Browsed by
Etikett: Humor

God Jul från oss i Jokkmokk

God Jul från oss i Jokkmokk

Saknar man snö, lägereldar och norrskenet som flammar över himlavalvet. Sådana där helt naturliga ingredienser i en standardjul i Jokkmokk så har vi nu satt ihop en liten inspirationsvideo till hur just du kan skapa den där rätta julstämningen hemma hos dig. Vill du sedan fira en riktig Jokkmokksjul under 2017 så skynda dig att boka en stuga eller ett rum på någon av områdets campingar, hotell eller varför inte vandrarhemmet. Från mitt hjärta så önskar jag nu hela världen en riktigt skön jul.

Filmtips: Pistvakt

Filmtips: Pistvakt

Pistvakt
Pistvakt, TV-serien för dig som vill veta mer.
Nu närmar vi oss juletider och då skall man krypa ner i en skön soffa under en filt och kolla på något underhållande på Tvn eller datorn. Lussebullar, kaffe, glögg, chocklad, nötter och annat gott är självklara tillbehör.

Pistvakt är en TV-serie som gick på TV under slutet av 90-talet. Programmet utspelar sig i Svartlien som är den mörkaste pistade björnhålan och köldhålet i Norden. Här myntas många bevingade uttryck som man helt enkelt bara bör lära sig utantill. ’Fjööl av’. ’Skvätt mä en hojt.’. ’Bjärven’. Listan kan göras lång och enda sättet att få del av dem är helt enkelt att själv titta igenom alla avsnitt samt föra anteckningar under tiden. Pistvakt kan ses som en instruktionsfilm i värdskap och hur man skall arbeta inom besöksnäringen. Av sörlänningar kan den ses som en dokumentär om norrlänningars tålighet. Detta är helt enkelt en quick-start i hur norrlänningar är på riktigt.

Faktum är att denna miniserie är fantastiskt rolig. Här är det många fördomar om både norrlänningar och sörlänningar som faktiskt inte är helt påhittade. Givetvis är det fiktivt och med glimten i ögat men nog skrattar man igenkännande åt mycket och ibland fastnar skrattet på snedden då man inser hur skrämmande likt det är, eller som de skulle sagt i Pistvakt: ’Är de int likt så säg!’

Har du inte sett Pistvakt ännu så är det ett måste. Alla 12 avsnitten hittar man fint på SVT öppna arkiv (klicka på länken).

Snökaos och glesbygdspolitik

Snökaos och glesbygdspolitik


I norra Sverige förundras vi över snökaoset nere i Stockholm. Hur kan man årligen bli så förvånad över lite snö? Parodierna är många och för oss här uppe ter det sig tämligen löjligt att det är en riksmedianyhet att någon kört fast med bilen. Vi förstår att det blir lite tjorvigt men sånt är livet. Det blir lite tjorvigt ibland.

Till sitt försvar ropar man från Stockholm att det är för att de har så stora motorleder, de är så många osv. Massa märkliga ursäkter. Här i norr vet vi att det handlar inte om snön som är problemet. Vi kan nämligen göra en lång lista på sk näradöden situationer som uppstår då vissa Stockholmare kommer i kontakt med snö även här i norr. Situationer som vilken norrlänning som helst ser som en del av sin vardag.

SVT’s inslag med Markus Forsberg är nog höjdaren. Här börjar man närma sig en viktig fråga med snökaoset som grund. Glesbygdspolitiken. Det är sedan tidigare känt att stor del av journalisterna faktiskt bor i Stockholm. De bor där och det är där den stora och viktiga median finnes. Just därför rapporteras det om fastkörda bilar i riksmedia medan det i Lappland kan blåsa iväg ett helt tåg med containers och allt pga hårda vindar och det blir på sin höjd en sida i lokalmedia.

Medan centraliseringen och frakten av resurser ut ur vårt Norrland fortsätter så ler vi åt situationen med snökaoset. Ibland vet man inte om det är parodi eller om det verkligen är en ’riktig’ journalist som rapporterar. Har ni tex hört talas om feminin snöröjning? Feminin snöröjning i ett tidevarv då det inte heter han eller hon utan till och med vi norrlänningar försiktigt börjat snacka om hen!? Parodin är ett faktum liksom negligeringen av glesbygdens situation.
(P.S. kolla de klickbara länkarna i texten ovanför. Ganska intressant.)

Mr Mars 2016

Mr Mars 2016

Mr_mars_2016
Mr Mars 2016!!!
Som säkert många redan har uppmärksammat så är det jag som är Mr Mars i Gällivares sopkkallender. Det är den gratiskalendern som man skickar ut till alla hushåll i hela Gällivare kommun för att de skall veta när det är soptömning eller nått sånt.

Denna typ av kändisskap har lätt en tendens att stiga folk åt huvudet. De blir självupptagna och glömmer vem de egentligen är. Det är av just denna anledning som man inte låter någon vanlig människa bli Mr Mars utan man väljer noggrant ut någon som just mig som har självdistans. Det är ju inte heller första gången som jag är i världens blickfång. Vi skall tex inte glömma när Kate Moss var på sexsemester i Svenska Lappland.

Jag vill förtydliga att vi kommer inte att ge några extra presskonferenser eller intervjuer med anledning utav att just jag blev utsedd till Mr Mars. Vi kommer att försöka att tona ner detta något och inväntar istället inbjudningar till diverse andra event som Paradise Hotel och liknande.

Mushers paradise

Mushers paradise

Mushers_paradise_2
Kylan och snön gör att våra färdvägar fryser och blir vita rena och fina!
Att köra hundspann är en vinteraktivitet. Det innebär att man behöver snö, kyla och is. Man behöver dessutom skogsbilsvägar, skoterleder, skogs och fjällområden och vidsträckta ödemarksområden är verkligen som krydda på moset. Att köra hundspann där det inte är snösäkert måste ju vara som att bo på nordpolen och gilla sandstränder och bad.

Jokkmokk är mushers paradise! Att vi dessutom nu i november har fått snö och nästa gång vi ser barmark är troligast först närmare maj månad gör ju inte saken direkt sämre. Att vi dessutom är snösäkra varje år är ju bara helt fantastisk och det är helt normalt för oss här i Jokkmokk strax norr om Polcirkeln. Mushers Paradise utan tvekan!

Mushers_paradise_3
Miltals med skogsbilvägar som nu börjar bli snötäckta.

Mushers_paradise_4
Äntligen är den leriga och geggiga perioden över för i år. Iallafall här i Jokkmokk!

Mushers_paradise_5
Vi har snö…har ni ingen snö???