Browsed by
Etikett: Fotografering

Youtube här kommer vi

Youtube här kommer vi

Veckan före julafton var jag åter ute på en fyradagarstur med fem gäster. Som vanligt en trevlig om än något varm vecka. Vi körde hundspann, eldade, grillade, campade och hade det roligt och trevligt. Filmen i detta inlägg är ett axplock från den turen.

För några veckor sedan gick Stina och jag en kortare kurs i film för sociala media via Swedish Lapland som är typ vår länsturismorganisation. Här gick vi igenom hur man skall arbeta med film via Facebook och Youtube. Föreläsarna var kunniga och inspirerande och för oss har detta inneburit ett omtag i vår internetnärvaro. Filmerna hittar ni dels på Jokkmokkguidernas Facebooksida likväl som på vår youtubekanal. Ni är varmt välkomna att klicka in där och följ med oss i vad vi pysslar med här uppe i Jokkmokk.

Miss Universe Sweden bärgar Matti

Miss Universe Sweden bärgar Matti

Miss_universe_sweden_ida_ovmar_1
Okej…just denna bild är lite arrangerad för när man bärgar en skoter kan man inte både fotografera och jobba samtidigt.

Just idag har jag blivit räddad av Miss Universe Sweden och Stina. Det är det inte många som kan skryta med vill jag lova. Vi var ute för att göra ett filmjobb tillsammans med Ida Ovmar som vunnit vunnit titeln Miss Universe Sweden. Nu är hon på väg för att tävla om Miss Universe och då gör man filmer om alla tävlandes bakgrund och liv.

Filmteamet från USA visste vad de var ute efter och arbetade mycket proffsigt. För mig som är intresserad av film och fotografi så skulle jag lätt kunna hänga några veckor med dessa killar för att lära mig mer. Stina och Ida for iväg med hundarna och vi körde med med en snöskoter.

Med skicklighet lyckades jag givetvis att köra fast skotern i slaskvattnet på sjön. Må skönhetstävlingarna i sig vara lite plastiga men det kan man nog inte säga att Ida är. Hon skuttade då glatt av skotern och hjälpte till att dra den igenom slaskvattnet. Den sista biten fick vi även ankra en lina fram till Stinas hundspann som drog skotern upp på det hårdfrysta spåret.

Just detta gillar jag med kvinnor från norr. Det är jämlikt och inte fjolligt. Man kör skoter, hugger ved, fiskar och tar för sig. Just därför hoppas jag verkligen att Ida som har rötterna i Jokkmokk kommer att vinna Miss Universe för oavsett utseendet så är hon en bra representant för tjejerna från norr.

Miss_universe_sweden_ida_ovmar_3
Komma i position. Filma. Komma i ny position osv.

Miss_universe_sweden_ida_ovmar_2
Snälla Tomten… Ser du nu vilka filmgrejer det är jag önskar mig?

Miss_universe_sweden_ida_ovmar_4
Stina och Ida hade nog mest lust att bara låta hundarna dra iväg bort över vidderna på en lite längre tur.

Höstfärger och kanothämt i Saltoluokta

Höstfärger och kanothämt i Saltoluokta

Höstfärger_i_saltoluokta_2
’Äntligen här’ är det nog många som tycker då de ser Volker och Jasmine åter i Jokkmokk. De är gamla Jokkmokksbor som för några år sedan drog sig söderut.
Igår var vi en sväng upp till Saltoluokta för att dricka lite kaffe med personalen där. Ja, vi hämtade kanoter, åt Saltos goda svampsoppa, rastade hundar och hade en trevlig dag med Volker o Jasmine som är uppe och hälsar på. På Salto träffade vi både personal och bekanta från olika färder i fjällen. Vad som slår mig är att i princip varje gång man kommer till Saltoluokta fjällstation hittar man gammal personal där som är på återbesök. Har man en gång öppnat sitt hjärta för Salto så finns en ständig längtan tillbaks.

Höstfärgerna har utan minsta tvekan kommit längre där uppe vid foten av fjället. Det är väldigt kul period att få strosa omkring med kameran och leta motiv i den färgglada naturen. Myggen lyser med sin frånvaro och är inte saknade. Det är inte ovanligt att fjälltopparna är vitpudrade med nysnö när man vaknar på morgonen. Tyvärr kunde vi inte stanna utan fick lasta kanoterna och styra hemåt mot vårt torp.

Höstfärger_i_saltoluokta_1
Johnnys öron fladdrar och far lite hit och dit.

Höstfärger_i_saltoluokta_4
Ripbären är overkligt oxblodsröda.

Höstfärger_i_saltoluokta_3
Annie ’arebetar’ med att hålla reda på de andra border colliena vi har med oss. Här är det mycket vallningsinstinkt…

Höstfärger_i_saltoluokta_5
Flippa är äldst men den ende som inte bangar för en simtur efter en pinne.

Höstfärger_i_saltoluokta_6
Jasmine och Stina kollar på de fina filmerna som finns på naturrummet i Stora Sjöfallet.

En ny kaffemugg: Stanley Classic Camp Mug

En ny kaffemugg: Stanley Classic Camp Mug

Stanley_classic_mug_1
Stanley Classic Mug på ca 0,5 liter.

Kaffemuggarnas kaffemugg har jag nu hittat hos företaget Outnorth. Det är en Stanley Clasic Camp Mug som rymmer närmare 0,5 liter. Det är en modell av dubbelväggig thermosmugg. Ingenting som ersätter en thermos men däremot så är den perfekt när man vill sippa en mugg te eller kaffe under en längre tid.

Muggen är tillverkad av rostfritt stål vilket förvisso gör den ganska tung men å andra sidan så får man inte massa skumma plastämnen i sig. Det har ju nämligen visat sig allt mer att muggar som används för framför allt heta drycker skall vara så att säga BPA fria och säkert hittar man mer skrot i plast i framtiden. Locket som denna mugg har gör att man inte skvalpar ur drycken men detta är ingen mugg som man bär full i sin ryggsäck. Alltså ett skvalpsäkert lock med andra ord!

Denna mugg har just droppat ner hos mig så jag vill inte påstå att den är testad ännu. Den är stor, rymlig, klumpig, tung, robust och mycket skön att dricka ur. Muggen håller utan minsta tvekan för att släppas i backen Backar man däremot över den med Landcruisern så misstänker jag att den kan gå sönder något. Jag tror att detta kan bli en mugg som kommer att följa mig på många turer såväl som hemma på gården. Man får givetvis betala mer för en mugg som denna än för en vanlig 4 dl plast kåsa som man kan hitta för en tia.

Mr Mars 2016

Mr Mars 2016

Mr_mars_2016
Mr Mars 2016!!!
Som säkert många redan har uppmärksammat så är det jag som är Mr Mars i Gällivares sopkkallender. Det är den gratiskalendern som man skickar ut till alla hushåll i hela Gällivare kommun för att de skall veta när det är soptömning eller nått sånt.

Denna typ av kändisskap har lätt en tendens att stiga folk åt huvudet. De blir självupptagna och glömmer vem de egentligen är. Det är av just denna anledning som man inte låter någon vanlig människa bli Mr Mars utan man väljer noggrant ut någon som just mig som har självdistans. Det är ju inte heller första gången som jag är i världens blickfång. Vi skall tex inte glömma när Kate Moss var på sexsemester i Svenska Lappland.

Jag vill förtydliga att vi kommer inte att ge några extra presskonferenser eller intervjuer med anledning utav att just jag blev utsedd till Mr Mars. Vi kommer att försöka att tona ner detta något och inväntar istället inbjudningar till diverse andra event som Paradise Hotel och liknande.