Det sket sig…

Det sket sig…

Det_sket_sig
Tjaktjajaure vintern 2014.
Ledsen, besviken, less, irriterad, grubblande… Bilen var packad, hundarna tränade, Volker, en av mina handler hade rest från Göteborg och hit, hundar veterinärkollade och avmaskade, bilar genomgångna och släpvagnen fixad. Med andra ord en massa förberedelser och stora förväntningar på nått kommande roligt.

Då händer det. Fukt hittas på vår vind, en del av skorstenen knackas ned, Sammy får tok ont i en fot och måste till veterinären i Gällivare för röntgen, alla spår borta under all snö som vräkt ned, skotrar krånglar osv. Dessutom så står Jokkmokks Vintermarknad för dörren med ett gäng turister som skall köras på tretimmarsturer.

Vart tog alla bra alternativ vägen? Kvar är två dåliga val kvar. Stanna och skita i tävlingen eller fara och vara där nere med dåligt samvete för att Stina blev kvar hemma ensam med allt? Jag vet hur jobbig en sådan tävling är. 600Km med sömnbrist, fysisk påfrestning och mycket mer. Under en sådan tävling har man fullt upp med motivation ibland. Att då dessutom bära med sig ett dåligt samvete hemifrån fungerar inte. Ska jag köra en sådan sträcka så vill jag vara en positiv person gentemot mina hundar, mina handlers och alla fantastiska människor som jobbar med dessa tävlingar.

Att gå igenom livet utan små motgångar är ju omöjligt. Det handlar ju mer om hur man hanterar dem. Nu skall jag köra marknadsgäster, trampa spår och gå på nått marknadsevenemang. Volker och Jasmine som skulle följt på tävlingen är nu båda i Jokkmokk och nu kommer vi istället att hinna träffa dem här hemma i Jokkmokk.

Femundlöpet 2015 är med andra ord inställt. Min tävlingssäong kom av sig innan den ens startade. Stina köra Amundsenrace om några veckor. Hundarna är i form och jag hoppas verkligen att hon får en bra tur tillsammans med Patrik och Sanna som skall följa henne och hjälpa henne.

5 svar på ”Det sket sig…

 1. Skit i tävlingen. Vi vet alla att du ändå skulle vinna och nu har du ju gett dom andra tävlande människorna en chans 😉

  Marknad låter bra mycket bättre i mina öron !

  Mvh / Johannes

 2. Ibland hinner verkligheten ikapp och att bara ignorera den strider mot sunt förnuft. Nu kan istället alla hundspannsglada turister under Jokkmokks marknad få åka med pigga huskies och mushers. Samtidigt lär ekonomin och huskiesarna MÅ mycket bättre. Femunden 600km tär ordentligt både på fyrbeningar och tvåbening. Förutom alla risker för remskita, kennelhosta och annat elände som undslipps i det fantastiska Jokkmokk, som nu har ett snödjup upptill 1m. Misstänker att en och annan skoter får göra sitt. Finns m. a. o. en verklighet med mycket jobb på hemmaplan. Den blonda norska amazonen lär sannolikt köra Femunden nästa år också…
  /Kenneth

  1. Nä…faktiskt inte.
   Vi har aldrig haft en såhär lugn marknad och de jag snackat med på Femunndlöpet har varit mycket nöjda med sina upplevelser. Man kör ju inte enbart denna tävling för att komma i mål. Det är utmaningen, upplevelsen och det man lär sig.
   Jag hade faktiskt väldigt gärna varit där och själv fått uppleva… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *