. Precis i starten dammade Svenne på Umiak. Stresströskeln är för låg, utan minsta tvekan. Det gick bra och blev egentligen inget riktigt slagsmål utan mer småtugg. Hur som helst så ska inte sånt hända och det får mig riktigt irriterad.

Stressen hos hundarna eskalerar och starterna har denna och förra vecka blivit vildare och vildare. Fortfarande relativt lugnt men jag ser ju vart det bär iväg. Våra hundar brukar alltid ligga lugnt och rofyllt när vi fikar men igår hade vi dessutom ett par hundar som satt och gnällde hela fikapausen. De drar med de andra och… Ja, så ska det inte vara. I alla fall inte de hundarna som jag ska arbeta med. Bara att kavla upp ärmarna och jobba ännu mer med hundarna.

Gate_to_sarek_2
Ina (McAhonens Gangsteriina) är dryga året och gör sin debut på fjällkörningar. Hon fungerar riktigt bra.

Gate_to_sarek_3
På hårt underlag ser man inte alltid Järvens femte tå.

Gate_to_sarek_4
Håkan med sitt spann i skogarna söder om Aktsestugan.

Gate_to_sarek_5
Ville som kommit tillbaks till oss då han är en stökig kille… Skriver mer senare om honom.

5 svar på ”Bra väder och galna hundar

  1. Trist att hundarna är stressade (eller är de ”bara” uppspelta?). Kirri är i alla fall inte stressad. Han sitter helst i knä och luktar på blommor. Kokkos har däremot all energi i världen och vill upptäcka allt nytt som finns. Hade hon varit fisk skulle hon nappat på alla sorters drag och ifall hon fick komma tillbaka in i vattnet, så skulle hon ändå nappa direkt igen 🙂

  2. Galna hundar, de e inte lätt att få till det kan jag tänka mig när det blir bråk i ett annat spann, de måste ju bli rätt ochså.

  3. Våldsamma starter och ylande huskies låter som ivriga vänner. När jag körde mellan Abisko och Ammarnäs med mitt minispann och just kommit in i N Padjelanta hittade huskisarna ett slädhundsspår, som var ganska färskt. Oj vad ivriga de blev! Km efter km tickade utan någon som helst tvekan. Snart anlände vi till Låddejokk efter ca 50km körning. Där avslutades turen med ett riktigt råkur som jag fick bryta med hjälp av min anorak. Uppsträckning och husses tydliga ogillande! Men det hela hade sin naturliga förklarning. Henrik Taube hade ju kört före med sina spann innehållande en löptik som markerat spåret hela vägen. Körning på hormoner m a o!
    Bifogar länk på Chukchi-mushern Mikhail Telpin som just avslutat Iditarod med sina arbetshundar. http://racingberingia.tumblr.com/
    /Kenneth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *