Skötsel av vandringskängor
Vandringskängorna är kanske den viktigaste delen av din vandringsutrustning. Får du problem med dina kängor så kommer dina fötter att märka detta. Ont i fötterna leder oftast till en dålig vandringsupplevelse. Frågorna om man skall använda fett, impregneringsspray eller fett är väldigt olika beroende på vem som du frågar. Efter att ha mött många vandrare igenom åren så kan jag nog säga att de flesta har ett dåligt samvete för att de inte behandlar sina kängor tillräckligt bra. Här följer några råd från mig på hur jag sköter om mina vandringsskor. Enkla reparationer, infettning och smorning till själva pimpandet på slutet.
1. Rengör: torrborsta och eventuellt med vatten om det behövs. Ta ur sulorna inuti så att dessa inte ligger fuktiga då detta skapar en dålig lukt. Fuktiga sulor ger en grogrund för bakterier och jag har fått lära mig att det är detta som skapar den dåliga lukten.
2. Inspektera efter eventuella skador på sömmar, skarvar mellan skinn/gummi/sula osv. Kolla efter sprickor och där limningar har släppt. Kolla sulans kvalité och slitage.
3. Laga: Är det större skador och sömmar som är bortnötta kan man alltid lämna in skon på en renovering. Man kan få skaften lagade, sömmar förstärkta, sulor utbytta och mycket mer. När man ex lämnar in en känga till Jörnkängan kommer den ofta tillbaks i nästan samma skick som en ny känga. Detsamma har jag hört händer de som skickar in sina Lundhagskängor till Lundhags. Man kan även anlita sin egna lokala skomakare. De blir oftast glada då de får en riktig sko att jobba. Är det småskador eller om man behöver skorna just nu kan man alltid laga/förstärka med ex superlim gel eller rubberfix. Rengör alltid noggrant innan. Mer information om detta finns på vår youtubefilm.
4. Behandla dina kängor. Kängorna skall behandlas för att kunna stå emot vatten. Skosmorningen stöter bort både vatten och smuts. Det finns en hel uppsjö av olika typer av sprayer, skofett och skovax. Troligast är vi många som verkligen funderat på skillnaderna mellan dessa. Nu inför denna filmen har jag faktiskt läst på en del. Ofta börjar vi människor med någonting och sedan är detta vår sanning i livet. De två vanligaste typerna av läderimpregnering är alltså fett eller vaxbaserad smorning.
Läder som inte behandlas med fet eller vax riskerar att få såpass torra fibrer att de börjar brytas av. Med tiden och då lädret använts, torkats ut, blir blött och torkat igen så blir slutligen läderfibrerna sköra. Ända sättet att motverka detta är igenom att behandla med fett och/eller vax. Personligen tycker jag att fettets djupverkande egenskaper har en fördel här gentemot vaxet. Spray är i detta avseendet helt verkningslöst. Onödiga kemikalier i kombination med att det faktiskt inte ger lädret det behöver för att hålla på lång sikt. Sprayen är snabb att applicera men ger inte lädret samma djupverkande skydd. Personligen så använder jag endast spray till textilier och skor med textil på ex en löparsko. I sanningens namn så använder jag inte spray till detta heller så spray är ingen produkt jag använder helt enkelt.
Skofett tränger in djupare i skinnet. Med en varm hand/trasa jobbar man successivt in fettet i skinnet på kängan. Sedan skall skon helst stå och låta detta absorberas ett tag. Därefter kan man torka bort överflödigt fett eller bara låta det nötas bort under användning helt enkelt. Fettet gör även lädret lite mjukt vilka en del ser som en fördel och andra ser det som en nackdel.
Skovaxet som man använder till skorna stryks på på likadant sätt som fettet men vaxet vill man oftast polera upp till en lite hårdare yta. Om jag inte har helt fel är detta vad vi gjorde i det militära då skorna skulle se blanka och fina ut. Detta tränger sig inte lika djupt in i lädret och bildar mer ett skyddande skikt som stöter bort vatten och smuts. Vaxet mjukgör inte lädret på samma sätt som fettet gör och är lämpligt om man vill ha kvar en styvare känsla i ex läderskaften på en känga.
Jag personligen använder nästan alltid skofett med tjära från Jörnkängan eller från Lundhags. Givetvis händer det att jag endast har vax att tillgå och då blir det vax. Jag tycker också att skinnet får en fin känsla med tiden av fettet då det är använt och infettat regelbundet. Sedan är jag ofta ute på längre turer där jag inte har tid eller orkar hålla på och smörja mina kängor var och varannan dag. Då känns det lite bättre med fettet som har trängt in på djupet i lädret och därmed inte nöts bort lika lätt när man går igenom videbuskar och lera. Det finns garanterat fördelar med vaxet också även om jag inte ser det just nu.
Jag har även hört att folk först jobbar in fett i lädret och därefter stryker bort det. Utanpå detta lägger de ett skikt av vax som man jobbar upp till en hård yta (polerar) och då får man ett dubbelt skydd. Jag har aldrig prövat detta själv då jag är lite för bekväm och jag har egentligen aldrig träffat någon som gör detta. Jag personligen ids inte utan sätter fett och är enbart ute efter funktion med en så liten arbetsinsats som möjligt. Däremot är det viktigt att pimpa kängorna med färgglada skosnören från Stoorstålka.
Keep your boots dirty!