ABC för fjällvandrare

ABC för fjällvandrare

Fjällvandring-skierfe-2020-34
Påväg från Skierfe ned mot Aktse efter en lyckad topptur.
Drömmen om de öppna vidderna, de storslagna solnedgångarna, friheten, det friska vattnet i den porlande bäcken, kamratskapen med vandringsvännerna. Fjällvandring kan vara så mycket, och betyda så olika från person till person eller olika för olika epoker i ens liv. För mig personligen har det alltid varit lockande oavsett om det var fisketurerna i min ungdom, solo-vandringar eller någon av alla de guidningar som jag gjort tillsammans med olika gäster.
Här tänkte jag dela med mig av lite olika råd från de erfarenheter som jag samlat på mig igenom åren, några av mina grundläggande punkter för vägen mot en lyckad fjällvandring.

– Planera din fjälltur.
Att du tänker igenom det du skall göra är kanske något av det viktigaste.
Ett bra sätt är att faktiskt börja upplevelsen redan hemma vid köksbordet. Bred ut fjällkartan över köksbordet med en mugg rykande hett kaffe i handen och börja din resa i tanken. Det finns många fina böcker som beskriver våra Svenska fjällområden samt en hel del matnyttigt på Youtube som du kan lära av. Låt dig svepas med i drömmarna och du kommer snart inse att det behövs flera somrar för att göra alla ”dina” turer.

– Ha inte bråttom.
Planera din tur med luft i schemat. Stressa dig aldrig fram! Stress ger dåliga beslut. Dåliga beslut är kanske den största faran under friluftsliv av olika de slag. Lägg in vilodagar och tänk på att 20 kilometers vandring längs en bra stig/väg i din hemmiljö inte kan liknas med 10 kilometer i snårig terräng med hala spänger, regnkläder på och en lastad ryggsäck som tynger din kropp i den kilometerlånga uppförsbacken. 20 kilometer kan redan på en led upplevas som en ganska lång dagsetapp för många. 10 kilometer kan vara väldigt långt om det dessutom är i obanad terräng där du skall leta efter bra vadställen, korsa våtmarker och bana dig fram mellan snåriga videbuskar. Om du skulle komma fram till din övernattningsplats allt för snabbt, med massa spring i benen, kan du alltid göra kortare turer i omgivningen när du väl lagt ifrån dig ryggsäcken. Glöm inte bort att en del av livet ute på vandring också är att bara sitta med en mugg kaffe eller te, njuta av utsikten och bara vara.

– Packa lätt.
Det är aldrig roligt att bära tungt. För de flesta går det bra att bära upp mot 10-12 kg. Vissa kan bära uppemot 20 kg utan att slita allt för ont. Över 20 kg börjar det, för de flesta att ta emot. Börja din fjällvandringskarriär med att bära så lätt som möjligt utan att bli fanatisk gramjägare. Du kommer att få en mycket trevligare upplevelse om din ryggsäck inte är för tung. Varje kilogram gör skillnad. Tänk igenom vad du verkligen kommer att behöva. Studera tips om packning i olika böcker, bloggar osv. Vi kommer även att komma med utrustningsförslag senare här på bloggen och i vår kanal på YouTube så följ oss gärna där.
Kom ihåg att det är ytterst ovanligt att man hör fjällvandrare klaga på att deras packning varit allt för lätt. Här vill jag dock varna lite för den extrema lättviktstrenden (som för övrigt är bra på många sätt) men, lätta grejer är ofta bra men de kostar i regel en rejäl slant och de är ofta lite känsligare och kräver god kunskap. Det allra viktigaste är att man verkligen kommer sig ut på vandring. Det är där man samlar sin erfarenhet och inser att det inte är vilka prylar man har som avgör upplevelsen.

– Utrustning
Lär känna din utrustning väl. Ju mer du använder dina fjällvandringsprylar desto mer hemma kommer du att känna dig med dem. Träningsvandra med dina kängor och med din ryggsäck. Hur funkar dina regnkläderna? Kan du använda ditt kök när det blåser och regnar? Hur sitter ryggsäcken när det är stekande värme och du enbart har en tunn tröja på dig?
Just dina kängor bör du verkligen använda och ”gå in”. Jag återkommer senare med mer information om hur jag väljer skodon och hur jag gör för att dessa skall passa bra till mina fötter. Skoskav och dåligt sittande kängor kan göra din fjällvandring till en mardröm med riktigt smärtsamma blåsor, infektioner osv. Väl förberedd så kan du minimera riskerna drastiskt.

– Fysiskt förberedd
Hela upplevelsen kommer att bli bättre om du har förberett dig fysiskt. Rör på dig och helst året runt. Låt fjällvandringen bli den där moroten till att du tar trapporna istället för hissen och att du gör den där helgvandringen i direkt anslutning till ditt hem lite titt som tätt. Ju mer du har sprungit, vandrat, cyklat, paddlat och använt din kropp desto mer förberedd kommer den att vara. Dessutom så kommer du att lära känna dig själv och du får en känsla för när du behöver äta och dricka och hur länge du orkar vandra osv. Som en extra bonus så kan du nyttja en del av din träning till att få fina naturupplevelser i din hemmiljö och du lär känna din egen utrustning och får dina skodon ingångna på köpet.

Detta var några enkla tips. Det kommer mer matnyttigt både här på bloggen men även på vår YouTube-kanal. Vi erbjuder dessutom en del guidade vandringsturer där du får möjlighet att följa med oss ut på fjället. Ta en titt på Jokkmokkguidernas hemsida och våra fjällvandringsturer.

Fjällvandring-skierfe-2020-25
Vidderna gör något med människor. Vad gör de med dig?

Fjällvandring-skierfe-2020-39
Litenheten i fjällen gör att man får perspektiv på vad som är viktigt i livet.

Fjällvandring-skierfe-2020-31
Ord är överflödiga och det är svårt att beskriva upplevelsen av en fjällvandring.


Okategoriserade

4 svar på ”ABC för fjällvandrare

 1. Bra sammanfattning. Något jag tycker alla borde tänka på är vikten på skor/kängor. Att ha en lättare sko på sig sparar mycket kraft. Lite beroende på vart du ska gå kan det vara värt att titta extra nog på lätta kängor eller till och med trail runningskor. Blir de sistnämnda blöta torkar dom när du fortsätter gå om du har rätt sockar.

  1. Tack för en bra synpunkt.
   Jag kommer med ett specifikt inlägg om enbart skor då det är, som du skriver, en väldigt viktig del!
   / Matti

 2. Tack för fina bilder och kloka inlägg på vad fjällen gör med en och vad en av de viktigaste sakerna är för en lyckad fjälltur…..dina fötter ska behandlas med respekt och vårdas varje dag vilket innebär massage och smörjning till kvällen efter en grundlig rengöring då går de mesta bra.

  1. Hej Mikael!
   Tack för kloka tankar. Utan hela fötter så blir en fjällvandring jobbig. Varje steg blir en smärta.
   Jag skall göra ett speciellt inlägg om detta.
   Själv så klarar jag mig bra utan att smörja/massera utan för mig är det valet av skor, strumpor m.m. som är det viktiga.
   / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *