Mina slädhundar och dina bastarder

Mina slädhundar och dina bastarder

Eskipot's_Jana
Eskipot's Jana var en otroligt duktig och bra hund på många vis.
I senaste numret av tidningen Polarhunden publicerades en artikel av mig: ’Mina slädhundar och dina bastarder!. Svenska Polar Hunds Klubben, som driver den tidningen, är en intresse förening för de fyra polarhundsraserna Alaskan Malamute, Samojed, Grönlandshund och Siberian Husky. Klubben är ansluten till Svenska Kennelklubben med allt vad det innebär på gott och ont.

Artikeln är ’skaka hand med varandra och acceptera oliktänkande’ tankar som jag har satt på pappret. Det har kommit mycke positiv kritik till det jag skrev. Det negativa hör man kanske sällan. Nävar knyts i byxfickorna osv. Kritik som sker i det tysta är inte utvecklande på något vis. Olika tankar åt alla håll är det som leder utvecklingen framåt! Så fungerar det i alla fall i min värld…

Från och med denna höst sitter jag dessutom med i avelsrådet för Siberian Huskyklubben. Mina tankar med det är att vi måste, alla som brinner för siberian huskyn, börja samarbeta. Acceptera att vi har olika användningsområden för våra hundar, olika tankar om avel, olika förutsättningar osv. Det som är rätt för mig behöver inte vara rätt för alla andra!
Här finns artikeln ’Mina slädhundar och dina bastarder!’ att läsa för den intresserade.

17 svar på ”Mina slädhundar och dina bastarder

  1. Så sant…
   Men det finns raser där man uteslutit alla släktingar, linjer osv med vissa ’åkommor’ och därmed fått fram en smalare avelsbas/genpol. Det har i sin tur lett till att man fått in andra betydligt värre sjukdommar.
   När man pratar om hälsa måste man tänka två och kanske tre gånger innan man inför förbud!
   En ’sjukdom’ hos en slädhund kan även vara att den inte vill dra och springa… Andra kan vara höfledsproblem, patella, epilepsi, ögon, nervositet, ohanterbarhet, vildhet och en massa andra saker som gör den oanvändbar till det den egentligen skulle användas till.

   1. Jag har råkat ut för det där med hälsoproblem.Min ena hund en Coton de Tulear är i rakt nedstigande led från en fin championhane i finland som har PRA, även på mormoderns sida finns så hon är tagen ur avel.Har även hund med astma. Det är så trist,så jag tycker att det här med hälsa är så jäkla viktigt. Hunden ska naturligtvis kunna användas till vad den är avsedd för. Jag har ju raser som nu inte används till nåt specifikt här i Sverige,men är eg till för att locka upp krokodiler på Madagasker och kleinspitz är vakthundar,hur otroligt det än kan låta.

    1. Hur man än vrider och vänder på aveln så kommer det och kommer alltid att dyka upp kullar och/eller individer där det blir något fel. Så tråkigt är det bara.
     Här har vi som hundägare ett stort ansvar att bedömma vad som går vidare i avel.

     Men att tro att problem skulle försvinna dent tror jag inte alls på. Jag tror inte heller på strikta förbud mot avel med hundar som inte är höftledsröntgade, ögonlysta, tävlade eller utställda.
     En hund har lite olika egenskaper. Bra och dåliga i en mix. Få hundar är perfelta. Man får väga för och nackdelar mot varandra när man väljer avelsdjur.

 1. Så himla bra skrivet Matti! Ett viktigt frö är sått…och du är såningsmannen.
  Jag hoppas innerligt att det väcker tankar hos många, och det är ju i tanken framtiden och förändringen börjar. Däremot verkar det som om tiden stått still de senaste 30 åren. Samma problem, samma inställningar, samma skygglappar…
  Din artikel hoppas jag kan vara en väckarklocka, att folk verkligen funderar över detta och inta bara intar försvarsställning utan att komma fram till var de själv står och vad de kan bidra med för att få en förändring . Ska SH överleva som slädhundsras så MÅSTE någonting hända och det är bara uppfödarna som kan göra det jobbet annars så blir det nog tyvärr SH utan papper vi kommer att se framför slädarna – och det tycker jag vore trist.

  1. Kul att du gillade!
   Förhoppningsvis kanske någon börjar tänka lite nytt. Mitt behöver inte vara rätt men exakt som du säger. Mycket har stått stilla.
   Kanske tom gått tillbaks…
   Jag tror attt då du höll på med siberians så var ni såpass få att ni sammarbetade mycket bättre mellan kennlarna än vad kanske många gör idag:
   Men…det är bara vad jag tror!

 2. De är väl så med alla raser att både de fysiska och de psykiska har fått ta mycket stryk p.g.a. att det skall tjänas så mycket pengar det bara går.

 3. Jeg har lånt linken og lagt den ut på NSHK sitt diskusjonsforum i NING: http://norsksiberianhuskyklubb.ning.com/

  Artikkelen var en sann øvelse i diplomati og ydmykhet, ikke alltid like enkle øvelser når engasjement og følelser tar overhånd. Vi tåler heite debatter bare vi klarer å legge selvhøytideligheten litt på hylla 🙂

 4. Kunde inte låta bli att gå in och läsa artikeln..:)
  Mycket är bra i det du säger men jag håller inte riktigt med ändå. Jag anser ändå på något sätt att man måste visa rasen respekt annars landar den vart som helst. Är det inte bättre i så fall att köra alaskan? Den perfekta eller ultimata hunden finns aldrig, det är helt sant men att jag själv kan bestämma hur den här rasen ska se ut och sälja den som enligt rasstandard tycker jag är fel. Om jag har en schäfer men tycker själv att den ska ha mer egenskaper av en tex vallare, så väljer jag själv att avla på de egenskaperna. Det tycker jag är fel. Då får jag byta ras helt enkelt. Tjaaa, när jag skriver detta så slår det mig att det är kanske så nya raser kommer till men det ger mig en enorm makt och kan jag hantera den? Har jag den kunskapen? Och du säger att det är fel att avla för pengar… visst, jag håller med. Men jag tycker det är lika fel att avla bara för utställning. Så där kan jag inte se skillnaden, bara det att det ska vara ”fel” att tjäna pengar så är det inte ”fel” att avla bara för utseende. Jag tror hunden lider lika mycket, oavsett anledning.
  Jag är inte helt anti, vill bara ge dig lite mothugg! ;))

  1. Kul med mothugg!
   Klart man ska följa rasens grundläggande bruksegenskaper…självklart! Men man måste oxå ha en ödmjukhet och tillit till att de som brinner för en ras gör bästa möjliga för den rasen.
   Du vet också att jag använder siberian huskyn som arbetande hund. Ibland tror jag att i min avel, eller tävlingskennlarnas avel så kan man missa saker som vi inte har en aning om idag. Psyke, päls, metabolism, lugn osv. Jag tror att det är bra med en bredd inom rasen. Då snackar vi fortfarande en bredd som på något sätt inryms i rasstandarden +/- endel spelrum. För går man enbart på rasstandarden så är en superperfekt hund utslagen om den mäter 65cm mankhöjd…

   En ödmjuk inställning till att vi uppfödare missar MASSOR av egenskaper och en ödmjukhet till att vi inte kan bestämma hur andra skall avla är vad jag efterfrågar.
   Siberian Huskyn kom nämligen från ett område som var lika stort som Europa (om jag inte missförstått allt) och jag är övertygad om att ursprungssiberian hade en hel del variation. Alla de hundarna var absolut inte heller perfekta.

   Men som du egentligen skriver så ska man inte glömma att SIberian Huskyn i grunden är en arbetande slädhund!

 5. Hej! Snygg blogg och intressant att surfa runt här. Artikeln som publicerades i Polarhunden var mycket läsvärd om tänkvärda saker! Oavsett hårlag, benlängd, kennel eller annat – alla hundar med ägare ska vara välkomna i klubben!

  … och ”show”sibben på gården råkar vara mer meriterad i draghundsammanhang än husses bastarder 😉
  Tack för senast och välkomna åter!

  1. Jo…när det gäller SPHK så är det viktigt att alla skakar hand och är välkomna.
   Det betyder ju förhoppningsvis inte att alla ska tycka samma saker. Olika åsikter, kunskaper och erfarenheter är det som i slutmixen kan leda till utveckling!
   Vi ska säkert norrut igen!

 6. Jeg kommer stadig tilbake til diskusjonen og innlegget ditt. Debatten er dessverre fremdeles både åpen og skult (baksnakk) i Norge, og det er mange avls-fraksjoner. Avl er vanskelig. Jeg tenker at man må kunne SI noe om bikkjene sine, hvordan er den og hvorfor den……hvis svaret er at ”jeg trengte et kull i år for å betale garasjen” så er man kanskje litt på ville veier……..men hos oss sier noen ”Ikke kjøp av den og den for da kan du få Zeroblod i kennelen” og liknende. Synd………..for de som faktisk ønsker et større mangfold.

  1. Jag förstår…och håller med.
   Seriös avel bedrivs för att fåfram BRA slädhundar inte för att betala garaget…
   😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *