Älgjakt och ekologiskt kött

Älgjakt och ekologiskt kött

Älgjakt_naturkött_2
Nattcampen mitt i björn och älglandet väster om Jokkmokk.
Då har jag varit med på min livs första älgjakt. Efter flera års erbjudande från Sten så passade det till slut så jag kunde följa på lockjakt efter brunstälg. Jaktmarkerna är stora eller rättare sagt så är det kanske som några procent av Skånes yta om man skulle jämföra. På dessa marker var det denna helg 4 man som jagade.

Jag möter många människor som är emot sk. hobbyjakt. Det kan jag verkligen förstå. Hobbyjakt på många håll är nämligen att man föder upp fasaner, släpper ut dem på fält, låter en drevkedja fösa dem mot några utplacerade jägare. Det är någonting helt annat än den nyttojakt som pågår helt opretentiöst i norra Sverige. Jakt som egentligen mer kan liknas med en beskattning av naturen för att få tag på högkvalitativt naturbetat kött. Någonting helt annat än de snabbväxande industrigrisarna från Danmark.

När man hör, eller inbillar sig att man hör en brunstig älg som kommer brölandes i skogen går pulsen helt klart upp. Samma när vi smög mot en hund som hade ett ståndskall en bit bort innan ett skott föll och en glad fågeljägare antagligen lyfte upp en tjäder i ryggsäcken och glatt kunde vandra vidare igenom markerna medan vi lite snopet stod kvar tomhänta efter en timmes smygande och väntande. Det blev ingen älg medan jag hälsade på men det gav ändå blodad tand att hänga med mer även om jag för tillfället är fullt nöjd med att ha en kamera i handen.

Älgjakt_naturkött_1
Under natten hade en liten björn passerat ett par kilometer från nattlägret.

Älgjakt_naturkött_3
Sten i en snurrbar fotölj, med ett lockhorn gjort av näver och high-teck hörselkåpor som även fungerar som ljudförstärkare.

Älgjakt_naturkött_4
Stella, Stens jakthund som hellre hade sett att vi jagat med henne istället för att hon fick vänta i bilen medan vi lockade.

Ett svar på ”Älgjakt och ekologiskt kött

  1. Fina bilder som alltid! Väl skött jakt är enligt min mening ett utmärkt sätt att få tag i kött. Jagar inte själv, men är från en familj av jägare och även om det förekommer på en del håll, tror jag att det är mycket mindre ”cowboy” än en del tycks tro. Men det måste skötas bra, naturligtvis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *