Browsed by
Etikett: Kläder

Klättermusenprylar

Klättermusenprylar

Klättermusen_1
Klättermusen är kända för bra kvalité och höga priser. 2900kr (Outdoorexperten) för en bra ryggsäck anser jag dock inte vara dyrt om man jämför med konkurrenterna.
Häromdagen droppade det in paket med massa prylar från Klättermusen. Vi har nämligen fattat ett beslut att hellre köpa få, bra och kanske dyra prylar. Vårt hus är trångt och det finns helt enkelt inte plats för allt för mycket grejer. Dessutom är det inte miljömässigt försvarbart att fortsätta med slit och slängtrenden även om prylarna man sliter ut blir billigare än de dyra.

Klättermusen Rind hette ett regnställ som Stina beställde. Just nu har även Klättermusen en sommarkampanj på dessa. Nu tog hon sitt snygga ställ och drog till fjälls på guidejobb så jag fick aldrig tid att titta mycket närmare på dessa. De var grymt lätta, genomtänkta och snygga.

Klättermusen Arvaker 60 liter är en ryggsäck som jag har spanat in ett tag. Den väger strax under 2 kg och har ett mycket genomtänkt bärsystem. Dock kräver den lite engagemang då den skall ställas in. Verkligen inget man gör för första gången på en parkering just innan man skall börja vandringen. Till denna köpte jag sidofickor och en vattentät innersäck. Det ger en vattentät säck på 72 liter och strax över 2 kg.

Under nästa sommar kan vi kanske återkomma med mer noggranna utlåtanden om dessa prylar. Vi har så mycket utrustning som vi kan skriva tester om men vi hinner inte riktigt med. En test i veckan av någonting vore ju inte fel eller vad vill just du läsa om på denna blogg?

Klättermusen_2
Många justeringsmöjligheter som man måste sätta sig in i.

Klättermusen_3
Klättermusen är känd för sina väl genomtänkta detaljer.

Lägersko Exped syn Boothy testad

Lägersko Exped syn Boothy testad

Exped_syn_booty_1
Exped Syn Booty.
Exped Syn Boothy är en typ av lägersko från Exped. Under den gångna säsongen har dessa varit med mig på de övernattningsturer som jag gjort. Det är en mycket lätt liten lägersko där storlek large (43-48) endast väger 220 gram. När det sitter på fötterna känns det knappt och man vandrar runt mycket smidigt. Vad som skall påpekas här är att jag upplever dem som mycket små i storlekarna. Normalt ligger jag på stlr 41-42 på löparskor men när det gäller dessa måste jag gå på large vilket motsvarar strl 43-48 och de är fortfarande inte jättestora.

Dessa syn boot från exped anser jag inte vara nog varma om man vistas ute i kyla. Kompletteras dessa med en tjock handtovad filtinnersko då fungerar det ner under -40C om man går ut på kortare grejer som hundmatning, toalett osv. Utan denna komplettering blir de kalla redan runt -10C om man inte rör sig. Är det varmt ute fungerar dessutom yttertyget som en svamp. Det drar åt sig fukt. Jag kan verkligen inte förstå varför man inte har satt ett tyg i nederdelen av skon som är vattentätt/vattenresistent? Dessutom så är hela skon mycket ömtålig och tål inte speciellt mycket slitage. En bra campingsko hade gärna fått väga det dubbla om den även fungerar då man skall gå med snöskor eller liknande.

För att säga någonting bra så är sulan preparerad med ett silikontryck vilket gör dem mycket ohalkiga. Man går för övrigt skönt med dem och barfotakänslan är underbar såhär vintertid.

Dessa exped syn booty kommer jag att använda under de kommande säsongerna. Inte för att det är en bra produkt utan för att jag är för snål (ekonomiskt och naturresursmässigt). Söker du lägerskor så se dig istället omkring efter en bättre variant eller sy själv. Exped är för övrigt ett företag som gör fantastiska liggunderlag men campingskorna måste de nog arbeta lite mer med utvecklingen för att de skall få till!

Exped_syn_booty_2
Exped Syn Booty har en bra sula när det gäller att inte halka. Silikonmönstret gör skillnad. Däremot är de riktigt dåliga på att inte dra till sig fukt.

Exped_syn_booty_3
Med tanke på hur lite dessa är använda för att gå med så har de slitits väldigt mycket.

Exped_syn_booty_4
Med sina 200 gram och sin ringa storlek är de smidiga att ta med i packningen.

Jörnkängan vinter testades

Jörnkängan vinter testades

Jörn_vinterkänga_1
Jörns vinterkänga med näbb.
Jörnkängan är en känga som blivit känd för sin kvalité men kanske främst för att de är såpass svåra att kunna köpa. För några år sedan när jag skulle köpa mitt par prövade jag att ringa ned till fabriken. Där möttes jag av en telefonsvarare som upplyste mig om att beställningar hänvisades till hösten 1,5 år framåt i tiden. Ryktet säger att han som gör kängorna inte heller är intresserad av att anställa och utvidga sin verksamhet. Han vill försörja sig på den nivån han har och fortsätta att leverera kängor med kvalité. Ett tag senare hittade jag mina kängor hos det lokala kringresande skoföretaget Jokkmokksskor. De har ofta Jörnkängan hemma på lager.

Jörnkängan vinter är en känga med ett läderskaft. Nederdelen är en vattentät cellgummidel. Den bygger på samma princip som den betydligt mer kände Lundhagskängan. I vintervarianten av kängan sitter det en löstagbar yllefiltinnersko. Denna känga känns skön redan från dag ett tack vare denna innersko.

Vinterjörnkängan finns i två modeller. Den ena med näbben som är grymt bra då man åker skidor eller har snöskor med traditionell tåöglebindning. Som hundkörare ångrar jag bittert att jag köpte med denna näbb. Varje gång jag kliver över en draglina så lyckas denna näbb haka sig fast och man stöper i backen som en fura. Oundvikligt. Näbben är snygg men kunde jag skära bort den utan att sabba skon skulle jag gjort det för länge sedan.
Efter runt fem års användning hade jag huggit i skaftet, nött ut sulorna, en husky hade tuggat på dem osv. De var allmänt slitna helt enkelt. Skorna skickades ned till fabriken i Jörn och kom tillbaks med ny sula, pålimmade gummibitar där yxan träffat, påsytt skinn där huskytänderna arbetat och nyinsmorda. Detta kostade mig endast 700kr! Detta är utan tvekan miljötänk förverkligat på ett grymt bra sätt!

Fördelarna med Jörns vinterkänga är en stabil vintersko som passar bra i temperaturer ned mot -20C. Slitstark, välgjord, reparerbar samt att de är lätta att torka då man enkelt drar ur innerskon. De är även mycket lätta i jämförelse med ex Lundhags som väger mer. Dessa är mycket lämpliga för skidåkning eller vandring med snöskor. Jag använder även mina på en del vandringar under höstarna. Till fördelarna måste även det miljövänliga med en sko som kan användas många år och sedan renoveras räknas som ett tungt argument!

Jörns vinterkänga har några nackdelar också. De är mycket halkiga. Vid vissa snöförhållanden är det som att stå på glatt is. Priset är en nackdel då det handlar om mycket pengar som skall ut vid själva inköpet. Kostnaden per år däremot blir inte så farligt om man jämför med andra alternativ.
Behöver du en stabil vinterkänga så är detta ett av de bättre du hittar. Åker du skidor eller går med snöskor klarar du dessutom lägre temperaturer än -20C. Jag skulle personligen inte tveka på att köpa ett nytt par om jag behövde en känga. Men köp inte bara för att köpa.

Andra vinterskor som vi har testat och kommer att testa:
Neos Adventure
Grub’s Neoprenstövel
Neos Navigator

Jörn_vinterkänga_4
Mjuk och skön sula som är hal och inte speciellt slitstark.

Jörn_vinterkänga_3
Handtovade yllekatanker i kängorna är varmare än de orginal filtinnerskorna som följer med.

Jörn_vinterkänga_2
Jörnfabriken har en fantastisk service om man behöver en service på sina kängor.

Neos Adventurer testades

Neos Adventurer testades

Neos_adventurer_1
Neos Adventurer.
Neos Adventurer är en överdragssko liknande Neos Navigator som jag skrivit om tidigare. Adventurer är en lättare och tunnare överdragssko som jag fyller med diverse innerskor av ylle. Jag har dessutom extrautrustade dem med en tjock innersula från Neos.

Neos Adventurer har den stora fördelen att den är mycket lätt. Det är denna sko i kombination med en sorel/kamikinnersko som jag brukar mestadels under hundspannstävlingar och på turer då jag vet att jag måste springa och jobba mycket. Den är mjuk och skön i sulan men samtidigt så ger den ingen direkt stabilitet som en riktig känga kan ge. En mjuk sula gör att foten får jobba med och man får en naturlig blodcirkulation som hjälper till att hålla varma fötter. Slitstyrkan på dessa är inte den bästa utan i bästa fall håller de nog två säsonger om man brukar dem mycket.

Mina Neos Adventurer använder jag vid temperaturer ned mot -20C. Blir det kallare så föredrar jag de varmare Navigator. En klar nackdel med dessa är det täta yttertyget. Det är ofrånkomligt att man får kondens i ytterskon. Dessa blir rejält blöta på insidan av yttertyget. Nu är de lätta att torka men det vållar ändå en del problem när man ligger ute på längre tältturer. Skorna måste dras isär och torkas varje natt.

Fördelarna med Neos Adventurer är följande. De väger mycket lite och lämpar sig därför ypperligt som lägersko eller vid tävling. De har ingen isolering som kan suga åt sig fukt utan de torkas lätt. De är mycket sköna ned till -20C. Priset är attraktivt. Smidiga och mycket enkla att ta på och av.

Nackdelarna med Neos Adventurer. De blir ofrånkomligt kondens inuti dem. Slitstyrkan kan inte jämföras med ex en läder/gummikänga från Jörn eller Lundhags. Om man gillar skodon som ger stabilitet är detta inget för dig.

Jag rekommenderar trotts de nackdelar som jag nämnt dessa mycket varmt! Jag har i dagsläget ingenting som slår mina två olika Neosar vad gäller vikt, smidighet i förhållande till den värme de ger. Priset för Adventurer (Åkes Fritid i Vilhemina 17/12-2014) är dessutom mycket överkomligt med sina 790kr.

Andra vinterskor som vi har testat och kommer att testa:
Grub’s Neoprenstövel
Neos Navigator
Jörn vinterkänga

Neos_adventurer_3
Bra, sköna och hyfsat greppvänliga sulor.

Neos_adventurer_2
Här är mina Neos Adventurer utrustade med en innersko från Kamik,

Grub’s neoprenstövlar hårdtestade

Grub’s neoprenstövlar hårdtestade

Grubs_neoprenstövlar_1
Grub’s Snowline 12.0.
Grub’s Snowline 12.0 heter en neoprenstövel som jag använt flitigt under det senaste året. Stöveln är lätt att hoppa i och ur samt tillräckligt varm för normala vinterdagar. Det har gjort att den har blivit min favorit under höst, vinter och vår när det gäller hundgårdsarbete.

Neoprenstöveln är helt vattentät. Jag har plumsat runt en hel del i bäckar och blötmarker. Inget vatten ännu inte kommit in utifrån. Däremot så bildas det en del kondens inuti stöveln. Skotork, golvvärme eller en annan varm plats är ett måste efter en dags användning. Annars kommer de att bli sunkigt våta efter någon dags användning.

Som vandringsstövel är detta inget jag rekommenderar. Den är inte byggd för längre vandringar med tung packning. För kanoting, gårdsarbete, jakt, hundträning osv. är den ett riktigt bra val. Vibramsulan på denna stövel ger ett helt okej grepp för mitt lite enklare användningsområde. När jag tar en titt på stöveln så efter ett års hård användning så är den ännu helt oskadad. Den tycks alltså även vara rätt så slitstark.

Förra vintern använde jag denna stövel mycket mer än jag tänkt då jag gjorde inköpet. Denna Grub’s stövel har ett 12mm tjockt neoprenskaft. På marknaden hittar man både tjockare och tunnare. Med två yllesockar i min stövel så klarade ner under -15C utan minsta problem. Vid lägre temperaturer än så, vill jag däremot ha mer vinteranpassad fotbeklädnad.

Neoprenstövlar är helt klart någonting som jag kan rekommendera. Exakt vilket märke och modell du väljer är upp till dig. Jag har hört många nöjda användare av olika märken. Själv köpte jag mina Grub’s Snowline 12.0 på Kvikk i Jokkmokk för närmare en tusenlapp.

Andra vinterskor som vi har testat och kommer att testa:
Neos Adventurer
Neos Navigator
Jörn vinterkänga

Grubs_neoprenstövlar_3
Tjocka varma och vattentäta neoprenskaft.

Grubs_neoprenstövlar_2
Slitstark vibramsula med helt okej grepp.