Änok kommer inte att avverkas

Änok kommer inte att avverkas

Fjällheden_ovanför_änok
Vårt tältläger sommaren 2010 på fjällheden ovanför änok som man kan se nere i dalgången.Sarekfjällen i bakgrunden.

Änok kommer att förbli ohugget! Det är utan tvekan en glädjande nyhet. Förvaltningsrätten kör tydligen över skogsvårdsstyrelsen och stoppar den planerade avverkningen. Fantastiskt att det tycks finnas lite förnuft kvar trots att det oftast är pengarna som tycks styra.

Änok är en del av en fjälldal nord-väst om Kvikkjokk. Det angränsar direkt mot Sareks nationalpark och därmed Laponia världsarvsområde. Om man hade tillåtit att hugga här hade man lika gärna kunnat upphäva hela världsarvsområdet i mina ögon. Nu är detta område räddat för stunden. Hur länge? Vad händer om man hittar malmfyndigheter där?

Läs gärna de två artiklarna hos Norrländska Socialdemokraten (NSD).
Avverkning stoppad.
Det är ju underbart!

Lite förvånande är det att Norrbottens Kuriren inte skriver något ännu på nätet? Däremot har de en artikel om det tidigare beviljade tillståndet:
Får avverka 40ha skog
Jag tror att vi är skyldiga Naturskyddsföreningen ett stort tack samt till Tor Lundberg i Kvikkjokk. Tor kan ni för övrigt följa på hans blogg. Här ett inlägg om en tur med NSD till just Änok.
I Dagens Nyheter skriver man en liten notis om Änok också.

Vad mer som är intressant är hur kommer nu den privata markägaren att ersättas rent ekonomiskt? När vi kämpar för att bevara skogar och naturområden som är privatägda ska vi tänka på att det är pengar som i princip tas ur någon privat persons ficka. Om den ersättningsfrågan var löst på ett bra sätt skulle vi kanske slippa onödiga strider med markägare!

5 svar på ”Änok kommer inte att avverkas

 1. Hej! Den norrländska utsikten påminner om vår utsikt över Alentejo. Din utsikt är vacker men skrämmande! Skrämmande därför att jag vet hur mörkt och kallt det blir. Hua! Kul att läsa om dig och dina hundar. Ditt liv i norr är så annorlunda jämfört med vårt. Tror dock att vi möts i vår kärlek till naturen! Även om naturen är mycket olika.
  Jan

  1. Hej!
   Du har nog så rätt. Tar ju med mycket folk ut i markerna här från hela världen och i princip alltid så är de människorna på ett liknande plan! De älskar naturen och värnar om den.

   Appropå mörker…min sambo, Stina, är ’importerad’ ifrån Skåne och hon upplever att vintrarna här i norr är ljusare än i ett regntungt Skåne.
   Sedan så njuter jag iallafall av höstrusket och mörkertiden efter den ljusa sommaren. Juni är…brutalt ljus. Man vet ju knappt om det är dag eller natt.
   Men vist…ibland, speciellt nu innan snön kommer kan det vara lite mörkt…

   Roligt att läsa eran blogg också!

 2. Anna och Jan! Är ni nu hos Matti och kommenterar också?!

  Ang. avverkning av skog. Priserna går ju upp och ner, men är de uppe borde det gå att få upp till 4 miljoner för den där skogen. Så då är det naturligtvis frestande att ta ned den och skita i naturvärdena.

  1. Jens…
   Pengar är pengar….och det styr en hel del.
   Jag tror att vi skulle få bättre förståelse för att skydda natur om man ersatte den privata markägaren med en rimlig summa. Idag är det ganska lågt.

   Alltså gott folk… Vi har vart de som beslutar sådant.
   Så vem är de skyldiga…jo just det!
   Vi har alla ansvar för detta samhället vi lever i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *