Kamik Oslo testad

Kamik Oslo testad

Kamik_oslo_1
Idag kom mina nya Kamik Oslo till Team Sportia i Jokkmokk. De till höger är mina väl användagamla Kamik Oslo.
Kamik Oslo heter en vintersko som jag riktigt hårdtestat. Med hårdtest menar jag att 2-3 par redan är utslitna. För mig håller de 1-2 år, eller rättare sagt säsonger. Jag använder dem oavbrutet från oktober tills början av maj med få undantag.

Kamik Oslo uppgavs tidigare klara -74C vilket jag synar. Idag fick jag mina nya kor och då stod det endast -60C. Jag har själv använt dem utan problem ned till -48C och kanske kallare. Har man kalla fötter är de bra men man de är fortfarande kalla om man fuskar med strumporna och inte använder ylle.

Normalt har jag storlek 41-42 på skor. När det gäller vinterskor skall de vara 2-3 nummer för stora. Utrymmet fylls ut med varma sockor av ylle.
Skorna håller inte i evigheter. Se spricker i gummit efter första säsongen. Stål-grunken i sulan bryts ut förr eller senare. Båda dessa problemen skulle man säkerligen undvika igenom att ta en mindre storlek men då på bekostnad av värmen. Skor för kyla ska vara stora.

Vad som är viktigt är att man nästan dagligen tar isär ytter o innersko för att torka. Det blir obönhörligt kondens i dessa skor. Ytterskon är inte isolerad varför dessa är lätta att torka.

Alla mina tidigare Kamik Oslo har gått sönder. Slitits ut. Trots det väljer jag att köpa ett par till. De finns på nätet för ca 1700kr. Själv så handlade jag dessa på Team Sportia i Jokkmokk för dryga 1900kr.

Vill vi ha kvar lokala butiker får vi grant handla här om prisskillnaden inte är allt för stor.
Min slutsats om denna vintersko är att den är varm, smidig att ta på och av, skön att gå o springa i för att vara så pass varm. Alltså köptes ett nytt par av exakt samma märke och modell.

Kamik_oslo_2
Den nya innerskon har fått en söm och kantband ser jag. Ger en mer påkostad känsla så jag hoppas inte att de har ändat innerskons kvalite i negativ riktning.
Kamik_oslo_3
Sprickor i gummit kommer då man använder dem aktivt i kylan. Dessa tätas och fixas lätt med liquisoul.
Kamik_oslo:4
Alla mina Kamik Oslo har spruckit upp under till som på denna bild. Detta händer inte andra som har dessa vinterskor.

6 svar på ”Kamik Oslo testad

  1. Hej Matti!

    Grattis till dina nya Kamik! Dina gamla, som jag studerade i Sitasjaurestugan förra året såg ut att sjunga på sista versen trots dina försök med LiquiSole. I bindsulor brukar en metallskena läggas in f a hålla sulans form. Så även i Kamik. Har du försökt reklamera dina gamla? Vore spännade att höra Kamiks kommentar? Designproblem kanske. Ingen kan ju påstå annat än att du hårdtestar din utrustning. Utmärkt att du stöder Jokkmokkssport. Dom är välsorterade!
    Har du testat Skråmträskluddor? Lätta och sparar knän när man måste springa och sparka mycket.

    /Kenneth

    1. Hej Kenneth
      Jag har använt den skinnklädda Luddan såkallat ”Grizzly Luddan” i flera år.
      Köper dem dock direkt ifrån tillverkaren http://www.luddan.se.
      Jag har varit jättenöjd med dem men under de kallare perioderna använder jag ändå Kamik Oslo då de är mycket varmare. Luddan väger dock mycket mindre och jag önskar de var lika varma som Kamik.
      För att göra min Luddan än varmare än vad de är använder jag en tovad ullinnersko. Då måste man dock ha ca 2 strl större sko än man brukar.
      /Stina

      1. Hej Stina!

        Tack för toppenbra tips med tovesock! I vinter har jag testat att komplettera mina Luddan med innersula fr Kamik Oslo. Det blev klart bättre. Skall nu testa med innersula fr Kamik Oslo och mina handgjorda tovesockor också.
        Har tidigare provat Sorels ”värsting” och de var verkligen varma men alldeles för tunga för att mina gamla knän. Kamik Oslo är ngt lättare men inget slår Luddan beträffande låg vikt. Satsar på Luddan Grizzly vid nästa köp!

        /Kenneth

  2. Hej Matti,
    Kul att ta del av dina erfarenheter gällande Kamik Oslo!
    Jag tror att dina nya Oslo kommer att klara av dina test bättre än de förra, beroende på främst en ny gummiblandning i nederdelen, Kamik Helium.
    Det nya Helium-gummit har en annan densitet än tidigare, vilket reducerar vikten ca 20% mot den förra modellen. Dessutom är Helium mer formbeständigt och uthålligt: Kamiks tester har visat att de klarar mer än 500000 böjningar i både +20C och -20C.
    Jag tror du kommer slita ut innerskorna 2 – 3 ggr innan ytterskorna är slut…
    Mvh, Jonas, Normark Scandinavia AB

  3. Okej kul att läsa lite info om dessa stövlar blir kul att prova dom blir mest på fiske på isen problemet var att jag inte hitta några broddar till dem för dessa har så stor storlek..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *