NATO har flygövning i Jokkmokk

NATO har flygövning i Jokkmokk

Nato_flygövning
Dessa flygningar sker utspritt under hela året. Denna bild är tagen i vintras då det tränades på lite högre höjd. Troligast svenska plan.
Under två veckors tid nu under hösten får vi leva med att NATO träningskrigar i Jokkmokk. Flygplanen dånar fram med siktet inställt på Udtja skjutfältsområde. Sverige som är ett sk neutralt land upplåter med andra ord flygplatser, renbetesområden (Udtja skjutfält) och vårt luftrum till NATO’s millitära träningsverksamhet.

Under dagens vandring med betalande gäster flög några av dessa flygplan endast ca 50 meter över trädtopparna. Efter samtal med några besökande resenärer i Jokkmokk fick jag veta att flygplanen även träningsflög inom eller strax utanför Muddus Nationalpark, och även där på mycket låg höjd.

Företaget jag driver försöker sälja tystnaden och den rena naturen i denna vildmarkspräglade del av Europa. Dessa flygövningar är ett direkt problem för min försörjning. Ryktet säger även att ett lokalt helikopterbolag har fått flygrestriktioner. Sveriges regering tillåter med andra ord att NATO slår undan försörjningsmöjligheten för lokala företag, samt sabbar områdets imagevärde som tyst och rent.

Vad som också är förbryllande är hur det pratas om tysta miljöer då det gäller snöskotrar om vintern. Visst håller jag med om att snöskotertrafiken är och kan vara ett problem under vissa tider och i vissa områden. Vad jag inte tycker om är att lokalbefolkningens intressen alltid tycks väga lättast.

Husky_walk_1
Neimans Svenne under dagens vandringstur. Hundarna skyggar då flygplanen drar över trädtopparna på ca 50m höjd. De flyger dessutom rakt över vår kennelanläggning i Skabram. Grannen har även en gård med mjölkkor som går ute och noll hänsyn tas till det. Hundarna påverkas inte positivt av ljudet från flygplanen.

Husky_walk_2
Flippa håller koll på bullpåsen, gästerna och de andra hundarna som är med. Hon är däremot stentuff och bryr sig inte om flygplanen.

5 svar på ”NATO har flygövning i Jokkmokk

  1. De flyger mer eller mindre konstant, men är så högt upp att de sällan hörs. Att de flyger så lågt som du upplevde är fruktansvärt. Vattnet, skogarna, jorden och nu också luften som utnyttjas maximalt. Militäristen Reinfeldt och hans anhang myser av förtjusning av att få frottera sig med medaljprydda västerländska flygaräss. Men frågan är här, likväl som när alliansen vräker ut 3,5 miljarder för utländsk gruvindustri, vad är det för vits? Vad vinner Sverige? Åter igen får lokalbefolkningen betala priset. Åter ett tydligt exempel på kolonialism.

  2. Jag blir lika upprörd varje gång! Första gången jag upplevde det ute i vildmarken (för ca. 20 år sedan) vart jag helt lamslagen av skräck, hur ska då inte djuren reagera, de är ju fullständigt försvarslösa, har ingen stans att gömma sig för oljudet! Skulle inte förvåna mig om fåglarna ibland trillar ner från luften eller från sina grenar när flygen kommer dundrandes så lågt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *