Yttrandefrihet och censur

Yttrandefrihet och censur


Yttrandefrihet är någonting som vi tar för givet. Yttrandefrihet är en av de i särklass viktigaste beståndsdelarna för att demokrati skall råda. Då tycker nog många att yttrandefrihet har vi ju i Sverige. Vi kan säga exakt vad vi själva önskar. Vi får tycka vad vi vill. Vad vi tycker och tänker är dock format utifrån den fakta vi får tillgång till. Fakta som presenteras i media. Får vi då all fakta på ett riktigt sätt eller är den manipulerad?

Under Gulfkriget kunde vi klart och tydligt se hur informationen som media fick tillgång till inte var den sanningen. Informationen var kraftigt styrd av USAs PR folk. Nu när vi fått reda på USAs agerande som avslöjats av Edward Snowden med avlyssning och nedtystande av olika folk så förstår man ännu tydligare att yttrandefriheten bara är nått man talar om.

Den fria journalistiken är den absolut viktigaste grunden i en fungerande demokrati. Journalister som törs gräva i det som våra beslutsfattare arbetar med. Journalister som inte tystas ned på olika sätt. Du har ett ansvar att ta till dig den informationen som dessa journalister plockar fram. Klicka inte bara vidare på tom information från Aftonbladet eller Expressen som avslöjar skandalen med någon huvudrollsinnehavare i någon av alla dessa TV serier. Läs en artikel som är skriven om vad som verkligen händer i denna värld.

Citizenfour är en dokumentärfilm som handlar om just Edward Snowdens. Den handlar om hur han under täcknamnet Citizenfour kontaktade filmaren Laura Poitras i januari 2013. Det här är hennes film om vad som hände timme för timme när de sedan möttes och tillbringade flera dagar i ett hotellrum i Hong Kong. Ni hittar filmen Citizenfour på SVT Play under några veckor till och sedan kan ni säkert hitta den på Youtube eller Swefilmer. Den är klart bättre än vilken spelfilm som helst. Dessutom är den en dokumentär. Se den och tänk själv. Själv får jag allt mer lust att bosätta mig i en liten stuga långt ute i bushen.

2 svar på ”Yttrandefrihet och censur

  1. Det där har jag funderat mycket på sen jag flyttade från Sverige. När jag bodde i Sverige fick jag Sveriges bild av världsnyheter serverad och trodde kanske ofta att det var den generella uppfattningen i världen. Ack så fel jag hade (vilket jag hade kunnat tänka ut med lilltån). Nu när jag bor o ett land med över 80 miljoner invånare som är ett av Europas mest inflytelserika och maktfulla länder i EU har jag inte längre känslan av att Sverige är så himla ”stort” och betydelsefullt, som andra länder ser upp till och tar efter som många tror i Sverige (inkl mig förr). Här ses Sverige som ett (visserligen otroligt vackert) pytteland där man pratar ett pyttelitet språk och där bara knappt 10 milj människor bor. Man blir alltså otroligt lätt färgad av det mediabrus man befinner sig i och bör vara medveten om.
    Hälsningar Linnea i Bayern

    1. Ja…man ska vara väldigt kritisk till allt man läser idag. Det finns ofta flera sidor/vinklar av samma historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *