Browsed by
Etikett: Växter

Lapplands guld

Lapplands guld

Hjortronplockning_lappland_1
Lapplandsguld. Vi hittade bara ett fåtal liter idag men trevligt hade vi.
Bor man inte i norra Sverige så förstår man nog inte riktigt detta med hjortron. Kanske är hjortron det den där gula varma goda sylten man skall äta på vaniljglass. Något man möjligen ätit på en restaurang eller köpt blaskig ifrån någon butikshylla för dyra pengar.

Här i norr håller de riktiga fantasterna koll på blomningen och hur allt utvecklar sig. Visste ni tex att kraftiga regn och hagelskurar under själva blomningen är bland det värsta som kan hända om man vill förgylla sin tillvaro med hjortronsylt. Frost är inte heller speciellt bra. Ibland är de bäst inne i videbuskarna medan andra år har mer bär på öppna ytor. Ni förstår att samtalsämnet hjortron är outtömligt. Guldmyrarna där det finns mycket hålls hemliga och går i arv.

Idag blev det en kortare bärplockningstur. Hundar, kanoter, kameror, fikagrejer och sist men inte minst några hinkar. Med på turen var förutom våra border collies även slädhunden Önska som är en tvåårig liten tik. Hon har skurit sig i en tass och är sydd så därför ville vi ha henne under uppsikt. Nu har hon premiärpaddlat, sovit vid lägerelden, trillat i sjön och nu sover hon trött hemma i soffan.

Om folk visste hur bra vi har det här i norr så skulle fler flytta hit. Paddla från sitt hus rakt ut i en fiske sjö. Plocka hjortron. Koka te på friskt sjövatten och det precis i utkanten av ett samhälle som Jokkmokk.

Hjortronplockning_lappland_2
Working Husky Önska. Här har hon precis trillat i sjön.

Hjortronplockning_lappland_3
Vidsträkta marker, gungande myrar och drickbart vatten i sjöarna. Vad begär ni av era liv?

Hjortronplockning_lappland_4
Önska kopplade av riktigt snabbt och somnade då vi slog oss i ro vid en luncheld.

Hjortronplockning_lappland_5
Pannkakor som steks i den lilla plåtpannan (test av pannan kommer).

Hjortronplockning_lappland_6
En vill plocka bär medan den andre vill dra vidare…

Tomater från Lappland

Tomater från Lappland

Tomatodling_3
De små gula tomaterna är en riktig höjdare!
Med de egna händerna har vi planterat plantorna i krukor. Vattnat dem och pysslat om dem. Under sensommaren har de solvarma tomaterna sedan kunnat ätas. Nu sedan ett tag så närmar ju sig vintern med stormsteg. De tomater som ännu inte varit mogna fick vi då plocka in och hänga i fönstret. Eftersom mognar de och blir uppätna. Nu hoppas jag bara att syrran planterar lite tomatfrön till nästa vår också så vi får adoptera någon planta av henne igen.
Tomatodling_2
Upphängda i stora klasar blev det som nya gardiner i fönstret.

Tomatodling_4
Gula, gröna och röda tomater. På smörgås, i maten, som snacks.

Tomatodling_1
Vår fantastiska tomatodling…

Höstfärgerna börjar kommande

Höstfärgerna börjar kommande

Höstfärger_2
Dvärgbjörk nere i skogslandet.
För varje dag som går ser man skiftningarna i naturen. Luften blir svalare, nätterna mörka men framför allt så börjar höstfärgerna lite smått komma. Det gröna ändras till gult, rött, orange och brunt. Det går fort och om några få veckor ligger löven på marken så nu gäller det att ligga i och ta vara på denna höst.
Höstfärger_1
När växten drar tillbaks klorofyllet ändrar färgen från grönt till gult och rött.

Höstfärger_3
Rallaros., Grisblomma, Mjölkört…kärt barn har många namn.

Fjällvandring med studenter

Fjällvandring med studenter

Fjällvandring_studenter_2
Studenter som njuter av fjällen.
Ett årligen återkommande arrangemang har under de senaste 10 åren varit fjällvandring med studenter. Rättare sagt internationella språkstudenter som pluggar svenska över sommaren.

Årets vandring gick från Kvikkjkokk och västerut. När det är vindstilla och varmt så är det ganska mycket mygg I år. Som tur är hade vi lite mer vind de två efterföljande dagarna vilket lättade på myggplågan.

Efter andra dagens tur mot Vallespiken blåste det på ganska bra. På hemvägen kunde jag inte längre se mitt lilla enmanstält. Gästernas tält stod kvar. Många tankar senare och framme vid lägerplatsen var det bara att konstatera att ett tält fattades. Mitt Hilleberg Soul med liggunderlag, sovsäck, videokamera, stativ och lite annat som lämnats kvar. Med en stor portion tur så hittades tältet sedan en bit ner I skogen. Det har helt sonika rullat iväg. Första gången att ett tält blåser bort för mig. De har kolapsat och blåst sönder men alltid funnits kvar. Nästa natt satt det betydligt fler pinnar I backen.

Fjällvandring_studenter_4
Smörboll och Midsommarblomster.

Fjällvandring_studenter_3
Svårt att motivera sig att sova då det är sånna fina solnedgångar.

Fjällvandring_studenter_1
Hit hade tältet blåst.

Skvattram (latin: ledum palustre)

Skvattram (latin: ledum palustre)

Skvattram_1
Skvattramen blommar tätt lite här och där i skogarna, myrkanterna, på kalhyggen och sjökanter.
Denna tid på året så står Skvattramen i full blom. Främst de lite fuktigare områdena men även på kalhyggena är det fullt med av dessa vita blommor.

Skvattramen är rik på eteriska oljor. Därför både doftar och smakar den väldigt speciellt. I folkmedicin så har man igenom tiderna använt Skvattramen mot ohyra. Man lade kvistar av Skvattram bland kläderna för att skydda mot mal. Husdjur som var angripna av löss tvättades med avkok av Skvattram.

Te gjort på Skvattrambladen kallade Laberadorte, från Laberador i östra Canada. Men det har även funnits varianter av detta te som kallats både Alaskate och Norrbottenste m.m. Detta kan man man läsa om lite här och där. Nu är Skvattramen en giftig växt och man skall nog undvika att allt för ofta koka te på denna planta. Skvattramte sägs däremot ha en helande effekt mot luftrörsproblem, förkylning, ont i bröstet, kikhosta, högt blodtryck och blåskatarr.

Innan jag fick veta att Skvattramen var giftig har jag själv kokat åtskilliga pannor av det goda Skvattramtet. Aldrig har jag fått vare sig halucinationer, huvudvärk eller något annat som beskrivs som biverkningar. Teet är riktigt gott måste jag medge. Gärna med en liten klick honung. Men som sagt så har jag har alltid gjort det mycket svagt och gärna med lite färska björklöv.

Skvattram_2
Skvattramen är en vacker och vädoftande växt.