Att köpa hund och göra en bra affär

Att köpa hund och göra en bra affär

Att_köpa_hund
Ett vältränat hundspann kan inte värderas i pengar för den som behöver sina hundar. Här körning i ospårad terräng längs Rapadalen, Sareks Nationalpark.
Att köpa hund och göra en bra affär är ett ständigt återkommande samtalsämne hos hundägare. Jag tycker att man skall börja med att välja uppfödare och hundförsäljare om man inte söker efter specifika blodslinjer.

När det gäller arbetande slädhundar är man oftast ute efter att köpa en presterande arbetshund. Här måste man ta sig en funderare på varför är hunden till salu.
I Polarhundsklubbens tidskrift Polarhunden (nr 3 2012) publicerades en artikel skriven av mig: Att köpa hund och göra en bra affär.

Hur mycket ni än handlar med hundar så glöm aldrig att det är liv. Er kompis i vått och torrt. Ni är fullt ansvariga för de hundar ni köper och säljer. De skall få ett bra liv och det skall inte handla om pengar i första hand. Glöm aldrig det!

14 svar på ”Att köpa hund och göra en bra affär

 1. Läste det du skrivit i senaste nr av tidningen och kan inte annat än hålla med! Klokt och sunt! De hundar som säljs eller överlämnas vid omplacering oavsett om de kostar mycket eller lite i pengar mätt så är de värda ett bra liv utifrån de förutsättningar de har <3 Vi har stort ansvar som hundägare, att ge våra hundar det som är bäst för dem! Hejja Matti, jag tycker det du skrivit är riktigt bra!!!

 2. Roligt att du tar dig tid att skriva lite längre artiklar. Dina inlägg och artiklar är i stort sett det enda man verkligen uppskattar och får någon behålling av att läsa i Polarhunden. Resultatlistor, historiska väderrapporter och intern tjafs kan man ju vara utan.

  Kan du inte ta och skriva en bok om livet med polarhundar?

  En bok som kan fungera både som insperation men också lite som en handbok där du delar med dig av dina erfarenheter av hundhållning, avel, utrustning, träning osv. Fantastiska bilder som får en att längta ut på fjället har du ju massor av. Det skulle kunna bli huskykörarnas motsvarighet till överlevnadsgurun Lars Fälts böcker. Idag finns det ju inte så mycket modern, lättsam litteratur på området (på svenska) och det som behandlas på en ”grönt kort”-kurs är ju rena skämtet.

  Vi vill helt enkelt ha mer.!

  ./Daniel

  1. En bok skulle vara jättekul. Vi får väl se vad framtiden har att erbjuda…
   Men det tar tid och är nog ganska svårt att få något förlag att nappa på iden tror jag.
   Kul att du gillar läsningen.

   1. Nuförtiden behövs knappt förlag i den bemärkelsen, de går på många ställen bara att trycka ut egna böcker på egen hand. Vilket jag tycker låter som en bra ide..en bok…av dig då… 😀 Den vill ja läsa och ja ä no inte ensam om de.

 3. Så bra skrivet!! Många sanningar där och tänkvärda ord. Gillar verkligen din blogg 😀

  1. Hej Lone.

   Nu vet jag dels inte vilken Trond du menar och jag vet inte vart på FB du menar. Du kan själv se på Svenska Kennel Klubben, Norsk Kennel Klubb och Finsk Kennel Klubb och antagligen via Dansk Kennel Klubb vilka hundar som är Siberian Huskys.

   Om du skall köpa en Siberian Husky så kolla att den verkligen är registrerad. Alaskan Huskys och Blandhuskysar är inte registrerade via kennelklubbbarna. Det är endast de renrasiga hundarna som finns hos kennelklubbarna.

   Sedan när det gäller vilka linjer osv du skall köpa så besök flera olika kennlar med lite olika användningsområden på sina hundar. Se vilken typ just du trivs bäst med. Inget är mer rätt eller fel. Ta god tid på dig och förbli öppensinnad. Lyssna inte för mycket på dem som har grävt ned sig i sina skyttevärn utan lär av alla.

   Lycka till!
   MVH
   / Matti i Jokkmokk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *