Varning för Alizin vet för hund

Varning för Alizin vet för hund

Eskipots_jana
Eskipot's Jana som vi förlorade 2010, då Alzin vet inte aborterade kullen och det dessutom ger ett försvagat värkarbete.Jana dog i bilen, mitt i natten, utanför Gammelstadsdjursjukhus. Vi hann helt enkelt inte längre.
Alizin är ett abortpreparat för hund. Man ger det efter oönskad graviditet, två sprutor med ett dygns mellanrum. Vi har gett några gånger tidigare och flera bekanta har gett samma abortmedel till sina hundar. Det skall ges tidigt i graviditeten för att minska riskerna, men det tycks tyvärr inte hjälpa.

Jana kom till oss från Eskipot’s kennel. En fantastisk siberian husky tik. Jobbade bra, social och på de flesta sätt trevlig. Hon var kanske inte den snyggaste hunden kroppsligt men med en vilja av järn. Drygt två år sedan avled hon. Hon hade tjuvparat sig och vi gav henne en abortspruta (alizin vet.) hos veterinären. Valparna aborterade inte utan var kvar i Jana. Efteråt har vi fått höra att alizin i en sådan situation dessutom hämmar värkarbetet.

Vi hittade Jana i hundgården med två dödfödda små valpar. Hon blödde nu rejält och var allmän påverkad, dvs. helt slut. Bara två timmar tidigare hade inget synats. Jana dog sedan i bilen två timmar senare på djursjukhusets parkering i Luleå. Efteråt har vi hört att det är inte alltid som graviditeten avbryts med Alizin. På Läkemedelverkets hemsida kan man läsa att i ca 5% av fallen är aborten ofullständig. Graviditeten hos Jana hade inte synts det minsta.

Utöver detta så har vi själva haft en tik som fått livmoderinflammation efter en sådan spruta. Flera bekanta berättar om liknande upplevelser med livmoderinflammationer. En kennel hittade sin tik död en morgon ute i hundkojan efter sådan spruta. De obducerade inte tiken men i efterhand kan man misstänka att hon kanske hade valpar kvar.

Vad har man då för alternativ? Efter en spruta bör man vara mycket vaksam OM tiken har valpar. Minsta misstanke så skall man nog ultraljuda. De dagarna då den egentliga kullen skulle fötts bör man noggrant hålla tiken under uppsikt. Detta är mycket seriöst och kan innebära slutet för tiken annars.

Livmoderinflammation är inget ovanligt alls som följd av dessa sprutor. Den kan komma vid nästa eller nästföljande löp. Detta kan innebära att en tik som du tänkt avla på plötsligt måste steriliseras (borttagning av inflammerad livmoder).

Fugitives_erotica
Fugitives Erotica som vi avlivade 2008 efter en livmoderinflamation som inte gick att få bukt med. Livmodersinflamationen kom för henne efterföljande löp efter en abortspruta.

7 svar på ”Varning för Alizin vet för hund

  1. Exakt samma sak hände med en av mina draghundstikar för några år sen,hon fick abort sprutan i 2 dagars följd,blev grymt sjuk,har aldrig före eller efter hört det ylandet hos någon av hundarna.Under följande 2 veckor så piggnade hon till men var inte alls samma glada tik,några månader senare fick hon livmoderinflammation,och det hade helt klart ett samband.Livmodern hade brustigt, så det blev avlivning.Så här i efter hand kan man bara vara säker på en sak, aldrig mer abortspruta./Anna-Karin

  2. Jag hade väl ”tur” med den tik jag aborterade med Alizin vet.
    Hon födde tre välskapta valpar efter sin abort.
    Men jag kan ju villigt erkänna att man får en tankeställare efter ha varit med om detta ändå. Det finns så många ”tänk om” efter denna händelse.
    Håller med dig om att abort i mesta möjliga mån bör undvikas.

  3. Det hände vår tik. Veterinären gav henne Alizin efter en oplanerad betäckning där valparna skulle fötts just som vi flyttade utomlands, Vi blev inte informerade om risken för livmoderinflammation, vilket var precis vad hon fick vid nästa löp som inträffade på Malta. Som tur var fick vi per telefon tag på en fantastisk veterinär som omedelbart sög in henne och räddade hennes liv.

  4. Jag jobbar på veterinärklinik och hos oss gör man alltid en ultraljudskontroll efter alizinbehandling för att kontrollera att inga valpar finns kvar. Den undersökningen ingår i priset. Det bästa är naturligtvis att man som djurägare ser till sin hund att den inte blir oönskat dräktig. Det borde inte vara så svårt. Har man hundar av båda kön, får man se till att kastrera någon av dem om man inte vill ha valpar!

    1. Hej Helene!

      När man har en kennel med över 50 hundar varav 50% är tikar så är kastrering inget alterenativ. Givetvis så kan man kastrera hundar som inte skall gå i avel men oftast vet man inte hur hundarna utvecklas som brukshundar/arbetshundar/avelshundar förrns de är 3-6år.

      Vi är dessutom en förhållandevis liten kennel och använder hundarna för arbete även under den period då de är i löp. Det innebär att vi har ca 25 tikar som vardera löper 4 veckor var. Detta innebär 100 löpveckor/år. Av detta får vi 1 tjuvparning/år max. Alltså 1 tjuvparning/100 löpveckor. Det måste ändå ses som en relativt låg olycksrisk anser jag (1%). Av dessa tikar händer det att vi behåller endel kullar (kanske 1-2 av 10).

      …och jag kan garantera en sak. Det är svårt att undvika tjuvparning! Det sker så lätt misstag. Man släpper av misstag ut en löptik i rasthagen, man parkerar två hundspann sida vid sida, man missar att en tik har börjat löpa osv. Listan kan göras lång på saker som kan hända när man inte är helt perfekt som människa. 😉

      MVH
      / Matti i Jokkmokk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *