Lantangruva vid Jokkmokks vattentäkt

Lantangruva vid Jokkmokks vattentäkt

Ruotevare_jokkmokk_1
Denna inmutning ligger strax söder om Norr Tjalmejaure som är Jokkmokks dricksvattentäkt.
Tar man sig en titt på SGU’s hemsida kan man på deras karttjänst hitta alla inmutade områden i Sverige. Här ser man även en inmutning på berget Ruotevare ca 1 mil söder om Jokkmokk. Berget ligger precis invid sjön Norr Tjamejaure som är Jokkmokks vattentäkt. I klartext så är det med andra ord härifrån de Jokkmokksbor som bor i centrala Jokkmokk får sitt kranvatten.

Ni hittar lite mer information på Tor Lundbergs blogg om gruvor och fyndigheter i Jokkmokk.

Vi saxar från bloggen ’Flute-tankar’ följande:
’ Metallen lantan används för att göra effektiva laddningsbara nickelmetallhydridbatterier för t.ex. bilar. Där har Toyota fullständigt dammsugit världsmarknaden för att få material till batterier till sin Prius. Mängden tillgängligt lantan är en begränsning som alla som talar sig varma för elbilar glatt ignorerar. Visserligen finns det andra batterisorter, t.ex. litiumjonbatterier, men de har fortfarande problem som gör dem svåra att använda i elbilar.’

I dagsläget tror jag inte att det är aktuellt med brytning på Ruotevare. Om vi däremot skulle få en infrastruktur för att ta ut ex järnmalm från Kallakområdet (väster om Randijaure) så hamnar ju allt i ett helt annat ekonomiskt läge. Blir det en gruva med dess infrastruktur i Jokkmokk så är dörren öppnad för fler bolag som vill söka lyckan.

Ruotevare_jokkmokk_2
Ruotevare är ett härligt och lättillgängligt ställe. Ett perfekt berg för att kolla på midnattssolen. Denna bild är från slutet av Augusti 2012.

5 svar på ”Lantangruva vid Jokkmokks vattentäkt

    1. Jag använder en Canon 40D. Till den använder jag riktigt bra objektiv.
      …men jag använder även en liten ’bloggkamera’ som heter Canon 230sx men den är inte så bra.

  1. Vilka härliga bilder du har här i bloggen. Jag är uppvuxen i Norrland (Kalix) så dina foton väcker något inom mig. Inte saknad efter att bo i Norrland för jag trivs i söder men mer en saknad efter en svunnen barndom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *