Vandringssockor hi-tech testad

Vandringssockor hi-tech testad

Trekking_socks
Från vänster Mundosockan och sedan Aclima strumpan. Två bra men lite olika strumpor.
Med förakt har jag flera gånger tittat på dessa så kallade hi-tech trekking socks. På svenska helt enkelt en strumpa för vandring. De skall trycka här och där på foten, minska skavsår och helt enkelt öka komforten.

Nu har jag testat två par av dessa hi-tech trekking socks en vecka och de är faktiskt riktigt bra! De sitter skönt på foten och jag har nu vandrat en vecka, årets första vandringsvecka utan minsta skav eller blåsa. Jag brukar i och för sig sällan få skav. Båda modellerna som jag testat har innehållit en hel del ylle vilket hjälper till att hålla värmen då strumporna blivit fuktiga.

Strumporna säljs som tjocka och varma sockar. Värmemässigt står de sig inte gentemot en riktig hemstickad yllesocka som är tjock på riktigt. Jag upplever även att dessa hi-tech sockar kräver en bättre innersula i kängorna då sockan i sig är för tunn för att avlasta trycket under foten. Detta gäller framförallt om man bär riktigt tungt, är ovan att gå på hårt underlag.

Mundo Explorer sockan, 89 kr, har 32% marinoull, 32% akryl, 15% polyester (coolmax),10% polyamid, 6% elastan och 5% elastan (lycra). Mundosockan var den jag gillade bäst under dessa sommarförhållanden.

Aclima warm wool, 119 kr, sockan har 65% merinoull, 33% polyamid och 2% lycra. Denna socka är något varmare men sitter inte alls lika skönt på foten som den föregående. Kalla höstdagar eller vintertid kommer jag dock att föredra Aclima då den innehåller betydligt mer ylle vilket är helt avgörande vintertid. Kanske är Acliman ingen riktig hi-tech trekking socka utan mer en modern yllestrumpa.

Hur som helst så har hi-tech vandringsstrumpor kommit för att stanna hos mig. Mina kängor kommer däremot att få en nyare och bättre innersula som absorberar trycket underifrån bättre. Jag köpte båda mina sockar hos Northstart Trading i Malmberget men det finns andra som också säljer dessa hi-tech vandringsstrumpor.

4 svar på ”Vandringssockor hi-tech testad

 1. hur har du varit beskaffad på fötterna, en eller två strumpor, lundhags? 🙂 Har precis köpt mina första lundhags, inte hunnit prova dom?

 2. Jörns sommarkänga som är lätt och fin. Tyvärr släpper sulan i framkanten…och det redan efter första veckorna. Har hört att Lundhags haft liknande problem.

  2-3 par sockar.

  Lundhags är en skinnkänga va? Dvs inget fodrat tjaffs? Ofodrade kängor drar inte åt sig lika mycket vatten men de bör gås in lite.

  1. inget fodrat tjafs! bleine hette modellen. funkar fläsksvål som impregnering? får hoppas att sulan sitter kvar

   1. Fläsksvål funkar till allt! Bättre än både Nikvax, voltaren gel och tom bättre än tandkräm i vissa lägen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *