Centern och gruvan

Centern och gruvan

Centerpartiet_gruvnäringen_1
Borra, ladda och spräng. Nu är det dags att vi, det vanliga folket får se hur saker hänger ihop…
Nu skall vi roa oss med att granska Centerns koppling till gruvindustrin. Annie Lööv använder exakt samma uttryck (i princip ordagrant) som Svemin när man menar på att renskötseln tar 50% av Sveriges yta i anspråk och gruvorna enbart utgör en promille vilket är mindre än alla de golfbanor vi har idag. Populistiska argument som bygger helt på okunskap om effekterna från en eventuell gruvetablering. Infrastruktur, slamdammar, upplag, miljöavfall och inte att förringa den miljöpåverkan sträcker sig nämligen långt utanför det ’lilla hålet i marken’. Detta är ett av flera tydliga bevis på att Svemin och Centern är ganska thighta.

Centerpolitiker är tidigare kända för att köpa industrins argument rakt av. Ta en titt på SVTs dokumentär ’Förgiftad kompromiss’ där Lena Eks (centern) arbete visar på lobbyisternas kontakter med centern. Är centern verkligen ekonomiskt opartisk?

Om vi sedan fortsätter att titta närmare på Centerns förhållande till gruvnäringen så får ni gärna svara på dessa frågor:
Hur kommer det sig att Maud Olofsson sitter i styrelsen för LKAB?
Hur kommer det sig att Linda Ylivainio kunde gå från stabschef från Annie Lööf till jurist på Bergsstaten?
Hur kommer det sig att Frank Hojem, fd stabschef på Näringsdepartementet och regeringens ansvariga för gruv- och mineralpolitik numera är kommunikationsdirektör på LKAB?
Svaret måste vara den centerpartistiska slumpen!

Centerpartiet är det enda parti som finansieras till övervägande del av avkastning från eget kapital (lite drygt 1,5 miljarder kr) som förvaltas genom partiets bolag Randello Invest AB. Vad Randello Invest faktiskt investerar i är inte offentligt och är information som bara partiledningen har tillgång till. Schyst upplägg va? Näringsministerns parti får sina pengar från avkastning på investeringar i näringslivet. Inte alls risk för jäv. Och vet ni hur de rättfärdigar hemligstämpeln? Jo, genom att säga att om det kom fram vad centerpartiet investerar i genom Randello Invest skulle folk kunna tro att näringsministerns beslut (eller andra centerledda beslut) fattas för att gynna partiet ekonomiskt. (Läs även ’Gruvans produkt är aktien’)Med Billströmaffären färskt i våra minnen kan vi ju fråga oss hur stor del av Centerns aktieportfölj som finns inom gruvindustrin?

Ett svar på ”Centern och gruvan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *