Browsed by
Etikett: Skidåkning

Dispenser och tillstånd för Laponia

Dispenser och tillstånd för Laponia

Laponia_hundspann_sarek
Med hundspann igenom Alkavagge i Sareks nationalpark, vintern 2016.
Idag har vi varit på ett möte som Länsstyrelsen kallade till. Man önskade att höra hur vi som turistentreprenörer upplever hur detta fungerar med tillståndsgivning m.m. i Laponiaområdet. Naturvårdsverket och Laponiatjuottjudus (förvaltningsorganisationen) var även de på plats för att svara på frågor och ta in synpunkter.

Samtalen var öppna och friska. Det ventilerades om missnöjen, visioner och vi fick även svar på en hel del frågor. Från besöksnäringen var det entreprenörer från Abisko ner till Västerbotten. Strongt jobbat att resa så långt för att vara med och påverka!

Sedan några år tillbaks skall Laponiatjuottjudus arbeta med en strategi för besöksnäringen i området. Detta arbete har man knappt påbörjat trotts att det pratats om detta i mer än tre år nu. Under tiden har det istället införts restriktioner för oss som arbetar som guider i området. Främst kan vi se restriktioner för hundspann. Detta har man gjort helt utan att påvisa att vi som kör med tillstånd faktiskt har utgjort någon störning/slitage på området.

För de kommersiella turerna blir detta extremt tydligt då vi klart kan se hur vissa företag försöker kringgå reglementet. Höjden av fräckhet var kanske förra våren då hundspannsförare togs av polisen då det tjuvfiskade inne i nationalparken. Detta slår givetvis mot oss som försöker arbeta långsiktigt och seriöst. Nu känner jag faktiskt att jag börjar bli riktigt less på att det är vi seriösa som snällt står med mössan i handen som får backa. Detta på grund av antaganden och inte baserat på fakta. Nu vill jag se att man börjar arbeta med forskning och kartläggning av om turismen stör i området och i så fall vart, när, hur och av vem. Det måste vara fakta som skall gälla!

Vad som är viktigt att komma ihåg är att detta är ett utvecklingsskede! Jag upplever trotts allt att alla vill väl och att alla vill hitta lösningar. Vi får nog alla helt enkelt acceptera att saker inte är helt perfekta just nu och försöka ha lite is i magen också, men en myndighetsprocess är så fruktansvärt segdragen så man hinner ju somna innan den ens är påbörjad.

Nya Lupine pannlampor

Nya Lupine pannlampor

Lupine_piko_1
Lupine Piko finns svart, röd och blå.
Nu har det kommit nya pannlampor till torpet som lyser upp vår tillvaro. Lupine Piko som är en otroligt liten och framför allt lätt lampa. Dessa kan fås med olika batterilösningar, huvudställningar, cykelfästen osv. Vi valde nu två mindre batterier till varje lampa (Lupine Piko X Duo SC). De batterier som vi valde har indikatorer som visar hur mycket laddning som finns kvar.

Jag har tidigare testat en Lupine Wilma. Då beskrev jag den som pannlampornas Rolls Royce och det gäller nog än idag. Kablar, kontakter, gummistrick i pannbandet osv. känns som kvalité rätt igenom. Även priset på dessa lampor är tämligen högt så jag hoppas att vi får vad vi betalt för.

Nu skall vi använda dessa lampor och troligtvis kommer det en mer seriös utvärdering av dem under nästa höst. Det känns dock roligt för jag vet att många av våra bekanta som kör långdistans använder just dessa lampor år efter år. Räknar man så så blir det en billig lampa i längden. Vi får se vad vi tycker om ett år eller så.

Lupine_piko_2
Med dessa huvudselar så är det nog den i särklass lättaste lampan med detta grymma ljus som jag någonsin har testat!

Lupine_piko_3
Dessa batterier har laddningsindikator. Troligtvis kommer vi att behöva skaffa lite fler eller större batterier i framtiden.

Domedagsväder

Domedagsväder

Domedagsväder_1
Vintern 2014 evakuerade vi med hundspannen en tidigt morgon från Sitojaurestugorna för att komma undan den värsta stormen. Vi nådde Saltolukta fjällstation redan innan lunch då det verkliga ovädret bröt loss. Denna bild är tagen innan stormen kom på riktigt.
Det är omöjligt att ta sig fram längs den dalgången nu. Det har aldrig varit så dåliga isar som i år. I helgen kommer det en snöstorm med superorkanstyrka. Denna vår kommer att bli helt snöfri och regnig. Lavinerna i år slår fram där det till och med är platt.

Domedagsprofetiorna är många och de haglar oftast tätt så här års. Dessa kommer från två kategorier folk. Den första är från de som vill hitta ett alibi till att få stanna hemma framför TV’n. För dem känns det bättre om familjen Andersson och Nilsson även de ställde in sin fjälltur. Den andra gruppen är de som aldrig är ute och har noll koll på va en is egentligen är. De tror att bara för att det är lite snödrev så kan man inte vara på fjället på ett säkert sätt.

Nu kan jag avslöja sanningen. Ja, det finns dåliga isar. Ja, det kommer att storma några dagar under vintern och Ja det kan gå laviner på fjället! Det är helt normalt och som fjällfarare måste man själv bedöma alla situationer oavsett om folk varnat eller inte varnat. Att stanna hemma är ingen lösning. Att vara försiktig, förståndig och att ändra sina planer efter rådande förutsättningar är däremot modellen.

Låt er inte skrämmas bort från en underbar tid på vårfjället. Spänn på er skidorna, sela hundarna, tanka skotern eller traska iväg med snöskorna. Var sunt försiktig och upplev äventyret där ute!

Domedagsväder_2
Skiftningar i väder kommer sällan som en blixt från en klar himmel. Man ser sig om och har då oftast gott om tid att förbereda sig.

Domedagsväder_3
Med rätt attityd kommer man långt. Dumdristighet skall man undvika!

Kärlek till vintern och skidåkning

Kärlek till vintern och skidåkning

Sinners from tomzissou on Vimeo.

Här kommer en skidåkningsfilm som man kan se som en kärleksförklaring till vintern och skidåkningen. Onekligen lite retrokänsla där allt inte är supernytt. En hel del krascher och lössnö. Tack Mattias för tipset och jag instämmer i Mattias åsikt: ’Filmaren och fotografen Bill Heath är en av få som inte bara satsar på max antal snurrar, volter och heli-lyft. Han fångar snön, människorna och allt det som egentligen betyder något.’