Vinter i Hukejaure

Vinter i Hukejaure

Hukejaure_ivarstein_2
Hukejaurestugan under en av våra hudspannsturer, april 2012.

Självplågeri för en draghunsdförare är att söka upp väderprognoser som visar att det är fullt möjligt att fortfarande köra hundspann i ens närhet. Då känner man sig sådär lagom missnöjd med att man inte kan pallrar sig dit.

Hukejaure är en av STF’s stugplatser i Lapplandsfjällen. Den ligger ca 41km norr om Ritsem eller 25 km västerut från Sälkastugorna och Kungsleden.

Hukejaurestugan brukar vara öppen för drop-in tom första dagarna i maj. Därefter brukar man kunna abonnera stugan under nästan hela maj månad. Fiskare, skoteråkare och andra vinterentusiaster brukar uppehålla sig här till slutet av maj månad.

Enligt vad jag har hört ryktesvägen, ska stugvärdarna stanna från denna vintersäsongen tills sommarsäsongen slutar i år 2012. Det innebär i så fall att det fortfarande är kvar där uppe just nu. Det innebär dessutom att de fortfarande kan åka skidor. Om jag är avundsjuk?

Hukejaure_ivarstein
Ivarstein är en av gränsmarkeringarna mellan Norge och Sverige. Den är 6-8 meter hög, minst, och om jag dessutom inte har helt fel så är det två kungar som har sina autografer på den.

Hukejaure_ivarstein
När man tittar på norska vädersidan, yr.no skall man söka efter Ivarstein för att komma närmast Hukejaurestugan. Alltså...ser ni vilken fantastisk början på Juni månad!

2 svar på ”Vinter i Hukejaure

 1. Hej Matti!
  Kanon att du tar upp Huki på din blogg! Det ger mig tillfälle att berätta om en personlighet bland stugvärdar i Keb-fjällen nämligen ASSAR fr Norsjö. Träffade honom första gången då jag med mitt minispann körde solo Abisko-Ammarnäs med med Larry och Primo. Två kamrater som idag tyvärr gjort sina sista turer. Detta inträffade i slutet av 1990. Assar hade efter en gasolexplosion i Huki samlat ihop virke och byggt en fullt fungerande bastu. Några likasinnade fr Piteå lär ha svetsat ihop en bastukamin och kört upp det till Assar. Jag har suttit i bastun flera gånger och avnjutit Huki just i denna bastu tack vare ASSAR och hans vänner. Denna bastu har aldrig existerat i STF vokabulär men alltid funnits tillgänglig för alla behövande fjällentusiaster. Du kanske har testat den? Förra året fick jag tillfälle att träffa ASSAR och hans fru och avnjuta saft och färska kubbar tillsammans med Rakel. De hade då funderat om inte den där gubben fr Umeå skulle dyka upp igen. 2011 gjorde han det och det är jag mycket tacksam för. Huki, Assar och din fru finns alltid i våra tankar. Tack för att du gjort Huki till en stugplats man alltid vill återkomma till!
  Kenneth

  1. Hej Kenneth!

   Det är just Assar med fru som är där just nu. De är kanontrevliga och liksom många stugvärdar så välkomnande.
   Jo, bastun står kvar men behöver en ny kamin. Tror att de gladeligen tar emot donationer. Liten och trevlig bastu.
   / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *