Vinterbad och förkylning

Vinterbad och förkylning

Kungsleden-hundspann-5
Annie försvinner in i snöröken tätt följd av mitt spann.
Årets säsong tycks bjuda på någon liten motgång varje vecka. Har nog aldrig haft så mycket småtjorv med allt möjligt någon säsong tidigare. Även denna vecka bjöd förstås på en del vind under den första dagen. Faktiskt såpass mycket att vi valde att göra dagstur ifrån Saltoluokta istället för att dra upp på fjället.

Första dagen körde jag över en liten bäck som var öppen. Inget konstigt med det men en av gästerna hamnade på sidan rakt ned i vattnet. Jag kan lova att det blev en blöt gäst. Vi vände tillbaks till Saltoluokta fjällstation. Det kan verkligen inte ha varit någon angenäm upplevelse att vinterbada med den vinden som vi dessutom hade.

Min släde gick åter sönder lite, men lagningsbart. Ett av slädkapellen pajade dessutom helt. Vi har väntat på nya kapell denna säsong så de har varit slitna. Som grädde på moset så får jag en förkylning och blir ganska sliten. Som tur en mild förkylning så jag är redan, några dar senare, på bättringsvägen. Jag kan verkligen utsatt när man är här ute och arbetar som guide. Det går inte att sjukskriva sig. Samma sak gäller ju även gästerna om de blir förkylda, magsjuka, influensor osv. Man är helt enkelt där man är så det är bara att lösa situationen.

Turen blev iallafall fin söderut längs Kungsleden istället för norrut, som det var planerat. Vid Teusajaure hade det utlovats 60cm nysnö och vind. Vi tuffade därför istället ned mot Sitojaure, Aktse och Pårte. För gästerna spelade det ingen roll då alla fyra var på tur med mig för första gången. Ofta är det mer för min del som jag gärna kör olika turer varje vecka.

Den kommande veckan tycks utlova bra väder. Äntligen kanske det blir de här klassiska vårvinterdagarna på fjället med solgropar och kokkaffe. Skulle verkligen behöva en vecka utan minsta lilla motgång. Har det vänt nu eller vad väntar oss runt nästa krök?

Kungsleden-hundspann-1
Dagstur med hundspannen längs sjön Langas. Lulep Gierkau i bakgrunden.

Kungsleden-hundspann-3
Påväg uppför Aktsebacken.

Kungsleden-hundspann-2
Såhär glad kan en guide se ut!

Kungsleden-hundspann-4
Stugmys med skotorkning.

Kungsleden-hundspann-6
Snöskorna är ett av de arbetsredskap som jag verkligen värdesätter. De gånger man måste bryta spår eller trampa för tältplats är de helt ovärderliga.

Kungsleden-hundspann-7
Slutklämmen av Aktsebacken. Dessa kilometerlånga uppförslut med brant stigning är verkligen skoningslösa när man färdas med lastade hundslädar.


Okategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *