Val av hundfoder

Val av hundfoder

Val_hundmat
Hundar som får arbeta mycket och under längre perioder behöver bra sammansatt hundmat.
Våra hundar får dels ett torrfoder, Precept, och dels ett våtfoder, priima. Priima har nu kommit med ett köttkross som består av 70% nöt och 30% kyckling. Priima HE som vi tidigare använt och dessutom varit nöjda med innehåller kolhydrater. Med andra ord så får man ’mer för pengarna’ om man kör med köttkrosset tänkte jag.

Lupus hundfoder som är vår leverantör av torrfoder har Meri anställd som arbetar med rådgivning och utbildning. Efter ett timslångt samtal med henne är mitt huvud nu fullpumpat med massor av intressant information.

När man tillsätter kött så ruckar man på kalcium – fosforbalansen (förhållandet skall vara 1,2/1). Exakt hur mycket kalcium och fosfor det är i fodret spelar inte så stor roll. Så länge dessa är i balans är det lätt för kroppen att göra sig av med överskottet. Dessutom så skall det innehålla D3 vitaminer.

Ger man för mycket muskelkött till fodret så blir det för mycket fosfor. Kroppen kommer då att urlakas på kalcium och det bland annat från skelettet. Det fungerar bra kortare perioder men om man gör det konstant under flera månader i sträck kan man få problem.

Denna princip gäller sedan flera olika mineraler, vitaminer, spårämnen osv. Ett bra torrfoder eller fruset helfoder skall vara balanserat.

För mycket muskelkött och slaktavfall slöar ofta ner hundarna. Jag har själv sett det på mina hundar men jag har även sett det på andras hundar. Spannet blir segt och hundarna tappar explosivitet. Farten går ner och man känner hur det riktigt tar emot i uppförsbackar. Backar som de annars skulle klippt med mer jäklar anamma.

Vår slutsats utifrån detta blir att vi kommer att fortsätta komplettera torrfodret med Priima HE som är ett fruset helfoder. Kyckling och köttkross fortsätter vi att använda som komplement vid vattning och snacking.

3 svar på ”Val av hundfoder

 1. Hej Mati,
  Tack för en riktigt bra blogg! och kul att läsa om Precept.

  Nu är min situation inte alls lik din, då mina hundar inte arbetar lika extremt mycket. Jag har hört mycket bra om Precept på min lokala djuraffär och även http://www.hundfoderonline.se verkar tycka det är ett bra foder. Så jag funderar på att försöka få en testpåse alternativt beställa och testa.

  Är du fortfarande nöjd med det?

 2. Jag håller fulkständigt med!
  Vi kör också dessa två foder från Priima och är jättenöjda. Tyvärr är Nk fodret Nöt och Kyckling utan kolhydrater smakligare så klart men tror inte heller på det som helfoder i längden då de inte får i sig tekommenderad mängd vitaminer och mineraler.
  Nu får våra varannan dag det ena och det andra men kommer att göra som ni vid nästa fodethämt, dvs HE som helfoder och det andra för godis och vattning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *