Sy egna hundsockar av gummi

Sy egna hundsockar av gummi

Hundsockar_gummi_5
Vi använder en gammal Pfaff hushållsymaskin med över och undermatning.
Under den del av höstträningen som sker på barmark, dvs utan snö sliter hundarna väldigt mycket på tassarna. Underlaget, distanserna och hur ofta man kör spelar givet vis in. En cordura socka håller ibland bara några kilometer och ibland någon mil. En gummisocka håller en eller flera säsonger bortsett från någon söm som man ibland får bättra på.

Gummisockar syr vi själva av mopedslang. Välj den dimension på mopedslang som motsvarar de vanliga hundsockarna du använder. Tassen skall få bra med plats i själva tuben när den är en färdig socka. Annars väljer du så stor slang som möjligt (omkretsen) så att du får ut maximalt med sockar/mopedslang.

Vi klipper tuben i korta bitar så att vi nyttjar den böjen som slangen har till att passa foten på hunden. Den blir med andra ord förböjd. Även här kan man anpassa sockans storlek (höjd på skaftet) efter de sockar man vanligen använder. Vi gör dock gummisockarna något högre än ordinarie cordurasockar.

För att fästa sockan på hunden använder vi kardborreband som vi syr fast i överdelen på hundsockan. Man kan även välja att bara skära snitt i själva gummit och där trä in kardborren vilket vi inte tyckt fungerat lika bra som att sy.

Nederdelen av sockan kan man ha öppen eller sy igen. Våra hundar travar och går inte speciellt fort. Lämnar vi hundskon öppen i nederkanten kommer det in grus som blir kvar där. Många sprintförare däremot låter sockan vara öppen då de inte upplever detta problemet. Kanske springer de fortare och därmed så flyger gruset ut ur sockan.

Dessa sockar skall inte användas då det ligger is eller minsta lilla snö på marken! De blir nämligen riktigt halkiga och man riskerar sträckningar på sina hundar.

Hundsockar_gummi_2
Vi klipper tuben så att den kommer att böja sig naturligt då den sys ihop i nederkanten.

Hundsockar_gummi_4
Kardborrebandet syr vi på i överkanten.

Hundsockar_gummi_3
Vi syr slangen så att den blir ’förböjd’ som en sko.

Hundsockar_gummi_1
Här är en färdig gummisocka som även fått reflex på kardborrelåset.

8 svar på ”Sy egna hundsockar av gummi

 1. Hej Matti!
  Tack för en väldigt bra beskrivning av att sy sockar av gummi.
  Det var verkligen behövligt då våra andra snart är slut & leverantören verkar ha lagt ner & klorna slits som bara den nu när man börjar komma upp i sträckor på barmark.
  Min fråga som dyker upp är om det inte blir skav av gummit direkt på tassarna?
  Funderar på om man skall ta en vanlig flecesocke först på insidan & sen gummisocka ovanpå detta? Eller ni kör med bara gummit utan problem? Stort Tack än en gång!

  1. Vi kör bara med sockar på de hundar som har problem. Nästan aldrig i förebyggande så därför är det inte allt för ofta som vi måste använda dem.

   Jag har inte sett problem med skav. Jo…om de har sprrarna kvar så kan det vara ett problem. Vi använder i princip bara gummisockarna på bakfötterna och tyg fram.

 2. Hittade det här nu 🙂 bra info! Men om ni gör ett snitt för kardborren,hur gör ni det då?
  Det måste väl bli två snitt? så att kardborrebandet går igenom på utsidan om du förstår vad jag menar?

  1. Man skall göra snitten, flera stycken, i överkanten av sockan så att man kan trä karborren fram och åter flera gånger. in ut in ut osv.
   …MEN vi gillar det inte. Det blir klumpigt, de går sönder lätt i snitten så vi syr!

 3. Hej Matti,

  Nu blir det dax för at sy gummisko!
  Jag har det väldigt svårt för at välja vilken storlek mopedslang jag ska beställa,
  Kan du berätta vilken du har?

  MvH
  Aafkje

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *