Canon Power Shot sx230 HS testad

Canon Power Shot sx230 HS testad

Canon_sx230_HS
Canon sx230 HS framifrån. Det mesta är bra förutom bilderna som den tar. Då finns det betydligt bättre kameror.
Canon Power Shot xs230 HS har följt mig i vått och torrt sedan februari 2012. I min kamerautrustning finns förutom systemkameran och mobilkameran nämligen en liten smidig kompaktkamera. Den är lättillgänglig så att den alltid följer med i en ficka. Den väcker inte uppmärksamhet så man kan smidigt plocka fram den i olika situationer. Bilder tas som aldrig annars skulle blivit tagna.

Canon Power Shot xs230 HS är en total besvikelse. Mycket stor del av bilderna blir oskarpa. Nästan alla bilder blir fel i tonomfånget dvs svart är supersvart och de ljusa partierna blir helt utfrätta. Jag har även sett några andra små Canon kompaktkameror som har samma problem med färgerna/ljuset så det kanske är ett Canon-problem? Det är endast ett litet fåtal av bilderna som har blivit användbara. Det går inte heller att rädda bilderna i Photoshop då de blir allt för dåliga.

Denna kompaktkamera saknar dessutom någon bra makro/närbilds funktion, vilket jag kanske skulle kollat innan jag köpte den. Jag föll för att den hade en 14x optisk zoom samt att den är en av de första kamerorna som med sina 12,1 Mpix som bromsat upp pixelracet.

Kamerans fysiska byggnad är dock mycket gedigen. Den ligger tungt och stadigt i handen vilket signalerar kvalité. Reglagen är stadiga och bra. Blixten ploppar upp varje gång kameran startas så till vida att man inte håller ned den, vilket kan vara lite irriterande.

Denna kamera har konstigt nog fått mycket bra kritik på olika tester och vunnit något pris (TIPA). Efter några påstridiga samtal reklamerar jag nu kameran så får vi se om de kan fixa den. Kanske var det bara ett måndagsexemplar!? Men mycket tyder på att så inte är fallet. Efter samtal med en försäljare i en kamerabutik i Luleå så fick jag höra att många haft klagomål på just skärpa och kontrast/tonomfång m.m.

Letar du en liten kompaktkamera så köp inte Canon Power Shot sx230 HS. Det är ett råd från Lappland! Om jag mot förmodan får tillbaks kameran tillfixad så kommer jag att skriva om det på denna blogg och länka härifrån.

Canon_sx230_2
Canon sx230 HS baksidan. Alla reglage är mycket gedigna.

9 svar på ”Canon Power Shot sx230 HS testad

 1. Om du skulle vilja byta ut den till en annan kamera i motsvarande storleksklass så kan jag tipsa om att leta upp en begagnad Canon PowerShot S50 i bra skick. Jag har haft min S50 sedan 2006 och redan då var den begagnad, den tuffar och går och frånsett rena användarfel så brukar bildkvalitén bli absolut okej för en digitalkompakt. De 6 megapixel som den levererar räcker förvånadsvärt långt eftersom optiken är bra, även om systemkameran såklart ger bättre bilder (de gånger man plockar fram den). Dock saknar den ju så klart ”finare” funktioner som filmning i full HD, eftersom den som modell har ett antal år på nacken nu, men den är välbyggd och jag har hittills aldrig haft några problem med den pga kyla så den verkar rätt tålig. Skulle du vilja ha några exempelbilder så maila en rad.

  1. Jag ska kolla den men jag söker en som kan filma bra oxå.
   Tror att det ligger nått i detta med pixlar. Hysterin efter massa pixlar har kanske gett sämre bildkvalite…eller?

   1. Inte nödvändigtvis sämre bildkvalitet, men inte nödvändigtvis bättre heller. Det som verkligen avgör hur detaljrika bilder man kan få med en digitalkamera är, något förenklat, kombinationen antalet pixlar i sensorn, sensorns fysiska storlek, och optikens upplösningsförmåga. En kamera med bra (högupplösande) optik och en sensor med mindre antal pixlar, kan ge ett slutresultat som är minst lika bra som och i vissa fall bättre än en kamera med medelmåttig optik och en sensor med större antal pixlar. Det skulle säkert gå att skriva en doktorsavhandling om detta men nej, man ska inte stirra sig blind bara på antalet megapixel (som tillverkarna gärna vill få folk att göra eftersom det gör det lättare för dem att sätta ”en enda siffra” på kvalitén).

    S50 kan spela in video i 640×480 om jag inte missminner mig (jag har inte min tillgänglig just nu), vilket är okej men kanske inte så väldigt mycket mer beroende på hur man tänkt använda inspelningen. Att lägga upp en sån video på YouTube fungerar exempelvis helt okej, men att spela upp den på 42-tums-TVn lär knappast ge några uppmuntrande tillrop från publiken.

    1. Är S95 och S100 uppföljare till S50 tror du?
     Har kollat på en Canon S100 idag och den ser riktigt bra ut. Minsta bländare 2,0. 5x zoom
     Inget extremt. Lite större sensor.
     Det du skriver styrker denna kamera. När vi provfotade såg det riktigt bra ut…

     1. Hur som helst så lär båda de kamerorna vara ljusår bättre än sx230 HS.
      Man ska vara lite vaksam som det visar sig. Uppföljaren av olika modeller behöver inte alltid bli bättre. Det finns många exempel på kameror där det lönar sig att gå på en äldre modell.
      Dessutom så är priset mer fördelaktigt vanligtvis.

 2. Tackar för tipset! Jag letar efter en liten kompaktkamera och vet nu iallefall att jag inte ska välja den 🙂 Har alltid haft Nikon och det får nog bli en Nikon även denna gång.

 3. Hej Matti ! Kom in på din sida i mitt letande efter kamera i julklapp till 17-åringen. Kollat Råd och Rön och de tipsar om en kompakt Canon Supershot G16 och en system Sony A500016-50 White.
  Jag söker ngt som är bättre än mobilen (iphone) men ej alltför komplicerat till ett pris av max 4000 kr
  Kan du ge mig ett svar så vore jag glad ! Du har min mejladress ovan
  Vänliga h

  1. Kolla på Cyberphoto. De har väldigt reko försäljare tycker jag. Säljer inte bara det dyraste utan det man bahöver.
   / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *