Vart skiter du på fjället?

Vart skiter du på fjället?

Vart och hur gör man toalett i fjällen?

Alla som är ute mycket kommer förr eller senare att behöva göra ett toalettbesök ute på turen. Ofta gruvar man sig lite i onödan innan man väl kliver iväg och får det hela överstökat, speciellt om det handlar om ’Nummer 2’. Givetvis gäller detta oavsett det är en vandringstur, kanottur eller kanske en löptur i fjällen.

1. Vart skall jag göra mitt toalettbesök? Givetvis skall man i första hand använda de toaletter som ofta finns uppförda vid stugplatser, fjällstationer samt vid olika rastplatser och vindskydd. Färdas du bortom dessa platser så lämna först och främst leden och gå undan en bit. Gör ALDRIG toalettbehoven i anslutning till vatten. Det är verkligen totalt förkastligt då rent vatten är en av våra viktigaste tillgångar! Vi vill inget hellre än att kunna sänka ned kåsan i fjällbäcken och dricka direkt utan att behöva fundera på om någon står längre uppströms och kissar. Hitta alltså en plats en bra bit bort från vattnet oavsett det gäller en enkel kissepaus eller om det handlar om betydligt större behov som skall utföras.

2. Skit i en grop. Är det möjligt så kan en liten lätt trädgårdsspade vara till nytta om man vill gräva en liten grop så man efteråt kan täcka över sin skit. Det går också att lyfta lite på mossan och sedan vika tillbaks den. Är du uppe på högre fjällområden så leta upp några stenar du kan använda för att täcka över. Det skall se snyggt ut efteråt och helst skall det inte ens synas. Detta gör man för att inte andra människor skall behöva trampa i din skit. Det är också uppskattat av hundägare om inte hundarna hittar skit som de kan rulla sig i eller äta upp. Alltså om du gör nummer 2 så täck över det om det är möjligt.

3. Bränn eller bär med dig ditt använda toalettpapper. Oftast försöker jag bränna mitt toalettpapper, särskilt vintertid. Ett annat mycket bra alternativ är att man har sk hundbajspåsar med sig och packar ned det använda papperet i dessa. Sedan kan det brännas när man har tillgång till en eldplats eller så slänger man påsarna när man kommer till en stugplats/fjällstation. Här är det mycket viktigt att man inte tänder eld där man riskerar att starta en okontrollerad brand. Om du skall elda så se till att släcka efter dig. Många gånger under den torra delen av sommaren skall man inte elda överhuvudtaget. Kom ihåg att du skall göra ditt toabesök långt från vatten.

Bonustips för kvinnor. Om man använder bindor eller tamponger så är just dessa hundbajspåsarna helt perfekta som soppåsar. På senare tid har det kommit sk menskoppar. Fördelen är att man inte behöver slänga en massa bindor/tamponger. När du tvättar din menskopp så tänk på att inte göra det direkt i en sjö eller i ett vattendrag. Det är kanske någons dricksvatten en bit nedströms eller under nästkommande dag.

Enkelt så kan man summera detta med att var rädd om naturen och då i synnerhet vattnet som vi faktiskt dessutom skall dricka.

Vill du läsa mer om dricksvatten i fjällen så läs vårt inlägg ’Kan man dricka fjällvatten?’

Sälkastugorna-kungsleden-swedish-lapland
Vid stugplatserna finns det utedass som är bra att använda. Sälkastugorna, Kungsleden i Swedish Lapland.

Fjällvandring-toalettbesök-i-fjällen-2020-5
Det är fint att sitta utanför någon torvkåta och fika. Tänk på att detta är någons hemmiljö!
Fjällvandring-toalettbesök-i-fjällen-2020-2
Vatten är heligt och kom ihåg att vi dricker det!
Fjällvandring-toalettbesök-i-fjällen-2020-3
Vid lägerplatser som regelbundet används är det mycket noga att man går iväg en bit för att göra toalett.

Okategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *