På hundspannstur i kyla och månsken

På hundspannstur i kyla och månsken

Startklart_hundspann
Här är mitt spann startklart efter en lunchpaus.
Idag avslutade jag en 4 dagars hundspanns tur med 2 tyska gäster. Det har varit bitande kyla med nedåt -37C då vi passerade några stora sjöar. Vi har inte frusit utan tagit saker i ett makligt tempo. Allt tar nämligen lite längre tid då man ex selar en hund med handskar på sig.

Sista natten tog vi i vår kamintältkåta. -27C under natten så ni kan gissa att vi stundtals har eldat. Själv vaknade jag klockan 3 på natten. Armen utanför sovsäcken och avdomnad. Hur länge vet jag inte. Först blir man rädd att det ska vara förfruset men sedan efter en koll såg allt ut att vara bra. Hade bara somnat på den.

Paret som var med på turen kom från tyskland. Även de var trevliga och lättsamma som de flesta som kommer på våra turer. Jag har sagt det förr och kommer att fortsätta att tjata om det men jag är glad för allt kul folk från hela världen som jag får träffa.

Hundarna går riktigt bra, de äter som tokar. Kylan har dock tagit endel på deras lilla fett reserv. Ändå så har jag täcken till hälften av de 17 hundarna som var med mig. Nu har de en dryg vecka hemma på kenneln med korta turer. De kommer att hinna äta upp sig en del innan nästa övernattningstur.

Solnedgång_lappland
En av våra fina solnedgångar.

Paltlunch
En av dagarna steker vi palt med fläsk till lunch.

Fullmåne_pärlälven
Fullmånen är groteskt stor just då den kliver över horisonten. Här över Pärlälven.

Hundspann_vilar
Här vilar ett av hundspannen under lunchen. Fem siberian huskys i en hög framför släden.

Hundspannsnat_tältkåta
Sista natten låg vi i vår kaminkåta. Varmt och gott då vi eldade så kaminen var glödande.

6 svar på ”På hundspannstur i kyla och månsken

  1. Vilka fina bilder du tar Matti! Jag längtar verkligen till att få komma upp till Jokkmokk och köra hundspann hos er 🙂 Har bara testat en gång förut, en kortare tur från Abisko Östra, men det var härligt. Lyckades till och med hålla mig fast trots att jag åkte av två gånger… Hoppas ni får en fortsatt fin vårvinter där uppe! //Ulrika

  2. Dessa bilder var verkligen helt underbara. Och det ser så underbart mysigt och äventyrligt ut :). Blir alltid sugen på att boka in en tur hos er när du lägger upp såna bilder.

  3. Bilderna i detta sista inlägget är taget med en Canon systemkamera. Bra objektiv av proff klass gör att bilderna blir bättre. Många av de andra bilderna på bloggen är tagna med en liten Panaosonic kamera. Enkel och finns alltid i fickan vilket är en fördel.

    Kul att ni gillar bilderna! Ska använda storkameran mer i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *