Browsed by
Etikett: Bildarkiv

Hundar lämnar oss

Hundar lämnar oss

Hundar_far_iväg_1
Dee när hon nyss hade flyttat till oss som valp.
Under de senaste dagarna har flera hundar lämnat oss. Mauro blev gammal och en skada i handleden gjorde att han inte längre kan följa oss. Egentligen så var detta ett problem redan förra säsongen. Sista året har han mer gått kvar dels för att vi haft svårt med beslutet men även för att vi ville använda honom för avel. Han är pappan till vår C-kull. Nu har han fått somna in. Det är alltid tungt att förlora en färdkamrat. En hund som alltid gav allt för oss.

Igår så blev det dags för nästa avlivning. Dee, en siberian huskytik på drygt fyra år. Hon har sedan i våras lidit av någon typ av problem i fuftvägarna. Lunginflammation eller en parasit. Vi har behandlat henne mot allt tänkbart och ändå blev hon inte bra. Att hon var rosslig och periodvis mycket trött gjorde vårt beslut självklarare. Saknade får vi däremot leva med under många år. Hon va alltid en sådan där glad skit. En hund som vi egentligen hade köpt in som valp för att få in nytt blod i vår avel.

Zpring flyttade också igår på prov till en kille som har några få hundar. Vi hoppas att det kommer att fungera. Hon får det säkert kanonbra där med mer uppmärksamhet. Däremot så känns det alltid som att man sviker en hund när man säljer den. Det är inte hunden som vill bli såld. Det är en hund som trotts att den gör allt den kan inte är ’bra nog’ för mina önskemål. Fast nu ska jag inte förmänskliga hundarnas tankar och känslor, men det känns alltid som man sviker en polare.

Dessutom så är det en hel del valpar som skall flytta nu under de närmaste dagarna. Av de 16 valparna är planen att vi skall behålla nio stycken och att sju skall flytta. Vi har hittat bra hem till alla utom en liten tik i Xaras kull. Men hon kan lika gärna få bo kvar hos oss.

Detta är en inblick i en hundspannsförares vardag. Baksidan av en annars trevlig hobby eller som för oss yrke.

Hundar_far_iväg_2
Under Dees första säsong gjorde hon några fjällturer som här till Kebnekaiseområdet. En fin, go och alltid positiv hund.

Hundar_far_iväg_3
Mauro medan han ännu var en liten söt valp. Sedan förvandlades han till 32 kg muskler och järnvilja att flytta last.

Hundträningen i bild

Hundträningen i bild

Hundträning_i_bild_1
Snöfallet häromdagen har pudrat backen.
Hundträningen fortgår enligt planering. Hundarna utvecklas mycket bra liksom klimatet. Vi har ju fått lite efterlängtad snö. Snö som fungerar som bomull för hundtassarna som annars lätt blir slitna.

De kommande veckorna och dagarna är ganska avgörande för hur tassarna skall klara sig. Ligger snön kvar är allt frid och fröjd. Absolut sämst är om de fuktiga grusvägarna fryser för då blir underlaget som sandpapper. Då måste varje endaste hundtass sockas för varje enskilt träningspass. Det tar tid och det förbrukar hundsockar i massor.

Läs gärna mer på bloggen om hur du kan sy egna hundsockar av mopedslang. Det finns dessutom en test av några olika fabrikat av hundsockar. Det viktigaste av allt är att du inte glömmer att ta en titt på tassarna innan och under träningsturerna.

Hundträning_i_bild_2
Vi har många bäckar och diken där vi kan vattna hundarna utan att behöva bära vattenskålar.

Hundträning_i_bild_4
Working Husky Totte.

Hundträning_i_bild_3
Stina och Sanna på väg uppför Ruotevare med ett spann.

Hundträning_i_bild_5
Fikapauser är ett måste för den seriöse hundspannsföraren.

Hundträning_i_bild_7
Stina och Sofie kokar te och knaprar bullens pilsnerkorv.

Hundträning_i_bild_6
Det blir som sagt många timmar ensam ute med spannet efter någon skogsbilsväg.

Jack Wolfskin i Lappland nu i tryck

Jack Wolfskin i Lappland nu i tryck

Jack_wolfskin
Jack Wolfskin på sluttningarna ovanför Saltoluokta fjällstation.
Förra hösten jobbade vi två veckor med outdoorföretaget Jack Wolfskin. De kontaktade oss och behövde olika locations i skandinavisk fjällmiljö. Massor av mail, bilder, beskrivningar av miljöer och situationer bollades fram och tillbaks. Slutligen hittade vi ett upplägg som vi trodde skulle kunna komma att fungera.

Fotograf, modeller, producent och massor av lådor med kläder, tält, ryggsäckar, sovsäckar och ja allt möjligt kom till Lappland. Närmare bestämt 19 stora låder. Två trevliga och intensiva veckor avverkades i ett raskt tempo. I våras kom resultatet. Bilder, film och texter med Jack Wolfskinprodukter kom ut i kataloger, på webben osv. Det känns bra att Skandinavien som outdoorområde lyfts i tyskland. Men även bra för dem då de fick sina produkter i en fantastisk miljö!

Ni hittar bilderna från Swedish Lapland på sidorna 38-87 i Jack Wolfskins katalog här on-line. De valde Jokkmokksområdet bland annat för den image som vi har av att vara ett vildmarksområde. En resurs vi verkligen skall vara stolta för här i kommunen.

Vad tycker då jag om Jack Wolfskin produkterna? Ärligt vill ni veta förståss. Jag är absolut inte köpt av dem annat än att hitta platser för fotografering. Precis som alla andra utrustningsföretag så har de produkter jag gillar skarpt men även produkter som jag inte ens tycker borde få finnas på marknaden. Man måste kolla på produkt för produkt. Men jag använder idag en ryggsäck från Jack Wolfskin Atlas 2 som är 10 år gammal. Den är grymt bra (test kommer senare i sommar)! Men deras nyare säckarna är utrustade med allt för mycket krimskrams så de tycker jag blir på tok för tunga.

Be happy

Be happy

Be_happy
Rulla runt av glädje…
Be happy for no reason, like a child. If you are happy for a reason, you’re in trouble, because that reason can be taken from you.

(De kloka orden är hittade på nätet förstås…)

Swedish Lapland, tre anledningar att resa hit

Swedish Lapland, tre anledningar att resa hit

Swedish_lapland_hundspann
Hundspann är en dragare att räkna med i Swedish Lapland!
När National Geografic´s skribent, Lola, nämner tre anledningar till att besöka Svenska Lappland är vi med! Tre reseanledningar som jag tillfullo instämmer i. Kolla närmare på National Geographic Intelligent Travel. Lola Akinmaide Åkerström visar dessutom mycket av sitt material på sin egen blogg Geotraveller’s Nich.

Jokkmokkguiderna är ett litet företag. Vi inte de ekonomiska musklerna att kunna köpa all den marknadsföring som vi behöver. Då är det extra värdefullt att få sådan här feedback som läses av våra kunder! Dessutom så kommer detta att resultera i fler övernattningar i ’Swedish Lapland’, fler som köper souvenirer, fler som skall äta, fler som ska åka taxi och buss. Det är bland annat på detta sättet vi måste jobba för att skapa de arbetstillfällena som vi så hungrigt behöver här i Norrlandsinland.