Laglappar och trasiga regnkläder

Laglappar och trasiga regnkläder

Nylonlaglapp
Nylonlaglapp som man klipper till efter eget behov.

Regnkläder och skalplagg blir allt lättare och lättare. De är gjorda av plast och minsta lilla gnistregn från lägerelden orsakar hål och elände i de dyra kläderna. Men trots det så föredrar jag att bära lätta kläder då jag vandrar och rör mig i markerna.

Vad gör man då om olyckan är framme? En reva eller brännhål i kläderna? När vi är på tur har vi oftast med oss silvertejp och det har räddat oss några gånger. När man väl är hemma så brukar vi laga lite mer permanent. Är det en reva så får man dra ihop tyget med några stygn. Sedan tvättar man tyget så att det skall fästa. Vi använder oss av nylonlaglappar som vi hittar på de flesta sytillbehörsbutikerna och ibland även på Konsum/Coop forum. I Jokkmokk brukar vi besöka butiken som heter Lapplådan där de kostar några tior.

Man klipper till en lapp som täcker minst 5-10mm runt om hålet/skadan. Har man sytt skall alla trådar och stygn täckas. Lappen klipps till med runda hörn för då kommer den att sitta bäst på plats. Är hålet stort och/eller man har sytt bör man sätta en lapp inifrån också.

Runda hörn ökar livslängden.
Det är viktigt att man klipper runda hörn då det ökar livslängden på lagningen avsevärt!

Lagningen sitter oftast några år.
Är man noga med hörnen och att tvätta fästytan så sitter lagningen oftast några år.

4 svar på ”Laglappar och trasiga regnkläder

  1. Tack och roligt att du uppskattar mina små tips!
   På vissa plagg tyvärr bara någon dag men på andra material utan tvekan några månader. Numera har jag börjat sätta et tunt lager liquisoul/sillikon under lappen. Då sitter de riktigt bra.
   / Matti

   1. Hej Matti!

    Det lät som något jag borde veta mer om ; ) Vilka material är det du upplever laglapparna sitta bäst på? Har du något exempel? Och sämst? Kan det vara så att du försöker fästa en självhäftande lapp på exempelvis ”grövre tyg” på polyester?

    En annan fråga som fick mig att verkligen fundera. Hur kom du ens på idén med sillkon och varför tror du det hjälper lappen att sitta?

    Stort tack på förhand för ditt svar!

    1. Hej!
     Laglapparna sitter bäst på ’torra’ material. Inte glansiga typ bävernylon som jag upplever som glatt/flottig/otorr.

     Sillikon, typ ruberfix/Liquidsoul gör ju att det kittar in i fibrerna på både det som skall lagas och laglappen. Jag tror att det är därför det fäster bättre.
     / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *