Snöstorm i fjällen

Snöstorm i fjällen

Utsattheten man kan vara utsatt för när man färdas i naturen är något många av dagens icke friluftsidkande människor inte riktigt förstår. Man förutsätter att livet kan fortgå helt opåverkat oavsett hur väder och vind är. Bussar skall gå enligt tidtabeller och flyg skall inte ställas in. Ett försenat tåg på 2 timmar kan vara en katastrof.

Är man ute i skog och mark så vet man att en vilodag eller tre i en stuga pga dåligt väder tillhör vardagen. Man förstår att när det kommer oväder så sätter man sig inte i bilen och kör om det inte är absolut nödvändigt. Allt detta tänker jag på när jag läser om hur snöoväder drar in över delar av USA och Japan. Här hemma i Sverige är det blixthalka och i Umeå ställdes tom busstrafiken in helt. Människor dör där ute för att de satt sig i en bil och kört iväg utan att tamed utrustning för att klara en natt i bilen.

Här är iallafall en film från en av förra säsongens hundspannsfärder. Vi fick såpass mycket snö att inte ens skotrarna kunde ta sig fram. Det är inte vanligt med denna mängd snö och att det fortsätter att dumpa ner såhär under mer eller mindre hela veckan. Det har varit extremväder förr om åren också men att det händer något med klimatet behöver vi nog inte längre tveka om.


Okategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *