Filmtips: Renskötarna

Filmtips: Renskötarna

Renskötarna_svt_play
Renskötarna SVT Play.
Renskötarna är en minidokumentärserie som handlade om några unga renskötare. I fem halvtimmeslånga avsnitt får man får följa dessa människor i deras vardagsliv och höra deras tankar, syn på livet, kulturen, naturen och landet. Programmen ligger öppet för att streama på SVT-Play. Sök på Renskötarna eller följ denna länk.

Programmen är riktigt snyggt filmade. Människorna som man får möta känns öppna, naturliga och varmt personliga. Man får en känsla av att man är där och träffar dem. Det är med glimten i ögat, med en ärlig oro, skratt och faktiskt väldigt mycket så som folk här i norra Sverige är. Öppet och opretentiöst okomplicerade.

Renskötarna borde vara obligatoriskt för alla som bor i ett land med en renskötande befolkning. Det är faktiskt var mans ansvar att förstå att vi har en ursprungsbefolkning. Här lyfts livet i glesbygden på ett skönt sätt. Det handlar inte om vad man skall tycka utan att man faktiskt har kunskap som ligger till grunden för de åsikter som man sedan har. Såväl stadsbo, glesbygdsbo som same eller icke same. Med kunskap och förståelse är man en bra bit på väg mot ett bättre samhälle. Alltså är Renskötarna någonting som jag starkt rekommenderar av flera olika anledningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *