Vessla och på latin Mustella nivalis

Vessla och på latin Mustella nivalis

Vessla_1
Det tillhör inte vardagligheterna att få en skymt av den skygga Vesslan. Sommarens sorkår har nog gjort livet lite trevligare för Vesslorna.
Vesslan är vårt minsta mårddjur. Vissa storleksskillnader gäller dock mellan norra och södra Sverige. Vesslan ska inte förväxlas med Hermelinen som är större. I norra Sverige är vikten mellan 24-80 gram. Oftast är de bara lite dryga decimetern långa.

Idag har jag kört ved och hundmat till en skogskoja. Påvägen hem stannade jag och städade ur ett vindskydd. I vendskyddet hade en vessla tagit en liten sork. Jag fotade och lär den sedan komma undan innan jag gick fram.

Nu ligger jag i soffan med en mugg te. Trött i kroppen efter närmare 10 mil med skotern. Ska strax tanka maskinen och fara ut till en tältkåta som måste skottas fram. Sedan är det bara hundmatning och mockning kvar innan middagen. Ute toksnöar det och driver. Spåren försvinner på nolltid.

Vessla_2
Vesslan hade en liten sork som den hade tagit. Det var därför den inte bara drig iväg innan jag han se den. De är små men grymma jägare...

9 svar på ”Vessla och på latin Mustella nivalis

 1. Har själv en hermelin boende under huset , den har rensat på nästan alla sorkar o möss. Bättre en en katt!!

  1. Hermeliner och Vesslor runt huset är en höjdare. Vi hade en i en hundkoja på gården. Gav den lite hundmat så den skulle stanna men nu är den veck.

  1. Jag har en systemkamera som fins med ofta. Den är omständig att fota med men tar bra bilder.
   En liten kompaktkamera som ALLTID är i min ficka. Tar bra bilder men framförallt alltid är lättillgänglig och smidig. Perfekt för bloggen. Bildkvaliten kan svikta ibland som bilderna på vesslan. Men för en blogg är det ibland viktigareatt fånga dagen/situationen och nuet.
   Mobilen har oxå en kamera. Min mobilkamera är bara si så där. Den använder jag till Facebook och om jag måste uppdatera från skogen. Men dessa bilder suger verkligen ofta.

   Kommer ett innlägg om detta snart…
   🙂

 2. Nej, snälla, redigera inte bort mig, det är jag Anna Mia från ekologilinjen -91! (mitt inlägg bara försvann)

  1. Jag skulle väl aldrig redigera bort dig… Heheheheee…
   😉

   Det fungerar ju så på bloggen att det dröser in massa kommentarer. 10-50/dag är spam från jag vet inte vad. När en kommentator väl är godkänd kan den (du nu i detta fallet) kommentera fritt framöver. Jag kan oxå markera som spam och då blockas avsändaren.
   Det händer kanske ibland att jag blockar fel…tyvärr.
   Nu berodde det bara på att jag hade varit ute ganska mycket.
   Kul att du hittat hit. Såg ditt mail oxå. Svar kommer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *