Tillväxt och utveckling är det samma sak?

Tillväxt och utveckling är det samma sak?

Tillväxt_utveckling_1
Svenne har en tydlig åsikt om hur livet skall utvecklas mot livskvalité.
Idag blev det ett seminarium kring temat hållbar ekonomi. Föreläsare eller moderator var den Chilenska ekonomen Manfred Max-Neef. Bakom arrangemanget stod Jokkmokks kommun, Intereg nord och massa andra organisationer som jag har noll koll på.

Manfred tog upp tankar kring den ekonomiska lögnen att lycka är ökad tillväxt. 5% ökat BNP betyder inte 5% lyckligare människor. Han menade även att idag är den kunskapsmängd som finns samlad hos oss människor så ofantligt mycket större än för bara 100 år sedan. Trots det så förstår vi mindre idag än för 100 år sedan.

En annan klok sak Manfred sa var följande: ’Marknadsföringens syfte är att få folk att köpa något som de egentligen inte vill ha för pengar som de inte heller har. Detta är grunden till den ekonomiska situation som idag råder i stora delar av världen.’

För mig så ser jag ganska klart problematiken. Människor snurrar på i sina ekorrhjul och hinner egentligen inte stanna upp och leva, utvärdera och känna efter vad som är viktiga delar av deras liv. Jakten på karriär och ökad ekonomisk välfärd tar överhand och snart rusar folk fram i blindo. Man glömmer så lätt bort att det är själva livet, de dagar som går som är det viktiga. Det är ju alla dessa dagar som är just livet!

Min övertygelse är att livskvalité inte handlar om konsumtion. Livskvalité kan handla om något helt annat. Stina och jag har med jämna mellanrum funderingar kring hur vi ska driva vårt företag som försörjer oss. Ska vi växa, öka omsättningen, skaffa fler hundar, anställa guider osv. eller finns det andra vägar att gå?

Svaret har vi ofta hittat i att det är tid som är vår bristvara. Den tid som vi har ska därför fyllas med trevliga och roliga göromål. Det är roligare att arbeta med hög kvalité så därför utvecklar vi i första hand mot högre kvalité än mot högre kvantitet.

Tillväxt_utveckling_2
Hur många dagar kan man göra det man verkligen vill om man struntar i att köpa en ny TV?

5 svar på ”Tillväxt och utveckling är det samma sak?

 1. Ständig tillväxt av jordens begränsade resurser håller inte hur länge som helst. Jag är ingen professor, men det verkar väl ändå logiskt. Vi tömmer jorden och blir fler människor som vill ha, vill ha mera och mera. Till vilken nytta? Inte lycka. Vem är det som får oss att tro att konsumtion är lycka egentligen? Inte konstigt folk mår skit…
  Utveckling är något annat. Som människa kan man utvecklas och det är ju något bra. Kanske man till och med kan känna lycka av att utvecklas 🙂 Det går att utveckla detta hur mkt som helst, kanske när vi ses nästa gång 🙂

  1. Du har rätt… Ett ämne som man egentligen kan prata om hur mycket som helst. I de flesta fall är alla överens ÄNDÅ så kan jag inte låta bli att kolla på nätet efter prylar. Lockas att köpa något och bli glad för det.

   Men ju mer vi tänker på detta, ju fler vi är som pratar om detta desto fler blir vi som kanske verkligen tar ett steg i rätt riktning.

   Om vi alla bara konsumerade det vi behövde och liiiite till så skulle alla kanske kunna ta del av en ekonomisk trygghet vilket inte är fallet idag, ens i Sverige tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *