Browsed by
Etikett: Reportage i media

Dödsfällor och kommunalt kollektivt ansvar

Dödsfällor och kommunalt kollektivt ansvar

NSD_pärlälven_1
Jokkmokk på förstasidan.
Norrländska Socialdemokraten heter en av våra lokala tidningar i Norrbotten. Under gårdagen belyste de problemet med bristande underhåll av vandringsleder, broar, skoterleder och vindskydd längs Pärlälven. Det har nämligen blivit lite tokigt då ingen vill ta ansvar för den infrastruktur som är ganska viktig för människor som vill vandra, fiska eller köra skoter efter älvdalen.

Det farligaste just nu är hängbroarna över Pärlälven. Ingen besiktar dem och ingen ansvarar för underhållet. Broar som används flitigt och är viktiga för att man skall kunna färdas i områdena.

Kommunalt ansvar anser jag är infrastruktur. Just detta är infrastruktur. Samtidigt så är detta resultatet från en statlig arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Man gav folk jobb med att rusta dessa leder men man glömde bort att tänka på framtiden. Vem skulle få ansvar för underhåll och en dag att plocka bort allt? Jag tvivlar på att Jokkmokks kommun är ensamma i denna sits.

Pengarna från fiskekortsförsäljningen går till Jokkmokks jakt och fiskeförening, som inte heller har det fett. Vindskydd nyttjas av skoterguideföretag, hundspannsguider och fiskeguider. Både lokala och från andra kommuner. Det dyker även upp ryggsäcksfolk bestående av fiskare från Piteå, Luleå och kanske Finland. Butiker, restauranger, guider, affärer, stugbyar, bensinstationer osv. tjänar på dessa människor. Men det handlar inte bara om Pärlälven. Det handlar om massor av olika platser runt om i vår stora kommun.

Lösningen på detta och mycket annat i dagens samhälle tror jag kommer bli allt mer att vi får gå ihop i intresseföreningar som löser problemen. Bara folk frångår tänket att man skall ha betalt för varenda sekund man bidrar med. Vi som försörjer oss på denna infrastruktur måste kanske bidra med en slant och kommunen får så lov att skaka fram en del dollar på något vis. Min farmor och farfar var aktiva föreningsmänniskor och de gjorde saker för några föreningar utan att blinka. De gjorde saker för kollektivet. För varandra. Det är väl exakt så det skall vara? Trotts allt så är det faktiskt så att kommunen är just vi som bor och lever här.

NSD_pärlälven_4
Är det kommunens uppgift att förse oss med färdiga lösningar? Kan vi inte bättre eller är vi människor små handfallna trastungar?

NSD_pärlälven_2
Vi får ofta fixa innan vi tar ut gäster. Här städar vi en av kojorna längs Pärlälven. Vi är långt ifrån ensamma om att städa runt eldplatser, leder, köra ut ved m.m. Men vart är de som grisar ner?

NSD_pärlälven_3
Fyndena brukar vara varierande…

Kate Moss i Lappland

Kate Moss i Lappland

Kate_moss_lappland
Kate Moss på semester i Lappland.
Under mitten av december körde vi en fotomodell på en av våra turer, Kate Moss med familj. När turen bokades av Tree Hotel så hade jag verkligen ingen aning om vem det var. Nu efteråt när jag sett i tidningarna och folk har frågat oss så förstår jag att det nog var en mer känd person än vad jag fattat. I och för sig så är det inte sånt som imponerar på mig.

När jag sedan ser i tidningar som Klick att Kate Moss har varit på norrländsk sexsemester så uppstår genast några frågor. Är inte det naturligt om man är ett par att man kanske har sex på sin semester? Vad är en norrländsk sexsemester? Vem köper och läser sådana högintelektuella tidningar som Klick? Vem utbildar sig till journalist för att sedan söka jobb på tidningen Klick? Varför köper man eller skriver man inte bra seriösa reportage om dessa människor och alla andra människor runt om i världen, något läsvärt? Nsd skriver även de om Supermodellen som sov över i Harads. Aftonbladets nätartikel beskriver kärlekssemestern i Lappland.

Sedan kan jag svara på frågorna jag fått. Hur var dom? Ja, som helt vanliga trevliga människor. De flesta av våra gäster är väldigt trevliga oavsett om de är kända eller okända. Däremot så är det verkligen en rolig del av arbetet som guide med allt folk vi träffar.

Internationella produkter och ekoturism

Internationella produkter och ekoturism


Internationella gäster söker allt mer efter ekoturistiska produkter. Produkter som inte är en dussinvara och där arrangören tar ett ansvar för miljö, natur, kultur och upplevelsens kvalité. Under november var vi ute med en reporter från tysk TV som filmade för ett inslag i programserien Fair Lifestyle. Nu är inslaget ute.

Denna typ av marknadsföring är ovärderlig för ett litet företag som Jokkmokkguiderna. Vi skulle aldrig haft en chans att köpa denna marknadsföring. Vi jobbar därför med produkter som sticker ut lite gran i mängden och därmed blir lite attraktivare för media. Ett TV inslag som detta bygger vårt eget varumärke, ökar intresset för hundspann i stort, ökar medvetenheten om ekoturism och ansvarsfullt resande, stärker Jokkmokk och Lapplands varumärke, Naturens Bästa, Sverige som resmål osv.

Jack Wolfskin i Lappland nu i tryck

Jack Wolfskin i Lappland nu i tryck

Jack_wolfskin
Jack Wolfskin på sluttningarna ovanför Saltoluokta fjällstation.
Förra hösten jobbade vi två veckor med outdoorföretaget Jack Wolfskin. De kontaktade oss och behövde olika locations i skandinavisk fjällmiljö. Massor av mail, bilder, beskrivningar av miljöer och situationer bollades fram och tillbaks. Slutligen hittade vi ett upplägg som vi trodde skulle kunna komma att fungera.

Fotograf, modeller, producent och massor av lådor med kläder, tält, ryggsäckar, sovsäckar och ja allt möjligt kom till Lappland. Närmare bestämt 19 stora låder. Två trevliga och intensiva veckor avverkades i ett raskt tempo. I våras kom resultatet. Bilder, film och texter med Jack Wolfskinprodukter kom ut i kataloger, på webben osv. Det känns bra att Skandinavien som outdoorområde lyfts i tyskland. Men även bra för dem då de fick sina produkter i en fantastisk miljö!

Ni hittar bilderna från Swedish Lapland på sidorna 38-87 i Jack Wolfskins katalog här on-line. De valde Jokkmokksområdet bland annat för den image som vi har av att vara ett vildmarksområde. En resurs vi verkligen skall vara stolta för här i kommunen.

Vad tycker då jag om Jack Wolfskin produkterna? Ärligt vill ni veta förståss. Jag är absolut inte köpt av dem annat än att hitta platser för fotografering. Precis som alla andra utrustningsföretag så har de produkter jag gillar skarpt men även produkter som jag inte ens tycker borde få finnas på marknaden. Man måste kolla på produkt för produkt. Men jag använder idag en ryggsäck från Jack Wolfskin Atlas 2 som är 10 år gammal. Den är grymt bra (test kommer senare i sommar)! Men deras nyare säckarna är utrustade med allt för mycket krimskrams så de tycker jag blir på tok för tunga.

Swedish Lapland, tre anledningar att resa hit

Swedish Lapland, tre anledningar att resa hit

Swedish_lapland_hundspann
Hundspann är en dragare att räkna med i Swedish Lapland!
När National Geografic´s skribent, Lola, nämner tre anledningar till att besöka Svenska Lappland är vi med! Tre reseanledningar som jag tillfullo instämmer i. Kolla närmare på National Geographic Intelligent Travel. Lola Akinmaide Åkerström visar dessutom mycket av sitt material på sin egen blogg Geotraveller’s Nich.

Jokkmokkguiderna är ett litet företag. Vi inte de ekonomiska musklerna att kunna köpa all den marknadsföring som vi behöver. Då är det extra värdefullt att få sådan här feedback som läses av våra kunder! Dessutom så kommer detta att resultera i fler övernattningar i ’Swedish Lapland’, fler som köper souvenirer, fler som skall äta, fler som ska åka taxi och buss. Det är bland annat på detta sättet vi måste jobba för att skapa de arbetstillfällena som vi så hungrigt behöver här i Norrlandsinland.