Höstfjäll i Årrenjarka fjällby

Höstfjäll i Årrenjarka fjällby

Årrenjarka_helikopter_grupp_1
Polarullen fotograferades flitigt.
Har just sovit ut efter en intensiv helg i Årrenjarka och Kvikkjokksfjällen. Här har vi vandrat med en lite större företagsgrupp under två dagar. Höstfärgerna är på upphällningen och i vissa områden har löven redan farit från björkarna.

Första dagen flög vi med fiskflygs helikoptrar in till Staddajåkkå där vi blev avsläppta utanför nationalparksgränsen. En grupp vandrade på platten västerut mot Sårjåsjaure medan Christian, Stina och jag drog med resten upp mot Jiegnaffos nordtopp. Här uppe låg det en del nysnö som vi fick bana oss fram igenom. Vattenpölar var frusna och vintern är i utan tvekan på antågande!

Tillbaks i Årrenjarka Fjällby blev det bastu, dusch och fantastisk god mat. Vill ni äta bra mat så är Årrenjarka en av de bästa. Lokal prägel, trevlig personal, fantastisk restaurang och boende. Maten är bara så otroligt bra!

På söndagen blev en grupp lyft med Christian till foten av Nammatj i Rapadalens mynning. Den andra gruppen lyftes med Stina och mig som guider till Skierfes baksida. Från Skierfes topp satt vi länge och begrundade utsikten över deltat. Med hjälp av komradios försökte vi guida Christians grupp hur de skulle titta för att få se en älgko med kalv.

Ännu en gång har vårt jobb gett oss upplevelser som vi kanske inte annars skulle fått. Ännu en gång har vi fått se att samarbetet mellan företag i Jokkmokk fungerar på absolut bästa sätt.

Årrenjarka_helikopter_grupp_2
Fjällriporna byter nu till vit dress.

Årrenjarka_helikopter_grupp_7
Jiegnaffos nordtopp. Sveriges vackraste plats enligt Sten Selander. Vist är det vackert men Sveriges vackraste? Jag har nog varit på fler ställen i Sverige än Sten…

Årrenjarka_helikopter_grupp_4
Allt är packat, gruppen inräknade och nu väntar vi bara på att helikoptrarna ska komma tillbaks och hämta den andra halvan av gruppen.

Årrenjarka_helikopter_grupp_3
Första helikoptern från Fiskflyg går ner för landning. Helikopterpilot i fjällen skulle nog vara ett jobb som jag kunde leva med…

Årrenjarka_helikopter_grupp_5
Rapadalens mynning med Nammatj i mitten.

Årrenjarka_helikopter_grupp_6
Efter ännu en dag på fjället flyger vi tillbaks till Årrenjarka. Här ser ni Skierfe med Rapadeltat nedanför.

12 svar på ”Höstfjäll i Årrenjarka fjällby

 1. Åh vilka fina bilder. Jag var en i gruppen som hade förmånen att få uppleva dessa två helt fantastiska höstdagar i Laponia. Jag längtar tillbaka och KOMMER TILLBAKA! Tack Matti, Stina och Christian och tack Gun, Lasse, Magdalena och övrig personal på Årrenjarka Fjällby. Ni håller världsklass!

  1. Du har helt rätt!
   Ibland så skäms jag nästan för att den ende deltagaren i grupperna som inte betalar…det är jag! Har ju som oftast lika trevligt som mina gäster.
   Kul att du gillar bilderna.
   🙂
   / Matti

  1. Ja, ripan var helt orädd och hade vi inte varit en grupp skulle man nog kunna suttit där lugnt ganska länge. Krupit i nya bildvinklar, låtit den bli trygg och fått en hel del fler bra bilder.

 2. Underbara bilder! Jag drömmer om att ge mig ut i naturen och fotografera. Får göra det i sommar när man ändå hälsar på släkten där uppe i norr. Sverige är så otroligt vackert, men man tar det för givet. Det vore fantastiskt att göra en lång tripp Norge, Sverige, Finland och fotografera vilda djur och utsökta vyer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *