Browsed by
Etikett: Skogsbruk

Filmtips: Renskötarna

Filmtips: Renskötarna

Renskötarna_svt_play
Renskötarna SVT Play.
Renskötarna är en minidokumentärserie som handlade om några unga renskötare. I fem halvtimmeslånga avsnitt får man får följa dessa människor i deras vardagsliv och höra deras tankar, syn på livet, kulturen, naturen och landet. Programmen ligger öppet för att streama på SVT-Play. Sök på Renskötarna eller följ denna länk.

Programmen är riktigt snyggt filmade. Människorna som man får möta känns öppna, naturliga och varmt personliga. Man får en känsla av att man är där och träffar dem. Det är med glimten i ögat, med en ärlig oro, skratt och faktiskt väldigt mycket så som folk här i norra Sverige är. Öppet och opretentiöst okomplicerade.

Renskötarna borde vara obligatoriskt för alla som bor i ett land med en renskötande befolkning. Det är faktiskt var mans ansvar att förstå att vi har en ursprungsbefolkning. Här lyfts livet i glesbygden på ett skönt sätt. Det handlar inte om vad man skall tycka utan att man faktiskt har kunskap som ligger till grunden för de åsikter som man sedan har. Såväl stadsbo, glesbygdsbo som same eller icke same. Med kunskap och förståelse är man en bra bit på väg mot ett bättre samhälle. Alltså är Renskötarna någonting som jag starkt rekommenderar av flera olika anledningar.

Jokkmokkupproret

Jokkmokkupproret

Jokkmokkupproret_header-1
Jokkmokkupproret. Förhoppningsvis sprider det sig över hela landets glesbygd!
Börjar nu bli måttligt less på hur glesbygden i allmänhet och Jokkmokk i synnerhet behandlas. Det som denna gång har fått bägaren att rinna över är att Vattenfall, p.g.a. besparingsskäl skall flytta 40 arbetstillfällen från Jokkmokk samtidigt som diverse chefer får 300 miljoner utbetalt i bonus. Detta från en kommun som idag producerar mellan 8-12% av Sveriges totala elproduktion.

2013 var vi engagerade i rejält tuffa demonstrationer mot gruvetablering i kommunen där företrädare för bolaget Beowulf Mining står upp och säger till våra renskötande ortsbor ’Ni har flyttat på er förr och kommer att få flytta på er igen’. I Pajala lämnade Northland (gruvbolag) ortsborna till sitt öde. När spelet (Billströmaffären) med aktiemarknaden var färdigspelat drog man från byn med ett konkursat bolag bakom sig. Kvar står nyinflyttade Pajalabor utan arbete och försörjning men med lån på hus köpta till guldruschens överpriser.

2014 stod vi åter igen på barrikaderna mot FMV (Försvarets Materialverk) beslagtagning av ett område i Jokkmokk som i det närmaste är lika stort som Blekinge. Vi som lever och bor här skulle inte få idka vår näring i området och ännu värre, de som bor och lever där måste flytta på sig ifrån sin livsmiljö. Allt för att vapenindustrin skall kunna utveckla sina produkter som sedan skall säljas kommersiellt.

Nu får det vara nog! Jokkmokkupproret är en facebooksida som på mycket kort tid har fått mer än 3500 medlemmar. Folket här i området (Jokkmokksamhälle har faktiskt färre än 3000 invånare) är irriterade. Folket i glesbygden blir felbehandlade. Folket i stan förstår att detta är galet. Våra lokala politiker börjar resa sig upp och stå rygg i rygg. Varför tillåter våra riksdagspolitiker att detta sker? Vad är det riksdagsfolket inte förstår? Kan det vara så att lobbyorganisationer är för starka? Kan det vara så att de har egna intressen (åter igen Billström affären och liknande) som de värnar mer om än folket som har valt dem?

Om jag skall önska någonting, så önskar jag att folket runt om i vårt land reser sig och protesterar. Det är mycket galet i vårt samhälle. Jag har inga konkreta lösningar men vem förstår inte att något är fel då folk som har sitt på det torra skor sig på folk som för förhållandevis låga löner bara försöker försörja sig i en liten kommun uppe vid Polcirkeln. En kommun som ligger i en landsända som faktiskt bidrar med skogs, malm, vattenkraft och nu på senare år även med en starkt växande internationell besöksnäring. Varför skall vi konstant måsta kämpa mot att resurser bara dras härifrån och allt mindre blir kvar hos oss?

Filmtips: Lassoterrorister

Filmtips: Lassoterrorister

Lassoterrorister
Avsnitt 2 av SVT Kobra 2015.
Det tredje filmtipset på samiskt tema handlar om de uppväxande protesterna från yngre samer. Protester mot hur Sveriges ursprungsbefolkning behandlas. Man använder nu bland annat musiken och konsten som verktyg sprider man sitt politiska budskap på ett kraftfullt sätt. Avsnitt 2 av SVT Kobra visar just detta på ett bra sätt.

Sakta har den Svenska staten tagit marken, språket, religionen och andra rättigheter av den samiska befolkningen. Någonting som fortgår än idag. Man har även tagit stoltheten av väldigt många. Det är nämligen så att här i norr bor det ganska många människor som har samiskt ursprung som det inte talas om. Ett ursprung som har ansetts vara fult. På olika sätt har man gett, men mestadels tagit rättigheter från dessa människor. Man har sagt åt folk vad dom är och vilken grupp de skall tillhöra. Renskötare, nybyggare, svensk, fiskesame, same utan samebytillhörighet osv. Man har delat på folk som egentligen har varit ett folk. Människor från samma familj har hamnat i olika grupper med olika rättigheter och skyldigheter. Det är exakt så man skall göra om man vill härska över ett folk. Man splittrar dem. Slår sönder inifrån och får folket att slå på varandra. Då kan man lugnt exploatera vattenkraften, mineralfyndigheter, skogarna, turismen, övningsområden för vapenindustrin m.m. och faktiskt bara ta värdet av dessa naturtillgångar ut ur området. Man tar det stora medan man lokalt tjafsar om vem som skall få skjuta en liten ripa. Exakt så som man alltid har gjort med olika typer av kolonier.

Om jag skall förutspå framtiden så tror jag att kulturen som politiskt verktyg är en viktig framgångsfaktor som vi kommer att se resultatet av i framtiden. Om jag skall önska någonting så önskar jag att hela den norrländska glesbygden kunde ställa sig upp sida vid sida med det samiska. Same eller inte same så måste vi tillsammans stå upp för det som är rätt och stå upp emot det som är fel. Det är tillsammans som vi blir starka!

Detta är filmtips nummer tre på samiskt tema (Det första filmtipset: Gina besöker samerna). Det andra filmtipset var Kalla Faktas program om Lappdjävlar. Har du inte sett de tidigare programmen så skall du definitivt göra detta. Det tillhör allmänbildningen att veta vad som händer och sker i Sverige och Europa 2015.

Fyra dagar på tur

Fyra dagar på tur

Hundspann_fyradagars_1
Keld från Danmark kör Atlas och Uschi som ledarhundar i sitt spann.

Nu har jag landat hemma på torpet efter fyra dagar ute på tur med hundspann. Denna gång hade vi endast en bokad gäst. Det har både sina fördelar och nackdelar. En gäst ger sämre ekonomi än en fullbokad grupp men man måste ju ta den första bokningen för att kunna få fler bokningar och ibland blir det inga fler bokningar. Fördelarna är däremot att livet där ute blir enkelt. Få hundar och inte en stor grupp att hålla reda på underlättar. Allt går mycket smidigt när man bara är få deltagare.

Vi har lite problem med att komma till de områdena där vi har tillgång till skogskojor för övernattning. Det är sjön Purkijaure som vi inte har vågat köra över ännu. En grund sjö med tre älvar som rinner in i sjön. Det ger lite dåliga isar på vissa ställen. Dessutom så huggs det mycket skog i vårt närområde just nu. Detta gör att de slingor som vi brukar kunna köra inte är tillgängliga för tillfället. Men vi har slingrat oss omkring och haft vår tältcamp som basläger. Distanserna har blivit runt 30km/dag vilket är ganska normalt såhär års.

Redan nu börjar vi se att en del vandringsälgar börjar dra sig in i vårat område. Dessa älgar som varje år sätter skräck i oss då de inte alltid är så pigga på att flytta sig för våra hundspann. Annars så har vi en eller ett par uttrar som lattjat omkring på några ställen. Uttern är helt klart på väg tillbaks vilket är otroligt glädjande då den har varit riktigt illa till under en period.

Hundspann_fyradagars_2
Fuktig luft med underkylt regn drar in över skogarna.

Hundspann_fyradagars_3
Molnfronten drar iväg och det klarnar upp fint.

Hundspann_fyradagars_4
Startklara efter ett lunchstopp.

Hundspann_fyradagars_7
Dagarna är korta såhär års och vi får en del körning i mörker.

Hundspann_fyradagars_5
Vatten värms i den hemmagjorda vattenvärmaren. Torrfodret blötläggs sedan i isolerande kylbag och efter en timme har det absorberat vattnet och hundarna utfodras.

Hundspann_fyradagars_6
Tändveden görs klar kvällen innan för att snabbt kunna tända kamin på morgonen.

Hundspann_fyradagars_8
Vi var endast två man i det över 15 kvadratmeter stora tältet. Ändå lyckades vi i princip att utnyttja all plats tror jag.

Kalla Fakta ’Lappjävlar’

Kalla Fakta ’Lappjävlar’

För någon vecka sedan såg jag på Kalla Fakta om rasism och tjuvjakt utanför Gällivare. Om jag blev upprörd? Självklart! Jag har tänkt skriva om detta länge men vet som inte hur jag skall kommentera och skriva. Vad jag än skriver så känns det inte rätt. Detta avsnitt handlade iallafall om den ökände byn Äijevaara, strax sydost om Gällivare. Tjuvjakt på ren (renstöld) och ett förakt mot renskötarna och det samiska är själva temat kan man nog säga. Det är misshandel av djur och polismyndighetens ointresse av att lösa fallen. Det handlar om fördomar och en svågerpolitik där man är rädd och mörkar.

Man skall även vara klart medveten om att denna rasism mot samerna är utbredd i hela Sverige. Det kan man klart och tydligt utläsa ur Sverige Demokraternas agerande och uttalanden (Jimmy Åkesson och Björn Söder i Aftonbladet 15/12-2014)

Det vi fick se i Kalla Fakta är kanske delvis resultatet av en kolonialism och feghet från staten att ta itu med de samiska rättigheterna (ILO 169). Dessutom en feghet och en girighet att inte ta itu med den utsugning av Norrland som pågår med gruvdrift, vattenkraft, militära skjutområden osv. En taktik där man från statens håll splittrar lokalsamhället i samer, icke samer, samebymedlemmar, renskötare, svenskar, invandrare osv. Egentligen borde glesbygden här i norr kunnat stått upp enade och starka. Kanske är det just det man är rädd för. Taktiken ’Söndra och härska’ är ju trots allt känd sedan länge…

Detta är filmtips nummer två på samiskt tema (Det första filmtipset: Gina besöker samerna). Har du inte sett programmet så skall du definitivt se det. Det tillhör allmänbildningen att veta vad som händer och sker i Sverige och Europa 2015. En sorglig verklighet.