Låtta som jag minns henne

Låtta som jag minns henne

Låttas_väg
Du valde alltid din väg och körde till 100%. Även denna gång. Jag hoppas för din skull att det blev rätt. För alla oss som är kvar och med våra ögon ser det mer ut som du tog fel väg.... Fast vad är rätt och dav är fel?
1991 När jag kom till Jokkmokk och ekologilinjen var första gången jag stötte på Låtta. Ganska snabbt slog vi oss ihop och kom att vandra några år sida vid sida igenom livet. Runt Låtta hände det alltid saker, eller rättare sagt hon såg till att det alltid hände saker. Gasen i botten och grymt målmedvetet. Känslorna fanns alltid med och människor runt omkring var viktiga.

Det var tillsammans med Låtta som jag från början startade företaget Jokkmokkguiderna. Jag minns hur hon full av entusiasm målade dåvarande logga på broschyrerna med vattenfärger. Vi hade nämligen inte pengar för att trycka fyrfärg men broschyrerna skulle vara i fyrfärg. Då gör man broschyrerna i fyrfärg.

För sina vänner ställde hon alltid upp till max. Så säger man ju alltid i såna här texter men den Låtta som jag känner gjorde verkligen det! Mådde någon av hennes nära dåligt kunde hon släppa allt för att hjälpa. Såg hon något som var fel eller tokigt så tog hon den matchen.

Den privata sökinsatsen som genomfördes i Gällivare var fantastisk och det hade mycket väl kunnat varit Låtta som sökt efter någon annan. Helt i Låtta-anda med andra ord.
…fast Låtta hade nog fått det till ett internationellt Barensprojekt som hade fått vilken NATO övning som helst att blekna, hon hade helt enkelt en sån förmåga.

Det så ledsamt att hon inte finns mer. Tänker mycket på alla som hon lämnat bakom sig och som nu frågar sig varför?

Vill du hedra Låtta så ta hand om folk runt omkring dig. Stå upp för orättvisor och är något fel i världen så se för guds skull till att ändra på det och det omgående. Lev livet så att du verkligen känner att du lever.
Och du! ”Ta på dig tummvantarna så livet inte rinner mellan fingrarna…” som en vän till Låtta kommer ihåg att hon brukade säga.

Vad skönt. Nu har jag fått skriva av mig. Flera dagar har mest varit som ett vakuum. Lämna gärna era minnen som kommentarer här nedan.

8 svar på ”Låtta som jag minns henne

 1. Många tårar har fallit för den tjejen sista dagarna. Hon har gjort ett stort avtryck i livet. Därför är vi många som kommer att bära henne med oss i våra fortsatta liv, Kram!

 2. Så fint skrivet Matti – och så ofattbart.
  Mitt bästa minne av Låtta var när jag lämnade hundarna till er över vintern.
  Då träffades jag och Låtta och körde dom tillsammans efter Materialvägen.
  Hon var så glad över att få ha dom denna vinter och tyckte att dom var så duktiga.
  Vi skrattade massor på släden och snön vräkte ned så det gick ganska tungt.
  Ben och Betty var som galna för att det gick så sakta…
  Så tragiskt, hittar inga fler ord…

 3. Tore & jag minns Låtta med glädje. Hundspannsturer, trångt i huset med hundar, ryggsäckar, folk. Imma på rutorna och luften full av skratt. Nåt gott ihopkok på bordet och planer för nästa lediga stund. Och diskussioner om … allt! Och många kloka inlägg från ”ungdomarna” Matti och Låtta. Låtta vibrerade av liv – planerade beslutsamt alla sina steg här i livet. Låtta med å ….

 4. Jag minns Låtta och dig Matti när ni målmedvetet kämpade för företaget. Låtta uppvisade en sådan entusiasm över vildmarken & företaget. Ni strålade ibland ikapp när ni var in på firman min. Har alltid tyckt verkat seriösa med ert äventyrsföretag och gör det fortfarande. Har svårt att begripa att hon är borta……

 5. Jag minns Låtta när dina hundar hade blivit påkörda och du inte var hemma. Jag var så arg och du var så långt borta. Då for Låtta bara bort till Bagge, köpte en massa material och byggde din port, spikade igen gången i bakändan, köpte stråkkastare och kabel och fixade hundgårdarna på en dag! Något som du hade pratat om i flera år. Och det var inte ens Låttas hundar och det hade varit slut mellan er i flera år! Mitt i vintern var det också. Vilket driv hon hade!

 6. bäst minns jag Låtta från fågelkvällarna i maj , med sin tekopp och smörgåsjärn. ett litet skosgs rå med långt vackert hår,Så onödigt beslut- Livet är ju till för att levas.!!

 7. Jag läste på läkarprogrammet med Låtta. Hennes naturintresse var starkt. Hon älskade att elda. Vi brukade skoja med henne på måndagarna och fråga om hon hade eldat i helgen. Hade hon det hade helgen varit bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *